Falusi CSOK vagy hagyományos CSOK

Falusi CSOK vagy hagyományos CSOK? Mikor melyiket érdemes választani?

Sipos Ákos
2020.07.09.
Frissítve: 2020-09-01 Létrehozva: 2020-07-09
9424004

A falusi CSOK-ot az ország 2486 támogatott településén lehet ingatlanvásárlásra illetve korszerűsítésre fordítani. Fontos tudni azonban, hogy ezeken a településeken nem kötelező a falusi CSOK-ot igényelni, lehet "hagyományos" CSOK-ot is igénybe venni. Cikkünkben összehasonlítjuk a két konstrukciót és kiszámoljuk, milyen élethelyzetben milyen támogatási összegeket lehet igénybe venni. 

 

Különbségek a falusi CSOK és a hagyományos CSOK között

A falusi CSOK támogatás összege használt ingatlan vásárlásakor ugyanannyi, mint a hagyományos CSOK összege új ingatlanra.
 

 • Egy gyermekre: 600 ezer forint 
 • Két gyermekre: 2,6 millió forint
 • Három gyermekre: 10 millió forint

 

Azonban csak az igényelt támogatás fele fordítható a vételárra, a fennmaradó részből korszerűsíteni kell az ingatlant a meghatározott feltételek szerint. 

 

Különbség az igénylési feltételekben 

A két támogatási forma feltételei nagyrészt megegyezőek a minimális életkor, büntetlen előélet, bejelentett magyarországi lakcím és magyar állampolgárság tekintetében. Van azonban három lényeges különbség a feltételek között.

 1. A falusi CSOK igényléséhez lényegesen hosszabb az elvárt minimum folyamatos TB-jogviszony hossza. A folyamatos TB biztosítotti jogviszonyról itt írtunk bővebben.
   
  CSOK-hoz szükséges TB jogviszony hossza
    1 gyerek 2 gyerek 3 gyerek
  Hagyományos CSOK
  használt ingatlan 
  180 nap 180 nap 180 nap
  Hagyományos CSOK
  új ingatlan 
  180 nap 180 nap 2 év
  Falusi CSOK 1 év 1 év 2 év

   
 2. A Magyar Falu program keretében meghirdetett falusi CSOK kizárólag a támogatott településeken illetve bizonyos külterületeken vásárolt ingatlanok vételárához illetve korszerűsítéséhez használható fel. A hagyományos CSOK viszont bármelyik településen vásárolt ingatlan vételárához illetve bizonyos feltételekkel bővítéshez vehető igénybe, korszerűsítéshez nem
   
 3. A falusi CSOK támogatás összegének a fele igényelhető ingatlan vásárlása nélkül csak korszerűsítésre, a hagyományos CSOK-nak viszont feltétele az ingatlan vásárlás, építés vagy bővítés. 

 

Különbség a folyósításban

Fontos kiemelni, hogy a falusi CSOK keretében elvégzett munkákat és anyagköltséget minden esetben számlákkal kell igazolni. A folyósítást az elvégzett munkákhoz ütemezi a bank, ezek elkészültét műszaki ellenőr ellenőrizni.

 

Melyik helyzetben lehet előnyösebb a falusi CSOK?

A kérdés természetesen csak akkor merülhet fel, ha a falusi CSOK program keretében támogatott települések egyikén tervezünk ingatlant venni, hiszen máshol csak a hagyományos CSOK igényelhető. Ha használt ingatlant veszünk, és legalább a támogatás felének megfelelő összegben korszerűsítjük, megéri a falusi CSOK-ot választani.

 

A következőkben végigvesszük a példákat a gyermekek száma és a kiválasztott ingatlan szerint.

 

Egy gyerek esetén egyszerűbb a hagyományos CSOK

Egy gyerek után új és használt ingatlanra a CSOK támogatás 600 000 forint. Mivel a hagyományos CSOK egésze a vételárra fordítható, érdemesebb ezt választani, mert így nem köt minket a korszerűsítési kötelezettség, és úgy újítjuk fel az ingatlant, ahogy akarjuk.

 

Két gyerek esetén attól függ, hogy mennyibe kerül a felújítás

A falusi CSOK összege két gyerek után 1 170 000 forinttal több, mint a hagyományos CSOK esetén. Viszont az igényelhető 2 600 000 forintból 1 300 000 forintot korszerűsítésre kell költeni, tehát a vételárra csak 1 300 000 forint fordítható. Ha nem kell korszerűsíteni, illetve nem elszámolható a rendelet szerint a felújítás, érdemesebb a hagyományos CSOK-ot választani (1 430 000 forint).

 

Három gyereknél mutakoznak meg igazán a falusi CSOK előnyei

Három gyereknél a falusi CSOK támogatás akár 10 millió forint, ebből 5-öt lehet a vételárra fordítani. Tehát, ha találunk egy olyan ingatlant, amelyen 5 millió forint értékben kell korszerűsítést végezni, gyakorlatilag állami támogatással végezhetjük el a munkálatokat, és még 5 milliót fordíthatunk is a vételárra. Ha hagyományos CSOK-ot vennénk igénybe, 2,2 millió támogatást kapnánk a vételárhoz. 

Másképp fogalmazva: ha a tervezett elszámolható korszerűsítés több lesz, mint 1,1 millió forint, megéri a falusi CSOK-ot választani, mert ebben az esetben az össztámogatás több, mint a hagyományos CSOK lenne.

 

Csok hitel felvétele

Mind a hagyományos CSOK, mind a falusi CSOK mellé fel lehet venni CSOK hitelt (más néven OTK - Otthonteremtési kamattámogatást), melynek ugyanannyi a maximális összege és fixált kamata mindkét konstrukcióban:
 

 • 2 gyermek esetén maximum 10 millió forint
 • 3 vagy több gyermek esetén maximum 15 millió forint

 

Ha a pontos összegre szeretnél kamatot és törlesztőt számolni, itt megteheted.

 

Mit jelent a korszerűsítés?

A falusi CSOK rendelet pontosan meghatározza, milyen munkálatokat lehet elszámolni. Szintén fontos tudni, hogy csak korszerűsítésre is igénybe vehető a falusi CSOK, ebben az esetben a támogatás és a hitel fele igényelhető. Erről részletesen itt írtunk.

 

Mi számít új ingatlannak?

A CSOK rendelet pontosan tartalmazza, mi számít új építésű ingatlannak, a részleteket ebben a cikkben lehet elolvasni.

 

Összegzés: melyikkel hogyan jársz?

Két vagy több gyermek esetében, ha használt ingatlant veszünk és legalább a támogatás feléért korszerűsítjük, több támogatás vehető fel a falusi CSOK keretében. Egy gyereknél a kötöttségek hiánya miatt jobban járhatunk a hagyományos CSOK-kal. A fentiek csak a használt ingatlan vásárlásnál számítanak, hiszen ha új építésű ingatlant veszünk vagy új ingatlant építünk, a hagyományos CSOK támogatás egésze a vételárra fordítható még a támogatott településeken is. 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!