2022 végéig lehet igényelni a falusi csokot

Még fél évet kapott a falusi csok, erre lehet igényelni

2022 végéig lehet igényelni a falusi csokot

Még fél évet kapott a falusi csok, erre lehet igényelni

Bank360 tartalom
2022-06-08 Frissítve: 2022-08-01
2022-06-08 Frissítve: 2022-08-01
25361053

A kormány bejelentette, hogy az eredetileg június 30-án lejáró falusi csok igénylési határidejét december 31-ig meghosszabbítja. Így a támogatás további fél évig lesz elérhető 2678 településen.

 

A kormány a Facebookon tette közzé a döntését, amit Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos egy sajtótájékoztatón is bejelentett: 2022. december 31-ig meghosszabbították a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének határidejét. További részletek ugyan nem ismertek, de valójában a határidő kitolásán kívül nincs is szükség másra, hiszen a támogatás jelenleg is fut. A falusi csok településlistája itt nézhető meg.

 

A preferált kistelepüléseken, tanyán vagy birtokközponton igénybe vehető falusi csok legnagyobb előnye, hogy használt ingatlanra ugyanakkora összeget lehet igénybe venni, mintha a hagyományos csokkal vásárolnánk vagy építenénk új lakást, vagyis

  • egy gyermek után 600 ezer forintot,
  • két gyermek után 2,6 millió forintot,
  • három gyermek után pedig 10 millió forintot.

 

A legfontosabb különbség a két támogatási forma között a pénz felhasználhatósága. A hagyományos csoknál a teljes összeget fel lehet használni az ingatlan megvásárlására, a falusi csoknál azonban csak a támogatás fele fordítható a vételárra. Az összeg fennmaradó részét az ingatlan bővítésére, korszerűsítésére kell és egyben lehet költeni.

 

A támogatás már meglévő ingatlanokra is felvehető, ebben az esetben viszont a támogatási összeg felét lehet elkölteni korszerűsítésre. Vagyis 

  • egy gyermek után 300 ezer forintot,
  • két gyermek után 1,3 millió forintot,
  • három gyermek után pedig 5 millió forintot.

 

A preferált kistelepüléseken a falusi csok megszűnése után is lehet majd állami támogatást igénybe venni, van azonban egy fontos különbség. Ha már meglévő, használt ingatlan fejlesztéséhez vesszük igénybe a hagyományos csokot, akkor azt nem lehet korszerűsítésre felhasználni, csak bővítésre, és ezért az alacsonyabb támogatási összeg vehető fel, kivéve, ha tetőtér-beépítéssel egy teljesen új lakóingatlant alakítunk ki.

 

2023-tól, ha a falusi csok nem kap további meghosszabbítást, akkor az alábbi összeget lehet igénybe venni használt, preferált kistelepülésen lévő ingatlan megvásárlására, bővítésére:

  • egy gyermek után 600 ezer forintot,
  • két gyermek után 1,43 millió forintot,
  • három gyermek után 2,2 millió forintot.
  • négy gyermek után 2,75 millió forintot. 

 

A falusi csok mellett szintén a preferált kistelepülésekhez kapcsolódó kedvezmény a 27 százalékos általános forgalmi adóra (áfa) nyújtott támogatás a 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számlák alapján bővítés, korszerűsítés esetén. Ez elvileg ugyancsak 2022. június 30-ig vehető igénybe, ahogy eddig a falusi csok. Elképzelhető azonban, hogy a falusi csokkal együtt ezt is meghosszabbítja a kormány. A támogatás összege legfeljebb ötmillió forint, melyet az építési költség számláinak, vagy az építési telek vételárának az áfa tartalma alapján lehet visszaigényelni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!