Még sokan szeretnék igényelni a lakásfelújítási támogatást

Még sokan felvennék az év végéig élő lakásfelújítási támogatásokat

Még sokan szeretnék igényelni a lakásfelújítási támogatást

Még sokan felvennék az év végéig élő lakásfelújítási támogatásokat

Bank360 tartalom
2022-06-09 Frissítve: 2022-08-23
2022-06-09 Frissítve: 2022-08-23
25389505

Nem csökken az érdeklődés a lakásfelújítási támogatás iránt egy friss kutatás szerint. Már csak az a kérdés, hogy az elvileg az év végéig tartó állami segítséget meghosszabbítja-e kormány valamilyen módon 2023-ra is.

 

Lakások, házak felújításához, korszerűsítéséhez többféle állami támogatás is kapható jelenleg. Ezek közül kifejezetten erre a célra szolgál az Otthonfelújítási Program lakásfelújítási támogatása és hitele. Ennek keretében maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 6 millió forint kedvezményes hitel  igényelhető a fejlesztés megvalósításához. Ezt a jelenlegi szabályok szerint 2022. december 31-ig lehet igénybe venni, de csak olyan módon, hogy addigra már a felújítás, korszerűsítés is elkészül.

 

Ilyen célra felhasználható még részben a kifejezetten kistelepülésekre szóló falusi csok is, amely ugyan június 30-án lejárt volna, de a kormány szerdán bejelentette, hogy az igénylés határidejét az év végéig meghosszabbítja. Ezen felül ilyen célt szolgál a napelem program is, amelynek a támogatását már nem lehet igényelni, de az első körben jelentkezők és megfelelő pályázatot benyújtók mindegyike megkapja az ingyenpénzt.

 

A GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei azt mutatják, hogy az idei második negyedévben a válaszadó háztartások 7,8%-a biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni, további 12,4% pedig valószínűleg igénybe venné ezt a fajta segtíséget. Ez az adat hibahatáron belüli elmozdulás csak az előző negyedévihez képest, tehát lényegében változatlan érdeklődést mutat annak ellenére, hogy egyre többen már igénybe vették a támogatást. 

 

Az igény tehát továbbra is megvan a lakásfelújítási támogatásra, a kérdés csak az, hogy lesz-e még rá lehetőség 2023-ban. A kormány egyelőre csak a falusi csok év végéig történő kitolását jelentette be. 

 

A 2023-as költségvetés tervezetében a lakástámogatásokra fordítandó összeg 491 milliárdra nőne a 2022-es büdzsében szereplő 382 milliárdról, azonban ebből még nem derül ki, hogy a falusi csok vagy a lakásfelújítási támogatás megmarad-e jövőre. A büdzsének ugyanis az eddigi támogatott hiteleket is tovább kell finanszíroznia, márpedig ez az emelkedő kamatok miatt egyre nagyobb kiadást jelent. 

 

Ugyanez igaz a babaváró hitelre is, amelyet sokan ugyancsak lakásvásárláshoz használnak fel. Ennek a támogatási összege is 175 milliárdra emelkedne 2023-ban 91 milliárdról, de nem tudni, hogy az elvileg 2022 végén szintén kifutó, és addigra valószínűleg már 2000 milliárdos hitelállományt felhalmozó  támogatási programnak mekkora a költségvetési finanszírozási igénye. Biztosat tehát csak akkor lehet majd tudni, ha a kormány bejelenti az idén kifutó támogatások sorsát.

 

A sima csok helyzete tűnik a legbiztosabbnak, hiszen ennél nem szabott határidőt a kormány. Természetesen a feltételek itt is változhatnak. 

 

Legnépszerűbb cél a fürdőszoba, a fűtés és a tető

A GKI-Masterplast kutatása szerint a lakásfelújítási állami támogatás a családiház-tulajdonosok körében a legvonzóbb - 10%-uk biztos, 14% valószínű résztvevőnek mondta magát. A társasházakban élők 3%-a lehet biztosan és 9% a valószínűleg érintett. Az állami támogatás iránti érdeklődés a fiatalok (a 30 év alattiak) körében a legmagasabb, a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 11 és 21%. Az életkor előrehaladtával csökken az érdeklődés, a 60 év felettiek körében ugyanez a két arány már csak 4 és 6%. 

 

A legalacsonyabb a program iránti érdeklődés a fővárosban (8 és 10%), a legmagasabb a községekben (10 és 14%).  Az állami támogatást felvenni szándékozók 31%-a szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, további negyedük legalább 2, 31%-uk legalább 1 millió forint támogatást venne fel. Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 2,1 millió forint, ami 10%-os emelkedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. Az alacsonyabb jövedelmű családok általában kisebb összegű támogatást igényelnének (értelemszerűen felújításaik értéke is kisebb lehet), mint a módosabbak.

 

A legnépszerűbb cél a fürdőszoba, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a tetőfelújítás, ezek iránt 30-30% érdeklődött, de sokan szeretnék a belső terek felújítását is elvégeztetni (ennek említési gyakorisága 29%). A külső nyílászárók cseréje és a napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítése iránt minden negyedik válaszadó érdeklődött. Népszerű még a klímaberendezések beszerelése vagy cseréje, a kerítés építése, felújítása, illetve a hőszigetelési munkálatok, ezek minden ötödik támogatást felvenni szándékozó család terveiben szerepelnek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!