CSOK új ingatlan

Mi számít új ingatlannak a CSOK igénylésnél?

CSOK új ingatlan

Mi számít új ingatlannak a CSOK igénylésnél?

Vrazsovits Rita
2020-06-30 Frissítve: 2022-01-18
2020-06-30 Frissítve: 2022-01-18
9287969

Sokak vágya, hogy új építésű ingatlanba költözhessenek, ami anyagilag azonban nagy kihívást jelent, hiszen ezek az ingatlanok drágábbak, mintha használtan vennénk lakást. Ennek megfelelően az igénybe vehető CSOK támogatás is több, ha új ingatlan megszerzése a cél. Felmerül a kérdés, hogy pontosan mi számít új építésű ingatlannak, és milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy kihasználhassuk a rendelkezésre álló állami támogatást - ezekre ad választ a Bank360.hu.

 

CSOK-ból vásárolhatunk használt vagy új ingatlant, ezenkívül építkezhetünk, bővíthetünk is az állami támogatás segítségével. Nem mindegy azonban, hogy mi a cél, mert az állami támogatás mértéke függ ettől. Ha új építésű ingatlant szeretnénk, akkor az összeg jóval kecsegtetőbb, mint a használt ingatlanoknál. 

 

  • Egy gyermek után 600 ezer forinttal, 
  • két gyermek után 2,6 millió forinttal,
  • három gyermek után pedig 10 millió forinttal segíti az állam a kitűzött ingatlancélt.

 

A Bank360.hu CSOK kalkulátora segít kiszámolni, hogy a lakáscélodtól függően mekkora állami támogatásra vagy jogosult.

 

Ezenkívül két gyermek után legfeljebb 10, három gyermek után pedig legfeljebb 15 millió forint kamattámogatott lakáshitelt is igényelhetünk, így összesen akár 25 millió forinttal is segítheti az állam egy új ingatlan megvásárlását. Ha a piaci kamatozású lakáshiteleket is szeretnéd összehasonlítani, akkor ezt a kalkulátort ajánljuk.

 

Mitől lesz új építésű egy ingatlan?

A CSOK rendelet az új ingatlan jellemzőit részletesen leírja. Alapfeltétel természetesen, hogy az ingatlan legyen lakható, ezenkívül az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel kell szerepelnie. 

 

Szintén a fontos kritériumok közé tartozik, hogy az alapozási munkáktól kezdődően újonnan épüljön fel az ingatlan - kivéve, ha a meglévő alap felhasználható, és erről szakértői vélemény is készült. Új ingatlannak minősülhet egy félkész ingatlan felépítése is, feltéve, hogy az építési engedélyt 2008. július 1-jén vagy után adták ki, illetve ha még nem rendelkezik az ingatlan használatbavételi engedéllyel.

 

A használatbavételi engedély abban az esetben természetesen nem gond, ha már elkészült az ingatlan, és az építő (gazdálkodó szervezet) első ízben értékesíti magánszemély számára az ingatlant. 

 

Szintén új ingatlannak számít, ha tetőtér beépítéssel vagy emelet ráépítés során jön létre a lakás. Ebben az esetben “legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező újabb lakásnak” kell létrejönnie.

 

Az alapterület is számít

A CSOK rendeletben az is szerepel, hogy mekkora lehet az új ingatlan minimális hasznos alapterülete:

 

  • egy gyermek esetén: legalább 40 négyzetméteres lakás vagy 70 négyzetméteres lakóház,
  • két gyermek esetén: legalább 50 négyzetméteres lakás vagy 80 négyzetméteres lakóház,
  • három gyermek esetén: legalább 60 négyzetméteres lakás vagy 90 négyzetméteres lakóház.

 

Az új CSOK-os ingatlan felépítése

Ha új építésű ingatlant vásárolunk, akkor az alábbiaknak kell megfelelni, illetve akkor is ugyanezek a berendezésre vonatkozó szabályok, ha építkezünk:

 

  • rendelkeznie kell a lakásnak legalább egy 12 négyzetméter alapterülettel rendelkező lakószobával és főzőhelyiséggel,
  • ha nincs ekkora főzőhelyiség, akkor legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel,
  • szükség van fürdőhelyiségre és WC-re.

 

A közművesítés hiánya nem kizáró ok

A közművesítés egy városi ingatlannál nem merül fel kérdésként, de kisebb falvakban vagy tanyán lévő ingatlannál erre nincs mindig lehetőség. Ezt a CSOK rendelet is figyelembe veszi, ami azt jelenti, ha valamelyik területen nincs közművesítve az ingatlan, az még nem kizáró ok a CSOK igénylésnél. Egyedül az áramszolgáltatásnál nincs más opció, ott kötelező leszerződni a villamos energia szolgáltatóval. Alapfeltétel ezenkívül, hogy egyedi fűtéssel rendelkezzen az ingatlan. A közműves szennyvízelvezetés és ivóvíz-szolgáltatás hiánya nem kizáró ok - ennek a feltételeiről ebben a cikkben már írtunk bővebben.

 

Mikor nem számít az ingatlan új építésűnek?

Meglévő épület vagy épületrész egyszerű átalakítása nem számít új ingatlannak, ezenkívül a frissen felújított, újszerűként hirdetett lakások, házak sem férnek bele ebbe a kategóriába. A rendelet szerint ugyanis minden ingatlan, ami nem felel meg az új ingatlan fentebb leírt kritériumainak, az használt ingatlannak számít, és az annak megfelelő támogatást igényelhetjük rá.

 

Arra is van lehetőség, hogy az új ingatlanokra felvehető támogatási összeget igényeljük egy használt ingatlan megvásárlására és korszerűsítésére - feltéve, ha valamelyik preferált kistelepülésen választunk házat. Ebben a falusi CSOK lehet a segítségedre, amiről itt olvashatsz részletes leírást.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!