Falusi CSOK külterületen

Falusi CSOK külterületen: erre is van lehetőség

Falusi CSOK külterületen

Falusi CSOK külterületen: erre is van lehetőség

Vrazsovits Rita
2019-10-24 Frissítve: 2023-04-14
2019-10-24 Frissítve: 2023-04-14
5366010

A falusi CSOK iránt érdeklődők általában a preferált kistelepülések listáját nézik meg elsőként, hogy ellenőrizzék a jogosultságot, pedig nemcsak azon a 2486 településen elérhető a támogatás, hanem bizonyos külterületi ingatlanokra is felvehetjük a maximum 10 millió forintot. Összefoglaltuk, milyen feltételek mellett igényelhető a falusi CSOK, ha nem valamelyik falusi CSOK-os településen élünk.

 

Milyen külterületi ingatlan kell a falusi CSOK-hoz?

 

A rendelet pontosan meghatározza, hogy a külterületen lévő ingatlannak milyen paraméterekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a falusi CSOK-ot igénybe lehessen rá venni:

 

  1. értelemszerűen valamelyik település külterületén kell elhelyezkednie,

  2. az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel kell szerepelnie,

  3. rendelkeznie kell a rendelet szerint:

  • “12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.”

 

A bővítést és a korszerűsítést illetően a külterületen lévő ingatlanokra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a preferált kistelepülésekre.

 

Nem minden megye egyformán preferált

 

A preferált kistelepülések listáján végigfutva szembetűnő, hogy a jogosult falvak száma között számottevő különbség van megyénként. Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezet ezen a téren, 329 településsel - ez több mint a hétszerese a listában sereghajtó Csongrád megyének, ahol csak 44 ilyen település van.

Falusi csok települések

 

A külterületek kiegyenlítik az esélyeket

 

A preferált kistelepülések mellett érdemes azt is megnézni, hogy Magyarországon hogyan oszlik meg a külterületen élő népesség. A külterületi ingatlanokra, valamint a külterületen élő népességre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) rendelkezik adatokkal, viszont ezek a statisztikák nemcsak a tanyákra és a biztokközpontokra vonatkozó számokat tartalmazzák, hanem például a nyaralókra vonatkozókat is, amelyekre nem vehető igénybe a  falusi CSOK. Ettől függetlenül jól kivehető az adatokból, hogy azok a megyék, ahol kevesebb preferált kistelepülés van, magasabb külterületi népességszámmal rendelkeznek.

Falusi CSOK települések

 

A külterületi népességszám Bács-Kiskun, Pest és Csongrád megyében a legmagasabb, a preferált kistelepülések száma ezekben a megyékben viszont 100 alatt marad. A külterületeken ennél jóval kevesebben élnek a dunántúli megyékben (pl. Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala), a falusi CSOK listás települések száma viszont magasabb, a felsoroltak közül öt megyében is 150 felett van. A külterületen lévő lakóegységek (lakás, lakott üdülő, lakott egyéb lakóegységek) számát tekintve is Bács-Kiskun (34 501), Pest (21 539) és Csongrád (20 219) megye vezet. 

 

Ezt figyelembe véve érdemes lehet az itt élőknek a település lista mellett a külterületen lévő ingatlanokat is számításba venni, ha szeretnének vidékre költözni - a 2011-es KSH adatok alapján országszerte 150 ezer külterületi lakóegység van, amiből még akkor is tudunk válogatni, ha nem számítjuk a nyaralókat.

 

Ugyanannyi támogatás vehető igénybe

 

A külterületi tanyákra és birtokközpontokra ugyanazok a támogatási összegek vonatkoznak, mint a preferált kistelepülésen vásárolt ingatlanokra:

 

  • egy gyermek után: 600 000 Ft,

  • két gyermek után: 2 600 000 Ft,

  • három gyermek után: 10 000 000 Ft.

 

Az állami támogatás mellett elérhető a kedvezményes falusi CSOK hitel is:

 

  • két gyermek után max. 10 000 000 forint,

  • három gyermek után max. 15 000 000 forint.

 

Az igényelt összeg felét az ingatlan megvásárlására, a másik felét pedig bővítésre és/vagy korszerűsítésre lehet felhasználni - ez vonatkozik a vissza nem térítendő támogatásra és a kamattámogatott hitelre is. Ha a meglévő, külterületen lévő ingatlanunkat szeretnénk bővíteni vagy korszerűsíteni, akkor egy gyermek után 300 000 forint, két gyermek után 1 300 000 forint, három gyermek után pedig 5 000 000 forint igényelhető erre a célra. A CSOK és a falusi CSOK felhasználási lehetőségeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

A falusi CSOK mellé igényelhető babaváró hitel is, a két támogatást összeadva már igen kedvező feltételekkel juthatunk ingatlanhoz.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!