Egyre drágább az iskolakezdés a magyar családoknak

Kiderült, mennyivel kell többet költeniük idén iskolakezdésre a magyar szülőknek - neked még belefér?

Egyre drágább az iskolakezdés a magyar családoknak

Kiderült, mennyivel kell többet költeniük idén iskolakezdésre a magyar szülőknek - neked még belefér?

Veres Patrik
2017-08-29 Frissítve: 2022-01-18
2017-08-29 Frissítve: 2022-01-18
343364


Nincs könnyű dolga annak a családnak, ahol szeptemberben visszatér az iskolapadba a gyerek: az iskolakezdésre szánt összeg tavalyhoz képest enyhén emelkedett a Budapest Bank felmérése szerint. Idén a gyermek korától függően átlagosan 44 és 142 ezer forintos költséggel számolnak a magyar családok gyermekenként. A tanévkezdési kiadások a felsőoktatásban és középiskolában tanulóknál nőttek, az általános iskolásoknál csökkentek.
 

Így lesz meg a pénz az iskolakezdésre
 

A tanévkezdés költségeinek finanszírozása érdekében a családok jellemzően öt hónapon át húzzák összébb a nadrágszíjat, valamint az aktuális havi jövedelmükből is fordítanak erre a célra. A bank által megkérdezettek kétharmada számára továbbra is komoly anyagi terhet jelentenek az iskolához köthető kiadások. Az általános iskolás gyereket nevelő háztartások a tavalyi 64 ezer forinthoz képest idén 54 ezer forintos kiadásra számítanak, a középiskolás gyerekek esetében 61 ezer forint helyett 67 ezer forint lesz a várható kiadás. A felsőoktatásban tanulóknál is nőtt a várható összeg: egyetemi és főiskolás gyermekeik esetében a tavalyi 116 ezer helyett 135 ezer forinttal kalkulálnak a szülők.


Jó hír a családok számára, hogy idén ősztől a 9. évfolyamig ingyenessé váltak a tankönyvek, így erre a tavalyi 12 ezer forint után idén átlagosan 9 ezer forintot kell költeniük a szülőknek. A legjelentősebb változás az általános iskolás gyermekeket nevelő családoknál figyelhető meg, ahol a tavalyi 10 ezer helyett idén mindössze 4 ezer forinttal kalkulálnak a szülők – vélhetően az alapvető tankönyveken túli kiadványok miatt.


Az egész havi fizetés rámehet a tanévkezdésre
 

A válaszadók több mint fele (55%) vallja, hogy részben vagy egészében az aktuális havi bevételeiből fedezi az iskolakezdés kapcsán felmerült kiadásokat, míg több mint egyharmaduk (38%) külön erre a célra, átlagosan öt hónapon keresztül takarékoskodik. Az elmúlt évhez képest 11%-kal nőtt azoknak az aránya (32%), akik a családi tartalékokból is költenek erre a célra, és 11%-kal csökkent az iskolakezdési támogatást igénybe vevők száma (22%). Idén a szülők 17%-a mondta, hogy többletmunkát vállal a felmerülő kiadások fedezése érdekében.


 

44 ezer és 142 ezer forint közötti összeget szánnak a családok az iskolakezdésre
Forrás: Budapest Bank



Bár a megkérdezettek szerint komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés, ennek ellenére arra törekszenek, hogy jó minőségű felszerelést vegyenek gyermeküknek az idei tanévre: 82% nem a legolcsóbb termékeket veszi meg gyermekének, sőt, 45% a tavalyinál jobb minőségű felszerelést vásárol. Emelkednek a tanév közbeni kiadások Jellemzően növekedéssel számolnak a családok a tanév közben várható költségek terén. Azok a háztartások, ahol csak általános iskolás gyermek van, 37 ezer helyett 44 ezer forinttal számolnak. A középiskolás gyermekek esetében 57 ezer helyett 53 ezer forintra, míg a felsőoktatásban tanulóknál jelentősen többre, 105 ezer helyett 142 ezer forintra becsülik a családi költségvetés várható havi költségeit. Jellemzően többet költenek majd a szülők gyermekeik különóráira, az utazás és lakhatás költségeire, valamint a tandíjra költött összeg is nő. Kiugróan nagy értékű tételnek számítanak a felsőoktatásban tanulók informatikai eszközei: ezek költségét a tavalyi 11 ezer helyett idén már 24 ezer forintra becsülték havonta.


 

Tanév közben az elektronikus eszközök és a lakhatás kerül a legtöbb pénzbe
Forrás: Budapest Bank


 

Ha baj van, kölcsönhöz nyúlnak segítségért
 

Éppen az egyre növekvő kiadások miatt nő a hitelfelvételre nyitottak aránya is. A magyar szülők 12 százaléka vett már fel korábban hitelt gyermeke érdekében – nem csak a tanévkezdéshez köthetően –, és 39 százalékuk elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben sor kerül erre. Hitelre leginkább az informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

Egyáltalán nem mindegy persze, hogy milyen kölcsönből fedezzük a gyerek iskoláztatását. Jó megoldás lehet az átmeneti pénzhiány enyhítésére egy szabad felhasználású gyorskölcsön, amelyet könnyen és gyorsan igényelhetünk, ráadásul az alacsony kamatkörnyezet a hiteleket is olcsóbbá tették. Szabad felhasználású kölcsön segítségével a bank beleszólása nélkül készíthetjük fel a gyerekeket a tanévkezdésre.
 

Nem érdemes azonban a legelső ajánlatot elfogadni, ami az orrunk elé kerül. Egy kis odafigyeléssel és tudatosabb tervezéssel megtalálhatjuk a legolcsóbb és legkedvezőbb ajánlatot. Ezért mielőtt igényelnénk, mindenképpen érdemes egy hitelkalkulátorral összehasonlítani a piacon elérhető ajánlatokat, és az általunk megadott szempontok alapján megtalálni a legjobbat. Erre kiválóan alkalmas a Bank360 ingyenes gyorskölcsön kalkulátora. Ha biztosra akarunk menni, nem árt tisztában lenni a hitel jellemzőivel és buktatóival. Ez a pár perces összefoglaló cikk mindent tartalmaz, amit a gyorskölcsönökről tudni kell. Nem érdemes tehát megspórolni az utánajárásra szánt időt, mivel a jó választással akár tízezreket is nyerhetünk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!