Falusi CSOK vagy hagyományos CSOK

Falusi CSOK vagy hagyományos CSOK? Mikor melyiket érdemes választani?

Falusi CSOK vagy hagyományos CSOK

Falusi CSOK vagy hagyományos CSOK? Mikor melyiket érdemes választani?

Sipos Ákos
2020-07-09 Frissítve: 2022-06-08
2020-07-09 Frissítve: 2022-06-08
9424004

A falusi CSOK-ot az ország 2486 támogatott településén lehet ingatlanvásárlásra illetve korszerűsítésre fordítani. Fontos tudni azonban, hogy ezeken a településeken nem kötelező a falusi CSOK-ot igényelni, lehet "hagyományos" CSOK-ot is igénybe venni. Cikkünkben összehasonlítjuk a két konstrukciót és kiszámoljuk, milyen élethelyzetben milyen támogatási összegeket lehet igénybe venni. 

 

Különbségek a falusi CSOK és a hagyományos CSOK között

A falusi CSOK támogatás összege használt ingatlan vásárlásakor ugyanannyi, mint a hagyományos CSOK összege új ingatlanra.
 

  • Egy gyermekre: 600 ezer forint 
  • Két gyermekre: 2,6 millió forint
  • Három gyermekre: 10 millió forint

 

Azonban csak az igényelt támogatás fele fordítható a vételárra, a fennmaradó részből korszerűsíteni kell az ingatlant a meghatározott feltételek szerint. 

 

Különbség az igénylési feltételekben 

A két támogatási forma feltételei nagyrészt megegyezőek a minimális életkor, büntetlen előélet, bejelentett magyarországi lakcím és magyar állampolgárság tekintetében. Van azonban három lényeges különbség a feltételek között.

  1. A falusi CSOK igényléséhez lényegesen hosszabb az elvárt minimum folyamatos TB-jogviszony hossza. A folyamatos TB biztosítotti jogviszonyról itt írtunk bővebben.
     
    CSOK-hoz szükséges TB jogviszony hossza
      1 gyerek 2 gyerek 3 gyerek
    Hagyományos CSOK
    használt ingatlan 
    180 nap 180 nap 180 nap
    Hagyományos CSOK
    új ingatlan 
    180 nap 180 nap 2 év
    Falusi CSOK 1 év 1 év 2 év

     
  2. A Magyar Falu program keretében meghirdetett falusi CSOK kizárólag a támogatott településeken illetve bizonyos külterületeken vásárolt ingatlanok vételárához illetve korszerűsítéséhez használható fel. A hagyományos CSOK viszont bármelyik településen vásárolt ingatlan vételárához illetve bizonyos feltételekkel bővítéshez vehető igénybe, korszerűsítéshez nem
     
  3. A falusi CSOK támogatás összegének a fele igényelhető ingatlan vásárlása nélkül csak korszerűsítésre, a hagyományos CSOK-nak viszont feltétele az ingatlan vásárlás, építés vagy bővítés. 

 

Különbség a folyósításban

Fontos kiemelni, hogy a falusi CSOK keretében elvégzett munkákat és anyagköltséget minden esetben számlákkal kell igazolni. A folyósítást az elvégzett munkákhoz ütemezi a bank, ezek elkészültét műszaki ellenőr ellenőrizni.

 

Melyik helyzetben lehet előnyösebb a falusi CSOK?

A kérdés természetesen csak akkor merülhet fel, ha a falusi CSOK program keretében támogatott települések egyikén tervezünk ingatlant venni, hiszen máshol csak a hagyományos CSOK igényelhető. Ha használt ingatlant veszünk, és legalább a támogatás felének megfelelő összegben korszerűsítjük, megéri a falusi CSOK-ot választani.

 

A következőkben végigvesszük a példákat a gyermekek száma és a kiválasztott ingatlan szerint.

 

Egy gyerek esetén egyszerűbb a hagyományos CSOK

Egy gyerek után új és használt ingatlanra a CSOK támogatás 600 000 forint. Mivel a hagyományos CSOK egésze a vételárra fordítható, érdemesebb ezt választani, mert így nem köt minket a korszerűsítési kötelezettség, és úgy újítjuk fel az ingatlant, ahogy akarjuk.

 

Két gyerek esetén attól függ, hogy mennyibe kerül a felújítás

A falusi CSOK összege két gyerek után 1 170 000 forinttal több, mint a hagyományos CSOK esetén. Viszont az igényelhető 2 600 000 forintból 1 300 000 forintot korszerűsítésre kell költeni, tehát a vételárra csak 1 300 000 forint fordítható. Ha nem kell korszerűsíteni, illetve nem elszámolható a rendelet szerint a felújítás, érdemesebb a hagyományos CSOK-ot választani (1 430 000 forint).

 

Három gyereknél mutakoznak meg igazán a falusi CSOK előnyei

Három gyereknél a falusi CSOK támogatás akár 10 millió forint, ebből 5-öt lehet a vételárra fordítani. Tehát, ha találunk egy olyan ingatlant, amelyen 5 millió forint értékben kell korszerűsítést végezni, gyakorlatilag állami támogatással végezhetjük el a munkálatokat, és még 5 milliót fordíthatunk is a vételárra. Ha hagyományos CSOK-ot vennénk igénybe, 2,2 millió támogatást kapnánk a vételárhoz. 

Másképp fogalmazva: ha a tervezett elszámolható korszerűsítés több lesz, mint 1,1 millió forint, megéri a falusi CSOK-ot választani, mert ebben az esetben az össztámogatás több, mint a hagyományos CSOK lenne.

 

Csok hitel felvétele

Mind a hagyományos CSOK, mind a falusi CSOK mellé fel lehet venni CSOK hitelt (más néven OTK - Otthonteremtési kamattámogatást), melynek ugyanannyi a maximális összege és fixált kamata mindkét konstrukcióban:
 

  • 2 gyermek esetén maximum 10 millió forint
  • 3 vagy több gyermek esetén maximum 15 millió forint

 

Ha a pontos összegre szeretnél kamatot és törlesztőt számolni, itt megteheted.

 

Mit jelent a korszerűsítés?

A falusi CSOK rendelet pontosan meghatározza, milyen munkálatokat lehet elszámolni. Szintén fontos tudni, hogy csak korszerűsítésre is igénybe vehető a falusi CSOK, ebben az esetben a támogatás és a hitel fele igényelhető. Erről részletesen itt írtunk.

 

Mi számít új ingatlannak?

A CSOK rendelet pontosan tartalmazza, mi számít új építésű ingatlannak, a részleteket ebben a cikkben lehet elolvasni.

 

Összegzés: melyikkel hogyan jársz?

Két vagy több gyermek esetében, ha használt ingatlant veszünk és legalább a támogatás feléért korszerűsítjük, több támogatás vehető fel a falusi CSOK keretében. Egy gyereknél a kötöttségek hiánya miatt jobban járhatunk a hagyományos CSOK-kal. A fentiek csak a használt ingatlan vásárlásnál számítanak, hiszen ha új építésű ingatlant veszünk vagy új ingatlant építünk, a hagyományos CSOK támogatás egésze a vételárra fordítható még a támogatott településeken is. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!