A falvakban többen terveznek felújítást

Látszik a támogatási hajrá a lakásfelújításokban

A falvakban többen terveznek felújítást

Látszik a támogatási hajrá a lakásfelújításokban

Bank360 tartalom
2022-04-27 Frissítve: 2022-04-27
2022-04-27
21050818

Erős maradt a lakásfelújítási szándék a magyarok körében, amit az is befolyásolhat, hogy az idén elvileg kifutnak az erre a célra igénybe vehető állami támogatások. A leginkább a községekben lakók költenének az ingatlanjukra.

 

A GKI-Masterplast 2022. áprilisi felmérésében a megkérdezett háztartások 4,3 százaléka mondta azt, hogy a következő egy évben biztosan nagyobb összeget kíván költeni lakóingatlanára, 16,5 százaléka pedig valószínűleg ezt teszi. Ha ezek a tervek mind meg is valósulnának, akkor 840 ezer lakóingatlanon végeznének el valamilyen felújítási, bővítési munkát egy év alatt.

 

Ez az adat az előző negyedévinél 44 ezerrel kisebb, nagyjából megegyezik a fél évvel ezelőttivel, az egy évvel korábbinál 260 ezerrel magasabb. Szokás szerint a családi házak lakóinál a legerőteljesebb felújítási szándék. Minden negyedik ház eshet át kisebb-nagyobb karbantartáson a következő egy évben. A panelben lakó családok 14-15, a tégla építésű lakásokban lakók 16-17 százaléka tervezi ezt. Januárban még csaknem 19, illetve 21 százalékuk készült lakásfelújításra.

 

A legkisebb felújítási-korszerűsítési szándék a fővárosban és a megyei jogú városokban érezhető, az itt élők 18 százaléka tervez ezt. A kisebb városokban élők negyede, míg a községekben élők harmada akar költeni a lakóingatlanára a következő egy évben. 

 

A kiugró községi tervekhez az elvileg június végéig élő falusi csok nyújtotta támogatások is hozzájárulhatnak. A felújítási szándékot az elmúlt másfél évben eleve jelentősen befolyásolhatta a lakásfelújítási támogatás, aminek az igénybevételéhez 2022 végéig el kell készülnie a munkálatoknak.

 

A korábbi felmérések adatai szerint a 30 és 49 év közöttiek készültek legnagyobb arányban felújításra-korszerűsítésre. Áprilisban a 30 év alatti fiatalok utolérték és kissé le is hagyták őket. A 49 és különösen az 59 év felettieknél továbbra is szerényebb volt a felújítási szándék.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!