Fizetőképesség

Javult a magyar lakosság fizetőképessége, de borúsak a kilátások

Fizetőképesség

Javult a magyar lakosság fizetőképessége, de borúsak a kilátások

Bank360 tartalom
2022-05-16 Frissítve: 2022-05-23
2022-05-16 Frissítve: 2022-05-23
21763276

2022 első negyedévében javult a magyar háztartások fizetőképessége. A kilátások azonban a makrogazdasági környezet miatt nem jók, a megkérdezettek várakozásai szerint idén már nem áll vissza a járvány előtti jólét.

 

Folytatódott 2022 első negyedévében a magyar háztartások fizetőképességének enyhe javulása a GKI és az Intrum mutatója szerint. A lakosság pénzügyi helyzetét jelző Intrum Fizetőképességi Index (IFI) értéke az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt, éves összehasonlításban pedig 16 százalékos volt a növekedés mértéke. Az utóbbi jó eredmény oka, hogy a 2021-es első negyedév volt a koronavírus-járvány okozta recesszió mélypontja. A lakosság fizetőképessége tehát elkezdett helyreállni a járvány okozta sokk után, a 2019-20-as szintet azonban még nem érte el. 2020 első negyedévében az index 49,17 ponton állt, az idei első negyedéves értéke 45,24 pont.

A fizetőképességre pozitívan hatottak az állami szociális és jóléti kiadások (nyugdíjemelés, adócsökkentés), ezt a magas infláció, illetve a lakásárak emelkedése ellensúlyozta. Az első negyedéves adatokban még kevéssé mutatkozik meg az orosz-ukrán háború hatása, az Intrum előrejelzése szerint viszont év végéig a háztartások jobban megérezhetik a háborús helyzet gazdasági következményeit.

„Amiben biztosak lehetünk, az az, hogy jelentősen lassulni fog a gazdasági növekedés dinamikája. Ennek nemcsak a háború az oka, hanem már korábban létező folyamatok, például a magyar államháztartás hiánya és a romló kereskedelmi mérleg. Ezek az állami és piaci befektetések csökkenését és a bérnövekedés lassulását eredményezhetik, így 2022-ben várhatóan romlik a háztartások pénzügyi helyzete” - mondta Deszpot Károly, az Intrum CMS igazgatója. 

 Az Intrum várakozásai szerint az idei első két negyedév GDP-adata még várhatóan kedvező lesz, azonban a háború, az ennek következtében meghirdetett széleskörű nemzetközi gazdasági szankciók új, rövid- és középtávon egyaránt nagy bizonytalanságot hoznak és a magyar gazdaságra is kihatnak.

A követeléskezeléssel foglalkozó Intrum fizetőképességi indexe négy kiemelt változóból áll össze: az Intrum adatbázisából kinyert arányszámból, a GKI Gazdaságkutató Zrt. lakosság helyzetéről, valamint a pénzügyi várakozásairól készült felméréséből, tovább az MNB kamatokra vonatkozó adataiból. Minél magasabb az Intrum fizetőképességi index értéke, annál jobban képes a lakosság fizetési kötelezettségeit teljesíteni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!