CSOK gyakori kérdések

CSOK: az 5 leggyakoribb kérdés

CSOK gyakori kérdések

CSOK: az 5 leggyakoribb kérdés

Vrazsovits Rita
2020-02-05 Frissítve: 2022-01-18
2020-02-05 Frissítve: 2022-01-18
6786304

A CSOK és a falusi CSOK részleteivel kapcsolatban a Bank360.hu csapata sok kérdésre válaszol, ezek közül összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló ötöt.

 

Igényelhető CSOK negatív KHR-es státusszal?

 

A CSOK vissza nem térítendő állami támogatás akkor is felvehető, ha az igénylő szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján, aktív vagy passzív státusszal. Ez azonban csak a támogatásra vonatkozik, a CSOK kamattámogatott lakáshitelt ők semmilyen formában nem igényelhetik. 

 

Felújításra fel lehet használni a CSOK-ot?

 

Nem, szigorúan véve felújítási munkálatokra nem használható fel a CSOK. Ha meglévő ingatlanra vesszük fel a támogatást, akkor a hagyományos CSOK-ot csak bővítésre, a falusi CSOK-ot pedig bővítésre és/vagy korszerűsítésre fordíthatjuk. Arról, hogy mi a különbség a felújítás, korszerűsítés és bővítés között, ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

Szüleimmel együtt élünk az ingatlanban, így igényelhetem a CSOK-ot?

 

Szinte biztos, hogy nem. Ebben az esetben a leggyakrabban feltett kérdés az, hogy megvásárolhatja-e az igénylő az ingatlant a szülőktől, vagy más örököstől a családban. Ez minden esetben kizáró ok a rendelet szerint, hiszen közvetlen hozzátartozóról van szó. Ha a szülők tulajdonában van az ingatlan, akkor értelemszerűen az ott élő fiatal pár sem bővítésre, sem korszerűsítésre nem tudja igényelni a falusi CSOK-ot.

 

CSOK hitelt és babaváró hitelt fel lehet venni együtt?

 

Igen, ezt nem tiltja semmi. Természetesen külön-külön meg kell felelni mindkét állami támogatás feltételeinek, és mindkét törlesztőnek bele kell férnie a jövedelemarányos törlesztési mutatóba. 10 millió forint CSOK hitel és 10 millió forint babaváró esetén a két törlesztő együtt majdnem havi 100 000 Ft kiadást jelent, de ez attól is függ, hogy a CSOK hitelnél milyen hosszú futamidőt választunk.

 

A CSOK és a babaváró hitel együttes felvételéről részletesen írtunk.

 

Milyen feltételekkel igényelhető az ÁFA visszaigénylés falusi CSOK-nál?

 

Az adó-visszatérítési támogatás egyszer igényelhető, és a bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és az igénybe vett szolgáltatások után kiállított számlák szerint megfizetett általános forgalmi adó (ÁFA) összege után vehető igénybe, legfeljebb 5 millió forintig. Az áfa visszatérítést azok is igénybe vehetik, akik falusi CSOK segítségével bővítik és/vagy korszerűsítik a házukat - ebben az esetben minden feltételnek meg kell felelniük, amelyet a falusi CSOK-nál is vizsgálnak a bankok.

 

Ez azt jelenti, hogy bővítés, korszerűsítés esetén

 

  • magánszemélyként tanyán, birtokközponton vagy preferált kistelepülésen lévő ingatlanon végezteti a munkát az igénylő,

  • a kiállított számlák az igénylő nevére szólnak,

  • az elvégzett munkálatok megfelelnek a CSOK rendeletben leírtaknak,

  • bővítés esetén az ingatlan legalább egy 8 négyzetméteres lakószobával bővül.

 

A támogatás csak és kizárólag a 27 százalékos áfával kiállított számlák után vehető igénybe, az 5 százalékos áfával kiállított számlákat nem veheti figyelembe a bank a bírálatnál; ezt a rendelet kifejezetten tiltja.

 

Az áfa visszaigénylésnél bírálati költséggel is kell számolnunk, ami bankonként eltérő lehet, de semmiképp nem haladhatja meg a 30 000 forintot.

 

Ha az áfa visszatérítést nem a falusi CSOK-kal együtt vesszük igénybe, hanem új ingatlan építése után, akkor is feltétel, hogy a ház preferált kistelepülésen épüljön fel. Az ingatlan legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű, összkomfortos lakás, vagy legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépület lehet. A visszaigénylés az esetleges építési telek vételárának áfa tartalmára is vonatkozik.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!