számológép

Már nem csak ígéret: benyújtották a moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot

számológép

Már nem csak ígéret: benyújtották a moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot

Vrazsovits Rita
2020-10-19 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-19 Frissítve: 2022-01-18
10560779

Egy hónappal Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után benyújtották a törlesztési moratórium további fél évvel történő meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Összefoglaltuk, kiket és milyen formában érint a tervezett módosítás.

 

Az eredeti időponthoz képest további fél évvel tervezi meghosszabbítani a kormány a törlesztési moratóriumot Semjén Zsolt törvényjavaslata alapján, meghatározott társadalmi csoportok számára. Ez azt jelenti, hogy akár 2021. június 30-ig is felfüggeszthetik a hiteleik törlesztését azok, akik 

 

  • gyermeket várnak: gyermeknek ebben az esetben az számít, ha a várandósság legalább 12 hete tart,
  • legalább egy gyermeket nevelnek: gyermeknek számít a vérszerinti és az örökbefogadott gyermek, amíg be nem töltik a 25. életévet. Szintén élhet a moratórium lehetőségével az, akinek a gyermeke megváltozott munkaképességű, és az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.
  • nyugdíjasok: az is számít, ha 2021 első felében válik valaki nyugdíjassá,
  • munkanélküliek (álláskeresők),
  • közfoglalkoztatottak (közmunkások).

 

Az ő esetükben a moratórium automatikusan megy tovább, külön nem kell jelezniük, ha továbbra is szüneteltetnék a törlesztést. Viszont ha folytatni szeretnék a fizetést, akkor ezt a bank felé kell jelezniük. A moratórium továbbra is csak a 2020. március 18-ig megkötött hitelszerződésekre vonatkozik, az ezután felvett kölcsönöket törleszteni kell. 

 

A Bank360.hu törlesztési moratórium kalkulátorával kiszámolhatod, hogy a törlesztés szüneteltetése miatt mennyivel lesz hosszabb a futamidő.

 

A babaváró hitelt is érinti a moratórium meghosszabbítása

 

A moratóriumban lévő ügyfeleknek 2021 első felében továbbra sem kell megfizetni a babaváró hitel kezességvállalási díját.

 

Felmondási tilalom 2021. június végéig

 

A törvényjavaslatban szerepel az is, hogy minden, a koronavírus-járvány előtt felvett hitel esetében felmondási tilalom lesz érvényben június 30-ig, vagyis a hitelintézetek felmondással nem szüntethetik meg a szerződést, ha az adós nem fizeti a törlesztőrészleteket és egyéb díjakat. 

 

A vállalkozásoknak írásban kell kérniük a moratórium hosszabbítását

 

A törvényjavaslat szerint azok a vállalkozások élhetnek a moratórium lehetőségével, akik pénzügyi nehézséggel küzdenek, és írásban kérik a hitelező bankot, hogy engedélyezze számukra a törlesztés felfüggesztését. Pontos szám még nincs arra vonatkozóan, hogy milyen arányú bevételcsökkenés teszi indokolttá a moratórium meghosszabbítását, ezt a törvényjavaslat szerint a kormány rendeletben fogja közzétenni. (Orbán Viktor szeptemberi bejelentésében még 25 százalék szerepelt.) 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!