Ház

Már csak néhány hónapig él, de még elérhető az extra csok

Ház

Már csak néhány hónapig él, de még elérhető az extra csok

Vrazsovits Rita
2022-02-22 Frissítve: 2022-02-22
2022-02-22
18983668

Nem sok ideje maradt azoknak, akik extra állami támogatással szeretnének kistelepülésre költözni, vagy ott lévő ingatlanjukat korszerűsíteni. A június 30-ig 2679 faluban elérhető speciális kedvezmény mellett ugyaneddig vehető igénybe a falusi csokhoz kapcsolódó a kamattámogatott kölcsön és az adóvisszatérítés is.

 

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) speciális formája a falusi csok, amelynek a célja a kistelepülések vonzóbbá tétele az ingatlanvásárlók körében. A programot eredetileg három évre, 2019. július 1-től 2022. június 30-ig tervezték. A választási ígéretek alapján akár folytatódhat is, de aki biztosra akar menni, annak érdemes június végéig igényelni a kedvezményeket. A kistelepüléseket érintő támogatási forma népszerű a családok körében: már több mint 27 ezer család vásárolt vagy korszerűsített használt lakást a falusi csokkal. Ennek során csaknem 150 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás került az igénylőkhöz.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Érdemes sietni az igényléssel, már csak néhány hónap maradt hátra

 

Ha az eredeti, tervezett végdátummal számolunk, mindössze bő négy hónapja maradt az érdeklődőknek a támogatási kérelem benyújtására. Az igénylés alapfeltétele, hogy az ingatlan a preferált, 2679 település valamelyikén legyen. A falusi csok településlistája itt tekinthető meg. Bár az igénylés körülbelül egy hónapig tart, érdemes előbb elkezdeni a tervezést, a falusi csoknál ugyanis kötelező bővítést és/vagy korszerűsítést is vállalni. Ennek a terveit a folyósító banknak is el kell fogadnia, mielőtt szerződünk. A vállalt munkálatokat az igénylés után kell elkezdeni. 

 

Az alábbi munkálatok jöhetnek szóba a falusi csok segítségével:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • kémény építése, korszerűsítése,
  • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig, valamint
  • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20 százalékáig. 

 

Ezeknek a munkálatoknak egy része a legfeljebb hárommillió forinttal járó otthonfelújítási támogatásból is megvalósítható, arra azonban figyelni kell, hogy ugyanazt a számlát nem lehet mindkét támogatással összefüggésben elszámolni. 

 

A bővítést, korszerűsítést mindenképp vállalni kell, a falusi csok igénylése ugyanis két esetben lehetséges:

  • megveszünk egy ingatlant valamelyik preferált kistelepülésen, és bővítjük, korszerűsítjük;
  • meglévő, preferált kistelepülésen lévő ingatlant bővítünk vagy korszerűsítünk.

 

A korszerűsítés tehát nem opcionális, azzal ezzel mindenképpen számolni kell. Ahhoz, hogy a támogatási szerződést június 30-ig meg lehessen kötni, érdemes már most kiválasztani az ingatlant, vagy a meglévő ingatlanban felmérni, hogy milyen munkálatok férnek bele a támogatási összegbe.

 

Mit kell tenni az igénylés előtt?

 

Az otthonfelújítási támogatástól eltérően a munkálatokat nem kell az igénylés előtt megcsinálni, az igényléshez viszont el kell fogadnia a banknak a korszerűsítésről szóló tervet. Az ingatlant érintően a falusi csok jóval engedékenyebb, mint a hagyományos csok, ugyanis a legtöbb kritériumot elég a korszerűsítés végére teljesíteni. 

 

Az igényléshez a támogatásban érintett ingatlannak 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel kell rendelkeznie. Utóbbi hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótér az elvárás, térbővülettel. A többi ingatlanra vonatkozó feltétel (közműves villamos energia szolgáltatás, egyedi fűtési mód, szennyvízelvezetés, ivóvíz bevezetése) elég, ha a munkálatok befejezésekor teljesül. Fontos továbbá, hogy az ingatlan nettó alapterülete a munkálatok befejezésével elérje a gyermekszámnak megfelelő minimumot.

 

Emellett a falusi csok személyi feltételeinek kell megfelelni. Fontos különbség a hagyományos csokhoz képest, hogy hosszabb ideig tartó tb-jogviszonyt várnak el: egy és két gyermek után felvett támogatásnál elég egy év folytonos jogviszonyt igazolni, a magasabb összeghez azonban már legalább két év kell.

 

Az alapfeltételek teljesítése a falusi csok esetében nem elég a folyósításhoz. Ahhoz ugyanis, hogy a bank folyósítsa a támogatást vagy annak az első részletét, az építési engedélyköteles vagy egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén szükséges dokumentumokat is be kell nyújtani. 

 

Legfeljebb három év van az összes munkálat elvégzésére

 

A korszerűsítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három éven belül kell teljesíteni, amelyet a hitelintézet helyszíni szemlét követően állapít meg. A falusi csok támogatás utolsó részfolyósítását követően a támogatásban érintettek lakcímkártyáit 90 napig lehet bemutatni a bankban. Ha ez nem történik meg, akkor vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. 

 

A bevállalt gyerekekre vonatkozó határidőt attól a naptól kezdve kell számolni, amikor a folyósító bank megállapította, hogy befejeződtek a korszerűsítési munkálatok.

 

Megéri elgondolkodni az igénylésen: akár 10 millió forint is lehet a tét

 

A falusi csok esetében, ha vásárolunk és korszerűsítünk is, akkor egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, három gyermek után pedig 10 millió forint vehető igénybe. Ebből legfeljebb a támogatási összeg fele használható fel a vásárlásra. Ha egy meglévő ingatlant korszerűsítünk, akkor ezeknek az összegeknek a felét igényelhetjük, a gyermekek számától függően 300 ezer, 1,3 millió, illetve 5 millió forintot. 

 

A támogatás mellé felvehető, kamattámogatott otthonteremtési kölcsönnél hasonló elv érvényesül. Ha megvesszük, majd korszerűsítjük az ingatlant, akkor két gyermek után 10 millió, három gyermek után pedig 15 millió forint igényelhető. Ha a cél a meglévő ingatlan korszerűsítése, akkor ennek az összegnek a fele vehető fel, 5 millió, illetve 7,5 millió forint. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!