Trópusi környezetben hajón ül egy fiatal nő széttárt karokkal

Külföldön jobban kinyílik a magyarok bukszája

Trópusi környezetben hajón ül egy fiatal nő széttárt karokkal

Külföldön jobban kinyílik a magyarok bukszája

Bank360 tartalom
2021-12-10 Frissítve: 2022-01-18
2021-12-10 Frissítve: 2022-01-18
17572114

A járvány első évéhez képest bátrabban utaztak az idén a magyarok külföldre, és ha már ott voltak, jóval többet is költöttek. 2019-től persze még messze vagyunk, és akkor még a forint is sokkal többet ért az eurós célországokban.

 

Kihasználták a magyarok a harmadik és negyedik járványhullám közötti nyári szünetet, és 2020-nál lényegesen többen utaztak külföldre. Az idén július és szeptember között 4,6 millió utazást regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal, ami 32 százalékkal több, mint 2020-ban ugyanekkor. A számok azt mutatják, hogy az elvonási tünetek megtették a hatásukat, és amint lehetett, sokan újra belevágtak a külföldi nyaralásba. Ennek itthon a kiéheztetett utazási irodák mellett alighanem a biztosítók örültek a legjobban, mert járványidőkben alighanem nagyobb volt a hajlandóság az utasbiztosításokra, különösen, hogy ezekbe már beépültek a covid-fedezetek is.

A nagy növekedés ellenére azonban még messze vagyunk a járvány előtti aranyidőktől, hiszen 2019 nyarán még 40 százalékkal többen választottak külföldi úticélt, mint az idén. Az idén legtöbben, 58 százalékban a környező országokba, Ausztriába, Szlovákiába és Horvátországba látogattak el, és átlagosan három napot töltöttek külföldön.

 

KSH adatai szerint fejenként és naponta általában 16 200 forintot költöttek kint, ami kiugróan nagy emelkedés, negyedével haladta meg az előző évit, és a 2019-esnél is sokkal több. Az egyre nagyobb külföldi költekezés persze részben kényszer is, hiszen az eurós országokban már jóval kevesebbet ér a forintunk, mint 2019-ben.

 

A járvány előtti helyzethez képest ez már önmagában is jelentősen megdrágította a nyaralást a magyarok számára. 2020-hoz képest azonban ez a hatás nem volt érdemi, ahogy a kedvenc külföldi célország, Horvátország esetében sem lett már érdemben drágább a kuna számunkra.

 

A statisztikák azt mutatják, hogy a kiadások növekedése leginkább a Horvátországban nyaralókat érintette, de jelentősek voltak az Ausztriába és Görögországba látogatók többletköltései is. Mivel ez 2021 nyarán a forintromlással nem volt magyarázható, inkább az lehet az oka, hogy a kevesebb turista ellenére is megdrágultak a nyaralóhelyek. Az összesített adatok szerint 2021 augusztusában a külföldi utazások fogyasztói ára forintban átlagosan ötödével volt magasabb 2019 augusztusához viszonyítva.

 

Az utolsó negyedév adatait még legfeljebb megtippelni lehet, de az ősszel beköszöntő negyedik járványhullám nem kecsegtet sok jóval annak ellenére sem, hogy az oltottak számára azért nagyobb a mozgáslehetőség, mint egy éve. A bizonytalanság és a külföldi korlátozás sok utazni vágyót eltántoríthatnak a „téli nyaralástól”.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!