kézfogás

Élet a halál után: az Erste megvette az Aegon Lakástakarék portfólióját

kézfogás

Élet a halál után: az Erste megvette az Aegon Lakástakarék portfólióját

Veres Patrik
2019-05-10 Frissítve: 2022-01-18
2019-05-10 Frissítve: 2022-01-18
3814218

Az Erste Lakástakarék veszi át az Aegon Lakástakarékpénztár portfólióját, amely mintegy 50 000 ügyfelet és nagyjából 64 000 szerződést jelent - értesült a Bank360. Az Erste Lakástakarék piaci részesedése ezzel 10 százalékról 14 százalékra nő a szerződésállomány alapján. Az érintett ügyfelek az adatok átadása előtt 60 nappal tájékoztatást kapnak a szerződéseket érintő változásokról.
 

Az Erste Lakástakarék kezelt betétállománya így 92 milliárd forintról 123 milliárd forintra nő az Aegon 30 milliárdos állományával, míg a szerződésállomány 157 ezerről 221 ezerre nő.
 

Az Aegon Lakástakarékpénztár 2013. november 27-én kezdte meg a működését Magyarországon, és 2018. október 1-től függesztette fel értékesítési tevékenységét – utóbbiról a Bank360 adott hírt először.

 

FRISSÍTÉS! 2019. október 25-től az Erste Lakástakarékpénztár kezeli az Aegon Lakástakarékpénztár ügyfeleit. A tranzakcióval 57 ezer szerződés és 34 milliárd forint betétállomány került át az Erstéhez. Ezzel az Erste Lakástakarékpénztár piaci részesedése 14 százalékra nőtt. A felmondás vagy kiutalás alatt lévő szerződéseket 2020. január 17-ig továbbra is az Aegon Lakástakarék kezeli. Ez utóbbi szerződésekből csak azok kerülnek át az Erste Lakástakarékhoz, melyek ügyintézése január 17. után is elhúzódik.

 

Az ügyfeleknek figyelniük kell arra, hogy a novemberi befizetéseket már az Erste Lakástakarék számlaszámára küldjék. Az Erste Lakástakarék változatlan kamatok, díjak és költségek mellett veszi át az ügyfelek szerződéseit, a befizetés esedékessége, a szerződéses módozata és a díjtáblázat sem változik.

 

13. havi megtakarítást ad az Erste

 

Lehullt a lepel az Erste régóta várt új lakástakarék termékeiről is: a szolgáltató két módozatot kínál, állami támogatás helyett pedig kamatbónuszt kaphatnak a megtakarítók.
 

A megtakarítási idő legfeljebb 8 év, az ügyfelek pedig havi 20, 30 és 40 ezer forintos befizetés közül választhatnak. Az Erste újdonsága, hogy egy ügyfél akár több szerződést is köthet magának, nincs szükség közeli hozzátartozóra, ha 40 000 forintnál többet szeretnénk félretenni.
 

A kamatbónusz mértéke az első módozat esetén évi 8,33 százalék, ami nagyjából egy havi megtakarítást jelent pluszban az ügyfélnek. A másik módozatnál évente szakaszosan növekszik a bónusz, a kezdeti 5 százalékról évi 10 százalékig.
 

A jóváírás akkor jár, ha az ügyfél legalább 6 évig megtakarít, de akkor is kifizeti az Erste, ha a hatodik év után, de még az eredetileg vállalt nyolc éves megtakarítási idő lejárta előtt felmondjuk a szerződést.

 

Nehéz idők az állami támogatás megvonása után

 

A lakástakarékpénztárakat nagy kihívás elé állította az állami támogatás tavalyi megszüntetése, amely mindössze két héttel követte az Aegon LTP felfüggesztésének a hírét.
 

Az állami támogatás megszüntetése kivételesen gyorsan zajlott le (két nap alatt), de így is körülbelül 140 ezer új szerződést kötöttek a pénztáraknál az utolsó napokban. Október 16-án lehetett utoljára állami támogatással lakástakarék szerződést kötni.
 

A Bank360 szerint minden szempontból logikus volt az Aegon-portfólió eladása: fenntartásának ugyanis vannak költségei, amit a lakástakarék-pénztárak a lakáshitelek keresztértékesítéséből finanszíroznak, mivel a lakástakarék termék önmagában nem tudja hozni az elvárt hozamot.
 

A jelenlegi helyzetben nagy kérdés, hogy mennyire tartható fenn a modell költséghatékonyan. Az Erste részéről logikus lépés volt az ügyfélállomány megvásárlása, hiszen a tranzakció addicionális fix költséggel nem jár, így javítani tudja a pénztár hatékonyságát.  Az Erste Bank pénzügyi háttere ugyanakkor erős, a hitelkihelyezés szempontjából fontos adalék lehet a megszerzett portfólió.
 

Piaci információk szerint idén a szereplők már csak a tavalyi volumen 30 százalékát fogják elérni.

 

Új idők szele

 

A két versenytárs szintén előrukkolt már az új lakástakarékokkal: a Fundamenta Lakáskassza, idén februárban pedig az OTP Lakástakarék mutatta be új ajánlatait, igaz az állami támogatással megspékelt hozamokat - ami akár 12 százalék felett is lehetett -  egyik termékkel sem sikerült akár csak megközelíteni: a Fundamentánál legfeljebb 2,44% az EBKM, míg az OTP-nél 1,36%. Ehhez képest a 3 éves Prémium Magyar Állampapír 4,20 százalékos hozammal, míg az 5 éves 4,5 százalékos hozammal fizet jelenleg, a hamarosan debütáló Nemzeti Kötvény pedig átlag 4,95 százalékot fizet 5 év alatt.
 

Ez alapján a lakástakarék-piac nagy kérdése, hogy az új termékek mennyire lesznek versenyképesek a megtakarítási piacon az állami támogatás nélkül, hiszen nagyobb hozamot érhetünk el, ha például állampapírba fektetjük a pénzünket, ráadásul itt nincs felhasználási megkötés sem.
 

Továbbá az állam is nagyon erős ösztönzőkkel igyekszik segíteni az otthonteremtést, ilyen például a hamarosan igényelhető babaváró hitel, amely a feltételek teljesítésével akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!