Falusi csok

Falusi csok igénylés meglévő lakáshitellel: van erre lehetőség?

Falusi csok

Falusi csok igénylés meglévő lakáshitellel: van erre lehetőség?

Vrazsovits Rita
2020-10-27 Frissítve: 2022-02-21
2020-10-27 Frissítve: 2022-02-21
10595930

A falusi csok a preferált kistelepüléseken és a külterületen található ingatlanok megvásárlásához és korszerűsítéséhez ad támogatást, emellett egy korábban megvásárolt ingatlan bővítése és korszerűsítése is megoldható a segítségével. Felmerül a kérdés, hogy akkor is elérhető-e a támogatás, ha az ingatlanra jelzálogjog van bejegyezve egy meglévő lakáshitel miatt - és ha igen, akkor mi a teendő az igénylésnél. Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána. 

 

A falusi csok előnye a hagyományos csokkal szemben, hogy akár használt lakásra is igényelhető a maximálisan elérhető 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás. A felhasználást tekintve azonban van egy lényeges különbség: az ingatlan megvásárlására legfeljebb az összeg 50 százaléka költhető, az összeg másik felét bővítésre vagy korszerűsítési munkálatokra kell fordítani. A falusi csok felhasználásának a részletes feltételeiről ezen az oldalon írtunk bővebben.

 

Hogyan igényelhető falusi csok a meglévő lakáshitel mellé?

Magyarországon a lakások nagy részét lakáshitel segítségével vásárolják meg, éppen ezért felmerül a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha egy család úgy szeretné igénybe venni a falusi csokot, hogy már van egy hitellel terhelt ingatlan a tulajdonában. Erre két esetet is említhetünk:

 

  • amikor a család eladja a lakáshitellel terhelt ingatlant, és a falusi csokból vesz egy másik ingatlant,
  • a meglévő, hitellel terhelt ingatlanra szeretnék igénybe venni a támogatást valamelyik preferált kistelepülésen.

 

A falusi csok igénylése egyik esetben sem kizáró ok, az adminisztráció viszont mindkét esetben bonyolult lehet. Az első esetben a hitellel terhelt ingatlan eladása lehet problémás, mivel a kölcsönöket nyújtó bankokat is be kell vonni a folyamatba - eladói és vevői oldalon egyaránt. A falusi csok igénylése ettől független, tehát az igénylést nem befolyásolja az eladott ingatlanon lévő jelzálogjog.

 

A második forgatókönyv szerint az igénylő bővítéshez vagy korszerűsítéshez használná fel a támogatást, ingatlan vásárlás nélkül. Erre is van lehetőség, de ebben az esetben is be kell vonni a folyamatba a lakáshitelt nyújtó hitelintézetet, hiszen a korszerűsítés miatt változhat az ingatlan értéke, hasznos alapterülete vagy energetikai besorolása. Ideális esetben ugyanannál a banknál lehet igényelni a falusi csokot, ahol korábban a lakáshitelt is, erre azonban nincs mindig lehetőség, mivel a falusi csok jelenleg csak néhány banknál érhető el.

 

A falusi csok támogatás igénylése előtt az ingatlan tehermentesítése is jó megoldás lehet, például hitelkiváltással. Bár a csok egyik formája sem használható fel erre a célra, több más állami támogatás is van, amelyekkel tehermentesíthető az ingatlan és csökkenthető a hiteltartozás. Babaváró hitel segítségével például elő- vagy végtörleszthető egy meglévő lakáshitel, több gyermek vállalása esetén pedig az állam elengedheti a fennálló lakáshitelünk egy részét.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!