Falusi csok vége

Fogy az idő: alig néhány hete maradt annak, aki falusi csokot szeretne felvenni

Falusi csok vége

Fogy az idő: alig néhány hete maradt annak, aki falusi csokot szeretne felvenni

Vrazsovits Rita
2022-05-17 Frissítve: 2022-06-08
2022-05-17 Frissítve: 2022-06-08
21757609

Június végével megszűnik a kistelepüléseken elérhető, magasabb összegű családi otthonteremtési kedvezmény, illetve az áfa-kedvezmények egyik típusa is. Összefoglaltuk, mire és hogyan lehet még igénybe venni a hamarosan véget érő kedvezményeket.

 

Mindössze másfél hónap van hátra a preferált kistelepüléseken, tanyán vagy birtokközponton igénybe vehető falusi csok program befejezéséig. Június 30. után ugyanis a jelenleg hatályos jogszabály alapján már nem lehet igénybe venni ezt a támogatási formát. Aki szeretne élni a lehetőséggel, annak érdemes sietnie, az igénylés ugyanis több hétig is elhúzódhat. 

A falusi csok legnagyobb előnye, hogy használt ingatlanra ugyanakkora összeget lehet igénybe venni, mintha a hagyományos csokkal vásárolnánk vagy építenénk új lakást, vagyis

 

  • egy gyermek után 600 ezer forintot,
  • két gyermek után 2,6 millió forintot,
  • három gyermek után pedig 10 millió forintot.

 

A legfontosabb különbség a két támogatási forma között a pénz felhasználhatósága. A hagyományos csoknál a teljes összeget fel lehet használni az ingatlan megvásárlására, a falusi csoknál azonban csak a támogatás fele fordítható a vételárra. Az összeg fennmaradó részét az ingatlan bővítésére, korszerűsítésére kell fordítani.

 

A támogatás már meglévő ingatlanokra is felvehető, ebben az esetben viszont a támogatási összeg felét lehet elkölteni korszerűsítésre. Vagyis 

 

  • egy gyermek után 300 ezer forintot,
  • két gyermek után 1,3 millió forintot,
  • három gyermek után pedig 5 millió forintot.

 

A sima csok továbbra is marad, de az nem mindenre jó

A preferált kistelepüléseken a falusi csok megszűnése után is lehet majd állami támogatást igénybe venni, van azonban egy fontos különbség. Ha már meglévő, használt ingatlan fejlesztéséhez vesszük igénybe a hagyományos csokot, akkor azt nem lehet korszerűsítésre felhasználni, csak bővítésre, és ezért az alacsonyabb támogatási összeg vehető fel, kivéve, ha tetőtér-beépítéssel egy teljesen új lakóingatlant alakítunk ki. Ha felújítani, korszerűsíteni szeretnénk, akkor az otthonfelújítási támogatást célszerű választani, ez idén december 31-ig pályázható meg. 

 

Június 30. után az alábbi összeget lehet igénybe venni használt, preferált kistelepülésen lévő ingatlan megvásárlására, bővítésére:

 

  • egy gyermek után 600 ezer forintot,
  • két gyermek után 1,43 millió forintot,
  • három gyermek után 2,2 millió forintot.
  • négy gyermek után 2,75 millió forintot. 

 

Az egyik áfa-kedvezmény is megszűnik június 30-án

A falusi csok mellett a szintén a preferált kistelepülésekhez kapcsolódó kedvezmény is megszűnik június végével. A 27 százalékos általános forgalmi adóra (áfa) nyújtott támogatás a 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számlák alapján bővítés, korszerűsítés esetén 2022. június 30-ig vehető igénybe. A támogatás összege legfeljebb ötmillió forint, melyet az építési költség számláinak, vagy az építési telek vételárának az áfa tartalma alapján lehet visszaigényelni. 

 

Milyen eredménnyel zár a falusi csok?

A családtámogatások között kevesebb szó esett a falusi csokról. A legutóbb közzétett információk szerint legalább 27 ezer család vásárolt vagy korszerűsített használt lakást a támogatás segítségével. A program kezdete óta összesen 149 milliárd forint támogatás került az igénylőkhöz, emellé pedig 53 milliárd forint kamattámogatott lakáshitelt vettek fel.

 

A kérdés az eredményesség, amit kétféleképpen is mérhetünk:

 

  • megállt-e a népességcsökkenés a preferált kistelepüléseken?
  • hogyan változott az ingatlanállomány minősége a korszerűsítésre fordított milliárdoknak köszönhetően?

 

Jelenleg egyik kérdésre sem tudjuk a választ. A soron következő népszámlálást a koronavírus-járvány miatt elhalasztotta a kormány, az adatfelvételre 2022 őszén kerül majd sor. A preferált kistelepülésekre vonatkozó adatokat tehát csak jövőre, az új adatok ismeretében lehet majd összehasonlítani a falusi csok bevezetése előtti állapottal. 

Az ingatlanállomány javulásával sincs egyszerű dolga annak, aki a falusi csok eredményeire kíváncsi. Mivel nem kötelező az igénylőnek elkészíttetni az energiahatékonyságra vonatkozó tanúsítványt, hiába történik meg a korszerűsítés, a pontos állapotjavulást vagy az energiahatékonyságra vonatkozó adatokat nem tudjuk meg a program végeztével sem. Arról, hogy ez miért lenne fontos, ebben a cikkben írtunk. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!