Falusi ház felújítása

Kezdődik a visszaszámlálás: fél év van még a falusi csok-ból

Falusi ház felújítása

Kezdődik a visszaszámlálás: fél év van még a falusi csok-ból

Varga Zsombor
2022-01-03 Frissítve: 2022-01-18
2022-01-03 Frissítve: 2022-01-18
17996509

A falusi csok 2022. június 30-ig érhető el, az otthonfelújítási támogatást viszont egészen 2022. december 31-ig fel lehet venni. Bár a falusi csok nagyobb összeggel képes hozzájárulni a vidéki otthonteremtéshez, az otthonfelújítási program a renoválási, bővítési részét tudja pótolni az év végéig, ha kevesebb gyermekkel tervez a család.

 

A falusi csok támogatás egy különleges lehetőség azoknak a saját otthonra vágyó családoknak, amelyek a több mint 2500 preferált kistelepülésen akarnak letelepedni. Így nem csak újonnan épült, hanem használt ingatlanra is megkapják a csok szabályainak megfelelően a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, bár ennek a felét mindenképpen a használt ház felújítására kell költeni.

Ez a különleges lehetőség azonban már csak félévig marad elérhető a falvakban letelepedők számára, június 30. után ugyanis már nem igényelhető a támogatás. Az év második felében azonban részben pótolhatja a falusi csok-ot az otthonfelújítási támogatás, amely akár 3 millió forintos összegben érhető el a felújítók számára. A Bank360 bemutatja, milyen helyzetben kedvezőbb az otthonfelújítási támogatás a Falusi csok-nál, vagyis mikor nem érdemes sietni a fél év múlva záruló programért.

 

Csak három gyermeknél jobb a falusi csok

Három meglévő vagy vállalt gyermek esetén a falusi csok egyedülálló lehetőséget nyújt a használt ingatlanok vásárlására, ugyanis így 10 millió forintot lehet kapni, amiből 5 millió forintot lehet a vásárlásra fordítani. Az otthonfelújítási támogatás ezzel szemben 3 millió forintot nyújt utólagos finanszírozással, amit csak a felújításra lehet költeni.

 

Az otthonfelújítási program előnye azonban, hogy nem számít a gyermekek száma, egy 25 éven aluli, otthon nevelt gyermek feljogosít a maximális összegre. Így két gyermek esetén már valamivel jobbnak számít a 3 milliós támogatás, hiszen a falusi csok csak 2,6 millió forintot ad ilyen esetben. Egy gyermek esetén pedig ennél is nagyobb a különbség, a 600 ezres falusi csok jóval kevesebb összeget kínál.

 

Ennél is kedvezőbb ajánlatot jelent majd az otthonfelújítási program az év második felében is, ha a család két programot is vállal, és a bárhol felvehető, június után is elérhető csok-ot veszi igénybe. A 3 milliós felújítás mellé három gyermekkel még 2,2 millió forintot, vagyis összesen 5 millió forint feletti összeget forgathatnak be az új ingatlanba. Két gyermekkel 4,43 millió forint, egy gyermekkel 3,6 millió forint az összesített támogatási összeg. Fontos azonban megjegyezni, hogy az otthonfelújítási programban az elvégzett felújítás felét fizeti az állam, a másik felét a felújítónak kell állnia saját forrásból vagy hitelből.

Az otthonfelújítási támogatással szélesebb körű tatarozásra van lehetőség

További előnyt jelent az otthonfelújítási program esetén, hogy az jóval több munkálatot ölel fel, mint a falusi csok. A mindkét programban megtalálható elemek esetén is megengedőbben fogalmaz az otthonfelújítási program feltételrendszere, így a külső nyílászárók esetén például nem csak az energiatakarékos új elem beépítése lehetséges, mint a felújításra igényelt falusi csoknál, hanem redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló és biztonsági rács is beszerelhető az otthonfelújítási támogatás keretére. Az otthonfelújítási támogatásban emellett még klímaberendezést és szanitereket is lehetséges beépíteni, villanyszerelést és térburkolatot lehet megvalósítani, garázst, teraszt, télikertet lehet megépíteni - ezek közül egyet sem lehet elvégezni a falusi csok keretében.

 

Közös pont a két programban, hogy a felújítási munkálatokat egyaránt számlával kell igazolni. Így a következő félévben egyébként az sem kizárt, hogy mindkét programot igénybe veszi egy kistelepülésen letelepedő család, de persze továbbra sem nyújthatja be ugyanazt a számlát mindkét programra. Ha azonban igényt tart az otthonfelújítási támogatásra, továbbra is csak a számlák benyújtása és elfogadása után juthat a támogatáshoz az összes költség felére, amennyiben a munkaköltség és az anyagköltség egyaránt eléri az összes költség legalább negyedét. A költségeket addig vagy saját megtakarításból vagy a kedvezményes, 3 százalékos otthonfelújítási kölcsönből fedezheti.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!