Tervrajz

Költségvetés-módosítás a falusi csoknál: hogyan, mikor és meddig van rá lehetőség?

Tervrajz

Költségvetés-módosítás a falusi csoknál: hogyan, mikor és meddig van rá lehetőség?

Vrazsovits Rita
2021-02-23 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-23 Frissítve: 2022-01-18
12638573

Az állami támogatás segítségével elvégzett felújítások általában több ügyintézéssel járnak, mintha csak önerőből vagy egy szabad felhasználású hitel segítségével vágnánk bele a munkálatokba. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a felújítás során derül ki, hogy az eredetileg tervezettnél több munkát kell elvégezni. Ez a falusi csoknál gyakori probléma, ezért utánajártunk, hogy mit tehetnek az igénylők, ha a felújítás alatt szeretnének módosítani a tervezett munkálatokat vagy a költségvetést. 

 

Falusi csok igénylésnél az ingatlan bővítése vagy korszerűsítése kötelező elem, attól függetlenül, hogy történt-e ingatlanvásárlás. A legmagasabb elérhető támogatási összeg 10 millió forint, ez legalább három gyermek után vehető igénybe, azzal a feltétellel, hogy ebből legfeljebb 50 százalék költhető a vételár kifizetésére, az összeg másik felét pedig kötelezően bővítésre, korszerűsítésre vagy mindkettőre kell fordítani. Ha a választott ingatlan még nem felel meg a csokos ingatlanokra vonatkozó feltételeknek, akkor a pénzből azokat a munkálatokat kell elvégezni, amelyek lakhatóvá teszik az ingatlant. 

 

A legnehezebb rész: a tervezés

 

A felújítási munkálatok megtervezése nem egyszerű feladat, különösen, ha egy olyan ingatlanról van szó, amelynek az igénylő még nem a tulajdonosa - a falusi csok esetében sokszor ez az eset áll fenn. A bővítés, korszerűsítés költségvetési tervét az elvégzendő munkálatok listájával együtt az igénylésnél kell leadni. Engedélyköteles átalakításoknál ebben a kivitelező is segít, de az sem ritka, hogy az igénylő maga készíti el a költségvetési tervet egy olyan ingatlanhoz, amelyet még nem ismer alaposan. 

 

Az igénylésnél meg kell adni, hogy mire fordítja az igénylő az önerőt, a vissza nem térítendő falusi csokot, illetve az esetlegesen felvett kamattámogatott kölcsönt. Emellett a teljes bekerülési költség összegét is fel kell tüntetni, részletezve, hogy milyen típusú munkálatok elvégzésére fog sor kerülni, illetve, hogy ezek mekkora anyagköltséggel járnak és mekkora lesz a kivitelezői díj. 

 

Mit tehet az, akinek változtatni kell az elfogadott költségvetési terven? 

 

Falusi csok esetében fontos, hogy a költségvetés csak akkor módosítható, ha vásárlással egybekötött korszerűsítés a cél. Ebben az esetben akkor lehet módosítani a bank által már elfogadott költségvetést, ha a vételárra fordított támogatás folyósítása már megtörtént, de a bővítésre, korszerűsítésre igényelt támogatást még nem kapta meg az igénylő. Jellemzően ugyanis ekkor derül ki, hogy a tervezett munkálatok mellett egyéb felújításra is szükség lehet az ingatlan lakhatóvá tételéhez. Például ha eredetileg egy halasztható korszerűsítés (ablakcsere) volt tervezve, de kiderül, hogy az elektromos hálózat korszerűsítése fontosabb, akkor megoldható a csere. A bank felé érdemes minél előbb jelezni a módosítási szándékot, akár az elvégzendő munkálatokról, akár a felújítási költségek végösszegéről van szó, utólag ugyanis ezeket a kérelmeket már nem tudja befogadni a bank.

 

Ha a költségvetés változik, azt is jelezni a bank felé, akár kevesebbe fog kerülni az előre tervezett átalakítás, akár többe. Fontos, hogy a bekerülési költség változása nem jár együtt a támogatási összeg emelkedésével, viszont ha nem jelzi az igénylő a bank felé a változást, akkor a bank később elutasíthatja a támogatás folyósítását, arra hivatkozva, hogy nem a költségvetésben szereplő információk szerint valósult meg a korszerűsítés vagy a bővítés. 

 

Plusz költségek is felmerülhetnek 

 

A költségvetés módosítása esetén a banknak a felülírt költségvetési tervre is rá kell bólintania. Ha a módosítás az első értékbecsléstől számított 90 napon túl történik, akkor újra ki kell fizetni a helyszíni szemle díját, ami több tízezer forintba is kerülhet.

 

Meglévő ingatlan felújításánál nem lehet módosítani

 

A falusi csok segítségével a saját tulajdonban lévő ingatlant is lehet korszerűsíteni, de ebben az esetben nincs lehetőség az elfogadott költségvetési terv módosítására. Ennek egyszerű oka van: ebben a helyzetben az igénylő minden zegzugát ismeri a háznak, így tervezni is pontosabban tud. 

 

Megúszható a sok egyeztetés


A korszerűsítésre 2021. január óta a lakásfelújítási támogatás is elérhető, ami legfeljebb hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, egy legalább hatmillió forintos felújítás esetén. Ennek a támogatásnak az igénylése valamivel egyszerűbb, mint a falusi csoké, hiszen nem szükséges előre költségvetést készíteni. Az igénylést utólag, a felújítást követően kell beadni a vállalkozói szerződéssel és a kifizetett számlákkal együtt, a Magyar Államkincstár pedig utólag téríti meg a felújítási költségek legfeljebb 50 százalékát.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!