Tranzakciós költségek

Megjelent az extraprofitadó az első banknál - mutatjuk, ez mit jelent

Tranzakciós költségek

Megjelent az extraprofitadó az első banknál - mutatjuk, ez mit jelent

Bank360 tartalom
2022-06-14 Frissítve: 2022-06-14
2022-06-14
26234765

Július 1-jétől a tranzakciós költség maximum összege 6000 forintról 10 000 forintra nő, ami a K&H Bank előzetes hirdetményébe már be is került. Kiszámoltuk, mit jelent a módosítás az ügyfelekre nézve. 

 

“A Kormány 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelete az extraprofit adókról 2022. július 1-jei hatállyal módosította a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvényben szabályozott tranzakciós illeték mértékét, ezzel összhangban a Bank a Hirdetményben szabályozott jogával élve megváltoztatja a tranzakciós költség mértékét” - áll a K&H Bank előzetesen közzétett, egyébként 2022. augusztus 10-től hatályos hirdetményében. 

 

A módosítás arra a tételre vonatkozik, amit egy elektronikus tranzakció után az állam beszed a bankoktól - és amelyet a pénzintézetek valamilyen formában eddig is áthárítottak az ügyfelekre. A tranzakciós költség mértéke jelenleg 0,3 százalék, de legfeljebb 6000 forint lehet. Július 1-jétől a maximum összeg 10 000 forintra nő.

 

Mit jelent a módosítás az ügyfelekre nézve?

A K&H Bank a tranzakciós költség maximum összegének emelkedését direkt módon tette közzé, de ez eddig sem volt szokatlan megoldás a bankok körében. A jelenleg érvényben lévő 0,3 százalékos, de maximum 6000 forintos díj ebben a formában évek óta szerepel a bankszámlák feltételei között. Ahol nem találkozunk ezzel a formátummal, ott valószínűleg indirekt módon épül be az állam felé fizetendő összeg a bankszámla költségekbe.

 

Fontos, hogy a maximum összeg emelkedése a tranzakciók többségét nem fogja érinteni. A jelenlegi 6000 forintos maximum összeg eléréséig ugyanis legalább 2 millió forintot kell utalni, ami jócskán meghaladja egy átlagos lakossági tranzakció értékét. Ez alatt 0,3 százalék a bank költsége, amit az ügyfelek fizetnek meg. (Kivéve a 20 ezer forint alatti utalásoknál, ezek után nem kell fizetni.)

 

Július 1. után a maximum összeg emelkedésével a 0,3 százalékos díj egészen a 3,33 millió forintos összeghatárig lesz felszámolható, felette pedig nem haladhatja meg a 10 000 forintot. A K&H Bank ügyfelei számára 2022. augusztus 10-től lesz hatályos a módosítás az előzetesen közzétett hirdetmény alapján. A 20 ezer forint alatti utalások után továbbra sem kell fizetni.

 

Mely tranzakciókra vonatkozik a módosítás?

A hirdetmény szerint az alábbi elektronikus tranzakciókat érinti majd a változás:

 

  • bankon belüli és bankon kívüli azonnali, aznapi vagy határidős forint átutalás forint vagy devizaszámláról,
  • bankon belüli és bankon kívüli rendszeres forint átutalás forint- és devizaszámláról,
  • aznapi vagy határidős VIBER átutalási megbízás bankon kívülre (belföldre),
  • szolgáltatói díjterhelés (csoportos beszedési megbízás) terhelése,
  • bankon belüli és bankon kívüli deviza és nemzetközi forint átutalás forint- és devizaszámláról.

 

A készpénzben bonyolított tranzakciók költsége továbbra is 0,6 százalék, felső határ pedig nincs. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!