Falusi csok

Kiderült: itt a legnagyobb az érdeklődés a falusi csok iránt

Falusi csok

Kiderült: itt a legnagyobb az érdeklődés a falusi csok iránt

Veres Patrik
2020-09-15 Frissítve: 2022-05-16
2020-09-15 Frissítve: 2022-05-16
10179506

A Bank360.hu a termék indulása után szinte azonnal lehetővé tette, hogy a felhasználók megismerhessék a falusi csok visszafizetésének részleteit. Egy év elteltével a szakportál megnézte, hol érdeklődtek a legtöbben a kijelölt településeken felhasználható állami támogatás és hitel után.

 

A falusi csok konstrukció 2019. július elsejétől érhető el 2 486 településen, melynek keretében akár 10 millió forintos állami támogatás és akár 15 millió forintos csok-hitel is igényelhető. A részletek és a kondíciók egyszerűen áttekinthetők a falusi csok kalkulátor segítségével.

 

Az elmúlt kicsit több, mint egy évben közel 70 000 kalkuláció történt a falusi csok oldalon, érdemes ezek alapján megnézni, hogy honnan, melyik városból érdeklődtek a legtöbben a nyugodt falusi élet után. A Bank360.hu statisztikái szerin az alábbi 10 városból kerestek a legtöbben a falusi csokra: 

 

  1. Budapest (37,49%)
  2. Miskolc (2,67%)
  3. Debrecen (1,94%)
  4. Pécs (1,80%)
  5. Nyíregyháza (1,72%)
  6. Székesfehérvár (1,61%)
  7. Győr (1,57%)
  8. Szekszárd (1,50%)
  9. Kecskemét (1,46%)
  10. Szigetszentmiklós (1,38%)

 

A kalkukálók az összesített statisztikák szerint 697 településről indítottak keresést, sokan érdeklődtek külföldről is.

 

A főváros dominanciája nem meglepetés: nagyjából öt éve tart a lakásárrobbanás és az albérletek drágulása, amelyet nem követett béremelkedés ekkora ütemben. Hasonló a kép a listán szereplő nagyvárosoknál - megyeszékhelyeknél is. A legtöbben csak egy lakáshitel segítségével engedhetik meg maguknak, hogy saját ingatlanhoz jussanak.

 

Lakáshitel mellett a többgyermekes családoknak jelent vonzó alternatívát a Magyar Falu Program részeként indított falusi csok. A konstrukció ugyanis sok esetben felülmúlja a piacon elérhető lakáshitel konstrukciókat, ám csak az állami támogatás mellé vehető fel:

 

  • az állami támogatás használt lakás vásárlására igényelhető, a támogatás mértéke legfeljebb 10 millió forint, amelyet három gyermek vállalása esetén kaphatunk meg. Ez tehát nem hitelkonstrukció, hanem támogatás.
  • Az ország 2 468 kistelepülésén vásárolhatunk ingatlant, a teljes lista elérhető a Bank360.hu Falusi CSOK Kalkulátorában.
  • az állami támogatás felét fordíthatjuk az ingatlan vételárára, a másik felét kizárólag felújításra vagy korszerűsítésre költhetjük. 
  • A falusi csok mellé igényelhető hitel legfeljebb 15 millió forint lehet három gyermek vállalása esetén. Így az állami támogatással összesen 25 millió forintot fordíthatunk vásárlásra és korszerűsítésre, felújításra.
  • A hitel kamata államilag garantált, legfeljebb 3 százalék. A kamatozása fix, így a törlesztőrészlet nem változik a futamidő alatt.

 

Ha tehát van 3 gyermekünk és megcélozzuk a legmagasabb hitelösszeget, a 15 millió forintot falusi csokkal, a Bank360.hu kalkulációja szerint a hitel teljes díja 4 965 600 forint lesz (persze a bankok ajánlatai némileg eltérnek, ezért érdemes kalkulálni és összehasonlítani). 

 

A portál szakértője, Veres Patrik szerint a CSOK-hitel díjához képest egy 15 millió forintos piaci fix kamatozású lakáshitel díja jóval magasabb: 8 741 910 forint az összehasonlítások alapján. 

 

Ha tehát megfelelünk az igénylési feltételeknek, ugyanakkora költség mellett fordíthatunk nagyobb összeget a falusi csok segítségével az új otthonunk megvásárlására és felújítására. Ha pedig a három gyermeket csak tervezzük még, mindenképpen érdemes a falusi csok mellett a szabad felhasználású babaváró hitelt is számításba venni, hiszen akár vissza nem térítendő támogatássá is alakítható a konstrukció.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!