CSOK gyakori kérdések

CSOK: az 5 leggyakoribb kérdés

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2020.02.05.
Frissítve: 2020-02-19 Létrehozva: 2020-02-05
6786304

A CSOK és a falusi CSOK részleteivel kapcsolatban a Bank360.hu csapata sok kérdésre válaszol, ezek közül összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló ötöt.

 

Igényelhető CSOK negatív KHR-es státusszal?

 

A CSOK vissza nem térítendő állami támogatás akkor is felvehető, ha az igénylő szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján, aktív vagy passzív státusszal. Ez azonban csak a támogatásra vonatkozik, a CSOK kamattámogatott lakáshitelt ők semmilyen formában nem igényelhetik. 

 

Felújításra fel lehet használni a CSOK-ot?

 

Nem, szigorúan véve felújítási munkálatokra nem használható fel a CSOK. Ha meglévő ingatlanra vesszük fel a támogatást, akkor a hagyományos CSOK-ot csak bővítésre, a falusi CSOK-ot pedig bővítésre és/vagy korszerűsítésre fordíthatjuk. Arról, hogy mi a különbség a felújítás, korszerűsítés és bővítés között, ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

Szüleimmel együtt élünk az ingatlanban, így igényelhetem a CSOK-ot?

 

Szinte biztos, hogy nem. Ebben az esetben a leggyakrabban feltett kérdés az, hogy megvásárolhatja-e az igénylő az ingatlant a szülőktől, vagy más örököstől a családban. Ez minden esetben kizáró ok a rendelet szerint, hiszen közvetlen hozzátartozóról van szó. Ha a szülők tulajdonában van az ingatlan, akkor értelemszerűen az ott élő fiatal pár sem bővítésre, sem korszerűsítésre nem tudja igényelni a falusi CSOK-ot.

 

CSOK hitelt és babaváró hitelt fel lehet venni együtt?

 

Igen, ezt nem tiltja semmi. Természetesen külön-külön meg kell felelni mindkét állami támogatás feltételeinek, és mindkét törlesztőnek bele kell férnie a jövedelemarányos törlesztési mutatóba. 10 millió forint CSOK hitel és 10 millió forint babaváró esetén a két törlesztő együtt majdnem havi 100 000 Ft kiadást jelent, de ez attól is függ, hogy a CSOK hitelnél milyen hosszú futamidőt választunk.

 

A CSOK és a babaváró hitel együttes felvételéről részletesen írtunk.

 

Milyen feltételekkel igényelhető az ÁFA visszaigénylés falusi CSOK-nál?

 

Az adó-visszatérítési támogatás egyszer igényelhető, és a bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és az igénybe vett szolgáltatások után kiállított számlák szerint megfizetett általános forgalmi adó (ÁFA) összege után vehető igénybe, legfeljebb 5 millió forintig. Az áfa visszatérítést azok is igénybe vehetik, akik falusi CSOK segítségével bővítik és/vagy korszerűsítik a házukat - ebben az esetben minden feltételnek meg kell felelniük, amelyet a falusi CSOK-nál is vizsgálnak a bankok.

 

Ez azt jelenti, hogy bővítés, korszerűsítés esetén

 

  • magánszemélyként tanyán, birtokközponton vagy preferált kistelepülésen lévő ingatlanon végezteti a munkát az igénylő,

  • a kiállított számlák az igénylő nevére szólnak,

  • az elvégzett munkálatok megfelelnek a CSOK rendeletben leírtaknak,

  • bővítés esetén az ingatlan legalább egy 8 négyzetméteres lakószobával bővül.

 

A támogatás csak és kizárólag a 27 százalékos áfával kiállított számlák után vehető igénybe, az 5 százalékos áfával kiállított számlákat nem veheti figyelembe a bank a bírálatnál; ezt a rendelet kifejezetten tiltja.

 

Az áfa visszaigénylésnél bírálati költséggel is kell számolnunk, ami bankonként eltérő lehet, de semmiképp nem haladhatja meg a 30 000 forintot.

 

Ha az áfa visszatérítést nem a falusi CSOK-kal együtt vesszük igénybe, hanem új ingatlan építése után, akkor is feltétel, hogy a ház preferált kistelepülésen épüljön fel. Az ingatlan legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű, összkomfortos lakás, vagy legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépület lehet. A visszaigénylés az esetleges építési telek vételárának áfa tartalmára is vonatkozik.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!