Falusi csok térképmásolat

Az előző tulajdonos hanyagsága miatt is elbukhatjuk a falusi csokot

Falusi csok térképmásolat

Az előző tulajdonos hanyagsága miatt is elbukhatjuk a falusi csokot

Vrazsovits Rita
2021-02-22 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-22 Frissítve: 2022-01-18
12589025

Korábban már írtunk arról, hogy csok igénylésnél nemcsak a személyi feltételek miatt utasíthat el a bank, hanem a választott ingatlan nem megfelelő paraméterei miatt is. Ennek az egyik lehetséges oka, ha az ingatlan felépítése nem egyezik meg a térképmásolattal. Ez mikor fordulhat elő és mit tehetünk, hogy mégis befogadja a bank a falusi csok igénylést? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a cikkben.

 

A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény speciális fajtája, amit csak meghatározott kistelepüléseken lévő ingatlanok megvásárlására, bővítésére és korszerűsítésére lehet igényelni. Az ingatlanra vonatkozó feltételek engedékenyebbek, mint a hagyományos csok esetében, ami abban nyilvánul meg, hogy ha nem lakható az ingatlan valami miatt - például mert nincs bekötve a víz, villany vagy a gáz - akkor is fel lehet rá venni a támogatást, azzal a feltétellel, hogy a támogatás segítségével legalább annyira lakhatóvá tesszük, amennyire azt a csok rendelet előírja. 

 

Ez költséges és fárasztó, ráadásul a munkálatok elvégzése mellett az adminisztráció is okozhat bosszúságot, már az igénylés beadása előtt is. 

Gyakori probléma: a papír nem egyezik meg a valósággal

 

Falusi csok igénylésénél felmerülhet az a probléma, hogy a választott ingatlan felépítése nincs összhangban a Földhivataltól lekérhető térképmásolattal. Ennek több oka is lehet:

 

  • az előző tulajdonos bővítette az ingatlant (hozzáépített egy szobát a házhoz vagy felhúzott a telken egy melléképületet), de ez nem került rá a térképmásolatra,
  • ez engedélyezett építkezésnél és engedély nélkül elvégzett munkálatoknál is előfordulhat.

 

Az adminisztráció elmaradásáért nem feltétlenül az előző tulajdonos a hibás. Ha az igénylő a meglévő ingatlant szeretné korszerűsíteni, ő is szembesülhet azzal a hibával, hogy a saját maga által elvégzett munkálatok eredményét felejtette el bejegyeztetni. 

 

Mekkora gondot jelent, ha eltér a térképmásolat a valóságtól?

 

Az attól függ, hogy a bank mennyire rugalmasan áll hozzá ehhez a kérdéshez. A szigorúbb bankok nem fogadják be a csok igényléseket, ha eltér az ingatlan a térképmásolattól - akkor sem, ha egyébként az ingatlan megfelelne a csok vagy a falusi csok feltételeinek. Ebben az esetben előbb kérvényezni kell a felülvizsgálatot, és akkor lehet újra beadni a támogatási kérelmet, ha a térképmásolat megegyezik az ingatlannal. Az igénylést tehát akkor érdemes beadni, ha rendezték az ingatlan jogi helyzetét. 

 

Nem minden bank ennyire szigorú ebben a kérdésben: van, ahol azt nézik meg, hogy az ingatlan térképmásolattal egyező, problémamentes részei megfelelnek-e az elvárásoknak - ilyen például a legalább 12 négyzetméteres lakószoba és a főzésre alkalmas helyiség megléte. 

Egy nem bejegyzett melléképület is gondot okozhat

 

Előfordulhat, hogy az ingatlan mellett egy olyan melléképületet is felhúztak, amely a térképmásolaton nem szerepel - ez lehet például garázs vagy tároló. Ha ez az épület nem érintett a falusi csokos korszerűsítésben, és független a főépülettől, akkor az eltérés az nem feltétlenül kizáró ok. Ugyanakkor a falusi csok akár egy, a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület korszerűsítésére is igénybe vehető. Ha ez a cél, akkor a melléképület jogi helyzetét is rendezni kell, mielőtt beadjuk az igénylést. 

 

Ha a melléképület engedély nélkül épült, akkor érdemes fennmaradási engedélyt kérni ahhoz, hogy gond nélkül be lehessen adni az igénylést. Az is előfordulhat, hogy a melléképület felépítésére volt engedély, és a használatbavételi engedélyt is megkapta, csak az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatban maradt el az adminisztráció, és ezért nem került rá a térképmásolatra az építmény. Ilyenkor egyszerűbb az ügyintézés, hiszen csak a bejegyeztetést kell elintézni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!