Erste Bank

Megvette az Erste a magyar Commerzbankot is

Erste Bank

Megvette az Erste a magyar Commerzbankot is

Bank360 tartalom
2021-12-17 Frissítve: 2023-01-18
2021-12-17 Frissítve: 2023-01-18
17774218

A magyari pénzügyi piac elmúlt években legnagyobb étvágyú szereplője, az Erste Bank újabb felvásárlást jelentett be: megszerzi a Commerzbank itteni leányvállalatát, amelyet saját szervezetébe integrál. Az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk, várhatóan 2022 második felében kerülnek át az ügyfélszámlák az Erstéhez. 

 

A frankfurti székhelyű Commerzbank AG megállapodást kötött 2021. december 17-én az Erste Bank Hungary Zrt.-vel a Commerzbank magyarországi leányvállalatának értékesítéséről - jelentették be az ügylet szereplői. A hatósági jóváhagyásokhoz kötött tranzakció a Commerzbank Zrt. egészét érinti. Az Erste Bank a hitelintézetet a tranzakció lezárását követően a tervek szerint saját szervezetébe integrálja. Az ügyfélszámlák átadására várhatóan a jövő év második felében kerülhet sor. Az ügyfelek kiszolgálása az átmeneti időszakban is a megszokott rendben zajlik. Az ügyfeleknek egyelőre semmilyen teendőjük nincs.

Az Erste Bank az elmúlt időszak sikeres akvizíciói (a Citibank magyar lakossági üzletága, az Aegon lakástakarékpénztára, vagy a Random Capital online brókercég megvásárlása) után a mostani tranzakció eredményeként további növekedést és a hatékonyság javulását várja – kommentálta a bejelentést Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. 

 

Az adásvételen túl az Erste Csoport és a Commerzbank AG egy átfogó együttműködésről is megállapodott, ami megnyitja a Commerzbank vállalati ügyfelei számára az Erste Csoport közép- és délkelet európai hálózatának egyes piacait és szaktudását, illetve biztosítja az Erste Bank ügyfelei számára a Commerzbank németországi szolgáltatásaihoz való hozzáférést a tranzakció 2022-es zárását követően.

 

A Commerzbank közel harminc éve hozta létre magyarországi leányvállalatát, amely a budapesti központon kívül három nagyvárosban működtet irodát. A főleg nagyvállalati, nemzetközi ügyfeleket kiszolgáló magyar leányvállalat bevételeinek jelentős része a hitelezésből, a kereskedelem-finanszírozásból és a deviza üzletágból származik. A bank nyereséges, 2020-as mérlegfőösszege megközelítette a 400 milliárd forintot (1,1 milliárd eurót).

A magyarországi leánybank értékesítése a 2021 februárjában nyilvánosságra hozott „Commerzbank 2024 Stratégia” része, amelyben a bank bejelentette kivonulását egyes nemzetközi piacokról, így Magyarországról is, hálózatának racionalizálása érdekében.

 

"A két bank közötti hasonlóságok, a nemzetközi háttér, a működési modell, valamint az Erste Bank akvizíciós tapasztalatai zökkenőmentessé teszik majd az átmenetet. Nem csupán céget vásárolunk, ügyfeleket és új munkatársakat szerzünk, hanem szakértelmet és tudást is, így még jobb szolgáltatást tudunk nyújtani ügyfeleinknek" – jelentette ki Szabados Richárd, az Erste Bank Hungary vállalati üzletágának vezetője.

 

Az Erste Bank vállalati üzletága az elmúlt öt évben megháromszorozta hitelállományát és 8 százalékos részesedést ért el a vállalati hitelek piacán. Az üzletág éves átlagos növekedési üteme magasan átlag feletti, több mint 20 százalékos volt, ezzel a kilencedik helyről indulva a hatodik legnagyobb szereplővé vált ezen a területen.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!