Családi találkozó

Már a nyugdíj melletti munka is elég a csokhoz - megnéztük a részleteket

Családi találkozó

Már a nyugdíj melletti munka is elég a csokhoz - megnéztük a részleteket

Varga Zsombor
2021-02-25 Frissítve: 2023-03-20
2021-02-25 Frissítve: 2023-03-20
12668813

Év elejétől már a nyugdíjasoknak is elérhető a gyermekek után felvehető CSOK támogatás. A támogatást kiegészítő kedvezményes lakáshitelt, a CSOK-hitelt is a fiatal párokkal azonos feltételekkel vehetik igénybe. Általában nagyszülők veszik fel nevelt unokáik után az otthonteremtési támogatást, de akár vér szerinti gyermekre is igényelhető, ha még nincs 25 éves és a nyugdíjas szülőknél lakik.
 

Nyugdíj mellett is szükséges dolgozni legalább a támogatási kérelem beadása előtt, hiszen a CSOK esetében kötelező legalább fél év folytonos TB jogviszony. Ezen felül a nyugdíjasoknak is meg kell felelniük a CSOK-ra vonatkozó összes szabálynak, hogy az akár 10 millió forintos támogatáshoz és a 15 millió forintos kedvezményes lakáshitelhez hozzájussanak. 
 

csok támogatás és hitel

 

Nyugdíj melletti munka is számít már
 

A CSOK korábban is elérhető volt a 65 felettiek számára. Ugyan a házaspár egyik tagjának 40 éven alulinak kellett lennie az előre vállalt gyermekekhez, a másik fél lehetett idősebb, a már meglévő 25 éven aluli gyermekek esetében pedig akár mindkét fél is lehetett nyugdíjkorhatár feletti. Eddig viszont a nyugdíjba vonulás kizárta a CSOK felvételét, csak teljes állás mellett lehetett a támogatást igénybe venni. Január 1. óta már a nyugdíj sem kizáró ok, ha a nyugdíjjárulék mellett munkát is vállal a nyugdíjas. A munkavállalás kritériumai megegyeznek a fiatalabb igénylőkre vonatkozó feltételekkel:
 

  • egy vagy két gyermekre felvett CSOK-nál 180 nap folyamatos TB jogviszonyról kell igazolás, amiben legfeljebb 30 nap megszakítás van,
  • három, vagy több gyermek esetén legalább két évre kell igazolni a TB jogviszonyt, amiben legfeljebb szintén csak 30 nap megszakítás lehet.
     

Ezekre az iratokra van szükség
 

Jogi értelemben tehát azok számára vált elérhetővé a CSOK támogatás, akik nyugdíj melletti kiegészítő tevékenységet folytatnak a társadalombiztosítási törvény szerint. A keresőtevékenységre vonatkozó igazolást a munkáltató bocsáthat ki. Kivéve az egyéni vállalkozókat, akik a hatóság vagy kamara által kiállított okiratot igényelhetik. Saját jogán nyugdíjas vagy özvegyi nyugdíjban részesülő is felveheti a CSOK-ot, utóbbiak viszont csak abban az esetben, ha betöltötték a nyugdíjkorhatárt és egyéni vagy társas vállalkozók. A saját jogon kapott és az özvegyi nyugdíjat is okirattal kell igazolni.
 

Minden más szabály érvényes a nyugdíjasokra is
 

A támogatást felvevő nyugdíjas pár mindkét tagjának tulajdont kell szereznie az ingatlanban. A támogatás és a CSOK-hitel összege nyugdíjas igénylő esetében is a nevelt gyermekek számától függ. Egy gyermekre például 600 ezer forintos támogatás vehető igénybe egy legalább 40 négyzetméteres lakás vagy 70 négyzetméteres ház megvásárlását. Több gyermekre is felvehető a nyugdíjas CSOK, ha 25 éves kornál nem idősebbek, állandó lakcímük megegyezik a szülőkével és nem állnak foglalkoztatásban. Megözvegyült nyugdíjas is igényelheti a CSOK támogatást, de csak meglévő örökbefogadott vagy saját gyermekre.

 

Ha a nyugdíjas vagy nyugdíjas pár több gyermeket is nevel, a törvény nem zárja ki a CSOK hitelt sem, a bankok viszont vizsgálhatják a hitelezhetőséget. Ha az igénylő vagy igénylő pár idős kora miatt a hitelezés máshogy nem lenne lehetséges, a bank adóstárs bevonását kérheti. Az adóstárs lehet a CSOK-hitelt igénylő közeli rokona, ebben az esetben viszont az adóstárs családtag a jövőben nem lakhat a CSOK támogatásból vásárolt ingatlanban, és nem nyújthat be igénylést saját CSOK-hitelre.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!