Az új lakásoknál még emelkedhetnek az árak jövőre is

Már árcsökkenést várnak a lakáspiacon, csak Budapest tarthatja magát 

Az új lakásoknál még emelkedhetnek az árak jövőre is

Már árcsökkenést várnak a lakáspiacon, csak Budapest tarthatja magát 

Tóth Katalin
2022-12-06 Frissítve: 2023-01-12
2022-12-06 Frissítve: 2023-01-12
30582083

Átlagosan csaknem 4 százalékos árcsökkenésre számítanak a lakáspiacon az ingatlanos szakemberek, akik szerint általánossá válik a túlkínálat. A lakáspiaci index értéke már rosszabb, mint a járvány mélypontján. 

 

Az ingatlanárak ugyan az év első felében még csúcsra jártak, azonban a lakáspiaci várakozások már 2022 eleje romlanak, és a legfrisebb, novemberi felmérésben már borúlátóbbak voltak a megkérdezettek, mint a járvány kitörése után. A szakmai várakozások már számítottak az aranyévek lezárulására, és az azután bekövetkező kedvezőtlen piaci fejleményekre. A lakáspiaci index aktuális országos értéke az előző megkérdezéshez képest 9, a budapesti pedig 10 ponttal csökkent.

 

A piaci folyamatokat naponta tapasztaló ingatlanos szakma képviselőinek többsége már a lakásárak csökkenésére számít az elkövetkezőkben. Budapesten még inkább stagnálás vagy csak jelképes mérséklődés lesz, azonban vidéken már súlyos mínuszokra számítanak a válaszolók - ez derül ki a GKI és a Masterplast kutatásából. A GKI negyedévente végez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek bevonásával, és az elemzésében felhasználja a lakosság körében végzett kutatás eredményeit is.

 

 

Több az eladó, mint a vevő

A kapott válaszokból az a kép rajzolódik ki, hogy a keresletet kisebb-nagyobb mértékben meghaladja a kínálat csaknem minden ingatlantípusnál tehát túlkínálatra számítanak a szakemberek. A kereslet és kínálat egyensúlyának megmaradása csak a főváros budai oldalán lévő panellakások esetén várható, de a korábbiakhoz képest még itt is romlottak a kilátások. Kelet- és Nyugat-Magyarországon minden területen kedvezőtlenebbek a várakozások, az összes ingatlantípusnál túlkínálatot várnak a megkérdezettek.

 

A vevők óvatosabbá váltak. A biztosan lakást vásárolni vagy építeni akaró háztartások száma a negyedévvel ezelőttihez képest 17 százalékkal, az ezt valószínűsítőké pedig 13 százalékkal csökkent. A felmérés eredményét visszaigazolják a bankoktól származó adatok is, hiszen októberben már erősen visszaesett a lakáshitelek folyósítása.

 

Vidéken már mindenhol árcsökkenést várnak

A fővárosi lakáspiaci index, amely az ingatlanos cégek és a lakosság várakozásait sűríti egy számba, negyedéves összevetésben 10, egy év alatt pedig 26 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó érték 9 és 27 pontos esést mutat. Az aktuális indexértékre utoljára a járvány kitörése után volt példa, azt követően azonban egy meredek felívelés történt, és innen zuhant újra a mutató. A lakáspiaci kilátások tehát annak ellenére kerültek hullámvasútra, hogy mindez mostanáig az árakban nem jelentkezett.

 

A friss felmérés szerint a lakások árai és bérleti díjak a következő 12 hónapban így változnak a szakmai várakozások szerint:

  • Budapesti használt lakóingatlanok: -1 %.
  • Kelet-magyarországi használt lakóingatlanok: -6 %.
  • Nyugat-magyarországi használt lakóingatlanok: -4 %.
  • Használt lakások országos átlag: -3,7 %.
  • Új építésű lakások országos átlag: +3 %.
  • Bérleti díjak országos átlag: 0 %.

 

A használt lakóingatlanoknál a friss felmérésben Budapesten az áremelkedésre, stagnálásra és csökkenésre számítók aránya 19, 48 és 33 százalék volt, azaz a fővárosban még tudják tartani az értéküket a lakások. Az összesített prognózis csupán 1 százalék körüli árcsökkenést jelez, ami jelképestnek mondható. A megkérdezettek szerint a panellakások várhatóan tartják az árukat. Vidéken már jelentős többségbe kerültek azok, akik egyértelműen csökkenő árakra számítanak. Az összesített prognózis Nyugat-Magyarországon 4, Kelet-Magyarországon pedig 6 százalék körüli áresést vár a használt lakásoknál.

 

Az új lakásoknál még lehet áremelkedés

Az új építésű lakásoknál országosan a megkérdezettek egyharmada vár áremelkedést, míg csaknem kétharmad szerint stagnálás lesz. Budapesten az átlagosnál lényegesen többen, 45 százalékban számítanak további árnövekedésre. A válaszadók átlagosan 3 százalék körüli drágulást várnak a következő egy évben, a fővárosban pedig ennél is nagyobbra, 5 százalékosra.

 

A bérleti piacon az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek a díjak. Ez a várakozások szerint még nem fog átcsapni általános csökkenésbe, de már területileg színesebb lesz az árhelyzet. Az albérleti díjak várható átlagos emelkedése Budapesten 4 százalék, a nyugati országrészben pedig 2 százalék lehet. Kelet-Magyarországon viszont már 6 százalékos csökkenést valószínűsítenek a szakemberek.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!