Falusi CSOK külterületen

Falusi CSOK külterületen: erre is van lehetőség

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.10.24.
Frissítve: 2021-02-22 Létrehozva: 2019-10-24
5366010

A falusi CSOK iránt érdeklődők általában a preferált kistelepülések listáját nézik meg elsőként, hogy ellenőrizzék a jogosultságot, pedig nemcsak azon a 2486 településen elérhető a támogatás, hanem bizonyos külterületi ingatlanokra is felvehetjük a maximum 10 millió forintot. Összefoglaltuk, milyen feltételek mellett igényelhető a falusi CSOK, ha nem valamelyik falusi CSOK-os településen élünk.

 

Milyen külterületi ingatlan kell a falusi CSOK-hoz?

 

A rendelet pontosan meghatározza, hogy a külterületen lévő ingatlannak milyen paraméterekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a falusi CSOK-ot igénybe lehessen rá venni:

 

 1. értelemszerűen valamelyik település külterületén kell elhelyezkednie,

 2. az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel kell szerepelnie,

 3. rendelkeznie kell a rendelet szerint:

 • “12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
 • közműves villamos energia szolgáltatással,
 • egyedi fűtési móddal,
 • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
 • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.”

 

A bővítést és a korszerűsítést illetően a külterületen lévő ingatlanokra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a preferált kistelepülésekre.

 

Nem minden megye egyformán preferált

 

A preferált kistelepülések listáján végigfutva szembetűnő, hogy a jogosult falvak száma között számottevő különbség van megyénként. Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezet ezen a téren, 329 településsel - ez több mint a hétszerese a listában sereghajtó Csongrád megyének, ahol csak 44 ilyen település van.

A külterületek kiegyenlítik az esélyeket

 

A preferált kistelepülések mellett érdemes azt is megnézni, hogy Magyarországon hogyan oszlik meg a külterületen élő népesség. A külterületi ingatlanokra, valamint a külterületen élő népességre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) rendelkezik adatokkal, viszont ezek a statisztikák nemcsak a tanyákra és a biztokközpontokra vonatkozó számokat tartalmazzák, hanem például a nyaralókra vonatkozókat is, amelyekre nem vehető igénybe a  falusi CSOK. Ettől függetlenül jól kivehető az adatokból, hogy azok a megyék, ahol kevesebb preferált kistelepülés van, magasabb külterületi népességszámmal rendelkeznek.

Falusi CSOK települések

 

A külterületi népességszám Bács-Kiskun, Pest és Csongrád megyében a legmagasabb, a preferált kistelepülések száma ezekben a megyékben viszont 100 alatt marad. A külterületeken ennél jóval kevesebben élnek a dunántúli megyékben (pl. Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala), a falusi CSOK listás települések száma viszont magasabb, a felsoroltak közül öt megyében is 150 felett van. A külterületen lévő lakóegységek (lakás, lakott üdülő, lakott egyéb lakóegységek) számát tekintve is Bács-Kiskun (34 501), Pest (21 539) és Csongrád (20 219) megye vezet. 

 

Ezt figyelembe véve érdemes lehet az itt élőknek a település lista mellett a külterületen lévő ingatlanokat is számításba venni, ha szeretnének vidékre költözni - a 2011-es KSH adatok alapján országszerte 150 ezer külterületi lakóegység van, amiből még akkor is tudunk válogatni, ha nem számítjuk a nyaralókat.

 

Ugyanannyi támogatás vehető igénybe

 

A külterületi tanyákra és birtokközpontokra ugyanazok a támogatási összegek vonatkoznak, mint a preferált kistelepülésen vásárolt ingatlanokra:

 

 • egy gyermek után: 600 000 Ft,

 • két gyermek után: 2 600 000 Ft,

 • három gyermek után: 10 000 000 Ft.

 

Az állami támogatás mellett elérhető a kedvezményes falusi CSOK hitel is:

 

 • két gyermek után max. 10 000 000 forint,

 • három gyermek után max. 15 000 000 forint.

 

Az igényelt összeg felét az ingatlan megvásárlására, a másik felét pedig bővítésre és/vagy korszerűsítésre lehet felhasználni - ez vonatkozik a vissza nem térítendő támogatásra és a kamattámogatott hitelre is. Ha a meglévő, külterületen lévő ingatlanunkat szeretnénk bővíteni vagy korszerűsíteni, akkor egy gyermek után 300 000 forint, két gyermek után 1 300 000 forint, három gyermek után pedig 5 000 000 forint igényelhető erre a célra. A CSOK és a falusi CSOK felhasználási lehetőségeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

A falusi CSOK mellé igényelhető babaváró hitel is, a két támogatást összeadva már igen kedvező feltételekkel juthatunk ingatlanhoz.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!