Júliusi lakáshitel folyósítás

Megállt a csúcson a lakáshitelezés

Júliusi lakáshitel folyósítás

Megállt a csúcson a lakáshitelezés

Varga Zsombor
2021-09-20 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-20 Frissítve: 2022-01-18
16059682

A havi lakáshitel kihelyezés négy egymást követő hónapban szárnyalta felül a korábban megszokott folyósítási értékeket, júliusban azonban megszakadt ez a folyamat. A csúcsértékektől így sem távolodott el a jelzáloghitel folyósítás, hiszen a 132,5 milliárdos forint havi volumen így is a valaha volt második legmagasabb értéket jelenti. A kamatok ugyanakkor a jegybanki emelés ellenére sem emelkedtek még érdemben júliusi hónapban.

 

132,5 milliárd forintos összegben folyósítottak lakáshitelt a bankok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júliusi adatai szerint, ami alig marad el a júniusi 136,7 milliárdos rekordértékől. Tavaly még a 80,3 milliárd forintos nyár közepi folyósítás is magasnak számított, egy év alatt viszont már majdnem 64,9 százalékkal nőtt a kihelyezett lakáshitelek volumene.

 

 

A tavasz óta tartó kiemelkedő folyósítás oka egyrészt az lehet, hogy a járvány alatt eltervezett lakásügyeletek sok esetben késve valósultak meg, mindamellett az előrehozott lakásvásárlás is szerepet játszhat a nagyfokú keresletben, hiszen a jegybanki kamatemelések miatt most nyáron még kedvező kamatozás mellett lehetett felvenni a hiteleket. 

 

Hirtelen fékezésre azonban ősszel sem lehet számítani a lakáshiteleknél, hiszen a hitelfelvételek felhalmozódása miatt a bankok csak megnövekedett hitelbírálati idővel tudják feldolgozni az igényeket. Így a rekordközeli hitelfolyósítás mérséklődése is csak fokozatosan, hónapok alatt várható.

Egyre népszerűbb az építési célú lakáshitel

Az újonnan kihelyezett lakáshitelek jelentős részét, közel 70 százalékot használt lakások vásárlására költötték az igénylők júliusban is. Az új építésű lakások vásárlására költött hitelek aránya sem jelentett meglepetést, az összes folyósítás megközelítőleg 10 százalékát fordították erre a célra az igénylők.

 

Az építésre és bővítésre felvett hitelek összege viszont 12,7 milliárd forintra emelkedett, ami megközelítette a teljes folyósítás egytizedét. A koronavírus előtt egyébként rendszerint kétszámjegyű értéket vett fel az építésre felvett lakáshitelek aránya, de a majdnem 13 milliárd forintos kihelyezés így is új rekordot jelent nominálisan. A felújításra és korszerűsítésre fordított lakáshitelek kihelyezése viszont a korábbi hónapoktól elmaradva 11,1 milliárdos összeget jelentett júliusban. A csökkenés hátterében az állhat, hogy az államilag támogatott otthonfelújítási hitelt már kisebb intenzitással keresik az igénylők.

 

A nyár közepén még nem volt kamatemelkedés a lakáshiteleknél

Hiába a jegybanki szigorítás, júliusban még nem mutatott hitelkamat emelkedést az MNB statisztikája. Az átlagos évesített kamat a júniusi 4,13 százalékról még csökkent is 4,11 százalékra. Az átlagos THM pedig 4,41 százalékon stagnált a nyár első két hónapjában. Júliusban a kamatfixálás átlagos hossza 109,9 hónap volt.

 

A kamatemelés azonban előbb vagy utóbb érvényesül a hitelajánlatokban is, ami a jelenlegi ajánlatokon is látszik. A Bank360 lakáshitel kalkulátora alapján ugyanis a biztonságos, legalább 10 kamatperiódus mellett már csak havi nettó 350 ezer forint feletti fizetés mellett lehet a júliusi átlagértéknek megfelelő kamatok mellett lakáshitelt felvenni. Ha a legutóbbi mediánbérnek megfelelő jövedelmet, 223 ezer forintot érkeztet a bankba az igénylő, egy 14 millió forintos hitelt 4,38 százalékos THM mellett lehet felvenni 20 éves futamidőre. A törlesztőrészlet 86 982 forint, a teljes visszafizetendő 20 882 280 forint ebben az esetben.

 

4 százalékos éves THM alatti hitelt viszont már csak úgy lehet elérni mediánjövedelem mellett, ha rövidebb, 5 éves kamatfixálást választ az igénylő - ez azonban kevésbé kiszámítható, mint a hosszabb kamatperiódusú hitelek. A THM így akár 3,87 százalékos is lehet. Ebben az esetben a törlesztőrészlet 83 384 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 20 018 760 forint.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!