csok költözés dobozokkal

Hogyan lehet továbbvinni a CSOK-ot új ingatlanra?

csok költözés dobozokkal

Hogyan lehet továbbvinni a CSOK-ot új ingatlanra?

Bank360 tartalom
2020-08-18 Frissítve: 2022-01-18
2020-08-18 Frissítve: 2022-01-18
9948410

Töretlen a CSOK népszerűsége Magyarországon. Nem csoda, hiszen akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás is igényelhető, és a kapcsolódó otthonteremtési kölcsön (CSOk-hitel) sok szempontból előnyösebb mint a piaci lakáshitelek. Ugyanakkor a támogatáshoz és a kedvező hitelhez szigorú feltételeket is szab az állam.

A CSOK megkötései

 

  1. 10 évig a CSOK-os ingatlanban kell lakni

    A CSOK egyik fontos kitétele, hogy  a felvételtől számított 10 évig minden támogatott személynek az ingatlanban kell életvitelszerűen élnie. Ez alól vannak kivételek, például ha egy másik városban vállal munkát akár az egyik szülő, akkor legfeljebb 5 évig lehet másik településen élni. Szintén kivételt tesz a jogszabály, amikor a család egyik tagját egészségügyi intézményben kezelik, vagy közeli hozzátartozót kell ápolni. A nagykorú vagy időközben nagykorúvá vált gyerekek szintén elköltözhetnek a 10 év lejárta előtt.
     

  2. 10 évig nem lehet eladni az ingatlant

    10 éves elidegenítési tilalom is vonatkozik a CSOk-támogatott ingatlanokra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a folyósítástól számított 10 évig csak úgy lehet eladni az ingatlant, ha a támogatást visszafizetjük a büntető kamatokkal együtt, és a kamattámogatott hitelből piaci lakáshitel lesz.
     

  3. Nem lehet kiadni sem 10 évig

    Az sem megoldás, hogy a támogatott ingatlant kiadjuk, és a befolyt pénzből egy másikat bérlünk, mert a CSOK-os ingatlan esetében 10 évig nem lehet másnak átengedni a lakáshasználatot még részben sem - ez az úgynevezett terhelési tilalom. 

    Sőt, a CSOK-os ingatlanban a támogatottakon kívül más nem létesíthet sem állandó lakcímet, sem tartózkodási helyet. 2019 július óta viszont a CSOK-os ingatlan lehet vállalkozás székhelye, ha megfelelünk a cikkben részletezett feltételeknek.  
     

Mit lehet tenni, ha mégis költözni kell?

 

Természetesen az is megoldás, hogy visszafizetjük a támogatást a késedelmi kamattal együtt. A felmerülő költségekkel, ebben a cikkben foglaltuk össze. Mit lehet tenni akkor, ha nem szeretnénk visszafizetni az államnak? Hogyan vihető tovább a CSOK?

 

5 év után másik használt ingatlanba lehet költözni
 

A CSOK rendelt megadja a lehetőséget arra, hogy a folyósítástól számított 5 év után egy olyan használt ingatlanban költözzünk, amely nagyobb és/vagy drágább, mint az előző. Ha újépítésű ingatlanba költözünk, nem kell kivárni az 5 évet.

 

Ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni a CSOK támogatást, a vásárolt új ingatlan hasznos alapterületének és/vagy vételárának nagyobbnak kell lenni, mint a régi ingatlané és meg kell felelni az alábbi három feltétel egyikének. Ilyen esetben a teljes CSOK támogatás továbbvihető. Ha kisebb az ingatlan, vagy alacsonyabb a vételár, mint a régié, a CSOK támogatásból arányosan részét vissza kell fizetni az államnak a büntető kamatokkal együtt.

 

Háromféle megoldás létezik a CSOK támogatás továbbvitelére

  1. Az eladástól számított 60 napon belül új ingatlant vásárolunk

    Ebben az esetben a CSOK-támogatott ingatlan eladását követő 60 napon belül adásvételi szerződését kell kötni az új ingatlanra. Az eladás időpontja az adásvételi szerződés aláírásának dátuma. A régi ingatlan eladását  30 napon belül jelenteni kell a területileg illetékes földhivatalnak. Ha sikerül 60 napon belül leszerződni az új ingatlanra, nem kell visszafizetni a CSOK támogatást, és a kamattámogatott hitel is továbbvihető.

     
  2. Új ingatlant veszünk, majd egy éven belül eladjuk a régit

    A CSOK-os ingatlan eladása előtt maximum egy évvel vásárolt ingatlanra továbbvihető a támogatás, ha az ingatlan megfelel a feltételeknek. Tehát ha új lakást vagy házat vásárolunk illetve építünk a CSOK-os mellé, és a régi ingatlant egy éven belül eladjuk, a támogatás továbbvihető.
     
  3. Eladjuk az ingatlant, majd 1 éven belül újat vásárolunk

    Amennyiben a CSOK-támogatott ingatlant eladjuk, és az adásvételi szerződés aláírása utáni 60 napon belül nem vásárolunk új ingatlant, lehetőség van arra, hogy a CSOK támogatás visszafizetési kötelezettséget ideiglenesen felfüggesszük. Ehhez az ingatlan eladását követő 60 napon belül a családi otthonteremtési kedvezmény összegét a „10032000-01501315 Kincstár lakáscélú kedvezmények letéti számlára” vissza kell fizetni. Ha az ingatlan értékesítéstől számított 1 éven belül új ingatlant veszünk, vagy 3 éven belül új ingatlant építünk, a támogatás igénybe vehető az új ingatlanra.

 

A teljes eladási árat vissza kell forgatni az új ingatlanba

 

A CSOK továbbviteléhez fontos kitétel, hogy az ingatlan eladásából származó bevétel teljes egészét az újabb lakás vételárára fordítsuk. Két tétellel lehet csökkenteni ezt az összeget:

 

Ha nem forgatjuk vissza a teljes vételárat, arányosan vissza kell fizetni a támogatást.

 

Összegzés: hosszú távra kell tervezni

 

Ahogy azt már a korábbi cikkünkben összefoglaltuk, a CSOK támogatás nagy segítséget jelenthet az ingatlanvásárlásban, és a CSOK hitel sok szempontból a legkedvezőbb lakáshitel konstrukció jelenleg Magyarországon. A 10 évig tartó elidegenítési tilalom miatt viszont nagyon át kell gondolni, milyen lakásba / házba, és melyik településre költözünk, mert a támogatás felvétele után legalább 5 évig az ingatlanban kell maradnunk (hacsak nem újépítésű veszünk), és később is bonyolultabb a költözés mint egy piaci lakáshitel esetén.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!