A céges autóknak mostantól nincs olcsó üzemanyag

Már csak hazai magánautókba, taxikba és traktorokba lehet 480 forintért tankolni

A céges autóknak mostantól nincs olcsó üzemanyag

Már csak hazai magánautókba, taxikba és traktorokba lehet 480 forintért tankolni

Bank360 tartalom
2022-07-30 Frissítve: 2022-12-07
2022-07-30 Frissítve: 2022-12-07
28641068
28718564

Csak magánautóknak marad meg a 480 forintos üzemanyagár az ellátás biztosítása érdekében - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a rendkívüli kormányinfón. Ezen felül csak a taxik és a mezőgazdasági erőgépek kaphatják 480 forintos áron az üzemanyagot mostantól. Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent, és szombat déltől hatályba is lépett, így innentől már csak így lehet tankolni a magyar kutaknál.

A rendelet szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék

  • a külföldi rendszámú járműveknek,
  • a személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett járműveknek (magyarul céges autóknak, a taxik kivételével),
  • ha nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik (kannás értékesítés).

 

Ez azt jelenti, hogy azokon felül, akik már eddig sem tankolhattak 480 forintos áron üzemanyagot (teherautók, külföldi járművek, kannás tankolás), ezután a céges autókba sem lehet ezen az áron üzemanyagot tankolni, kivéve a taxikat.

A jogosultságot a benzinkutasok ellenőrizhetik a rendeletben meghatározottak szerint. 

  • jogosultak ellenőrizni a  gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a  töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről.
  • Hatósági áron való töltés esetén jogosult a  forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a  gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására.
  • Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az  adatokat rögzíti, úgy azokat a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából.
  • Ha a hatósági áras üzemanyag-vásárlás feltételeinek megléte okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag hatósági áron nem értékesíthető. 

 

A 480 forintos üzemanyagáron történő tankolás további szűkítésére a kormány szerint azért van szükség, mert a Mol magyar üzemanyagellátást biztosító százhalombattai finomítójának a karbantartása nem halasztható tovább. Az így kieső termelés ellensúlyozására szükség van importra, ami csak magasabb árú beszerzésnél van esély. 

 

Másfelől az ellátás biztosítása érdekében a kormány részlegesen felszabadítja a stratégiai készleteket. Augusztustól ennek a negyedét lehet felhasználni az ellátásra, 184 millió liter motorikus gázolajat. Az erről szóló rendelet ugyancsak megjelent már a Magyar Közlönyben szombaton.

 

Az majd később derül ki, hogy a karbantartás után a hazai finomító mikor, és milyen ütemben állhat újra munkába. Arról a kormányinfón a miniszter nem beszélt, hogy a finomító újbóli üzemelése esetén visszaáll-e az eddigi rend a 480 forintos üzemanyagnál, vagy a mostani szigorítás már eltart október elsejéig, ameddig a kormány júniusban meghosszabbította a benzinárstopot. Időkorlát a hatósági árról szóló új rendeletben sincs, így újabb módosítás nélkül az új szabályokat a benzinárstop végéig kell alkalmazni.

 

A kormányfő a pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy októberben látja meg a kormány, milyen gazdasági döntéseket lehet, kell hozni az akkori helyzet alapján. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!