ablak

Felfüggeszti az Erste Lakástakarék a lakástakarékok értékesítését

ablak

Felfüggeszti az Erste Lakástakarék a lakástakarékok értékesítését

Veres Patrik
2020-10-14 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-14 Frissítve: 2022-01-18
10525127

A pénzintézet nagyjából egy éve vezette be az új lakástakarék termékeit. Most leállnak az értékesítéssel - értesült a Bank360.hu.

 

Az Erste Bank is megszünteti a lakás-takarékpénztári termékek értékesítését. A Bank360.hu emlékeztet: így már csak a Fundamentánál köthető ilyen szerződés.

 

Az Erste Lakástakarék nagyjából 185 ezer szerződést kezel, és az intézkedés a jelenlegi

állományt nem érinti. Az Erste tájékoztatása szerint továbbra is állnak a meglévő ügyfelek rendelkezésére a szerződések kezelésével kapcsolatban a megszokott módokon és helyszíneken.

 

Az állami támogatás megvonása

 

Az évi 30 százalékos, maximum 72 000 forintos állami támogatás miatt sokáig az egyik legkedveltebb megtakarítási forma volt a magyar háztartások számára a lakáscélokra felhasználható lakástakarék. Így, az állami támogatás segítségével akár 10 százalék feletti éves hozamot is elérhettek a megtakarítók nagyon alacsony kockázat mellett. 

 

A kormány 2018. októberében, szinte napra pontosan két éve viharos gyorsasággal, napokon belül vonta meg az új szerződések esetében az állami támogatást, amely nélkül már a termékek sem jelentettek nagy vonzerőt: a hozam nagyjából 1-2 százalékra redukálódott, amely az elmúlt évekre jellemző kamatkörnyezetben is alacsonynak mondható, miközben megjelent az éves átlagban majdnem 5 százalékos hozamot kínáló Magyar Állampapír Plusz is, ráadásul a lakástakarékkal ellentétben ez a megtakarítás szabad felhasználású és rugalmasan hozzáférhető.

 

Új termékek

 

Az állami támogatás megvonása után megmaradt három szolgáltató, a Fundamenta Lakáskassza, az OTP Lakástakarékpénztár és az Erste Lakástakarék is igyekezett új termékekkel reagálni a változásokra, ám az új szerződések volumene jelentősen visszaesett. 

 

Az OTP Lakástakarék szintén majdnem pontosan egy évvel az állami támogatás megvonása után, 2019. októberében jelezte: felfüggeszti a termékek értékesítését. 

 

Még ugyanebben a hónapban az Erste Lakástakarék bejelentette: átveszik a korábban negyedik szereplő Aegon Lakástakarék portfolióját. 

 

Az Erste mostani kivonulásával, így már egyedüliként a Fundamenta Lakáskassza maradt, amely kínál lakástakarék-pénztári megtakarítást az ügyfeleknek. 

 

Az otthonteremtés került a fókuszba

 

Azok számára, akik otthonteremtésre szerettek volna félretenni, más alternatívák jelentek meg, igaz, nem kifejezetten megtakarítási jelleggel. A kormány demográfiai törekvéseivel összhangban megjelent a vissza nem térítendő támogatássá alakítható babaváró hitel, amellyel 10 millió forintot igényelhetnek a gyermeket vállaló házaspárok. A feltételeket és a visszafizetés részleteit a Babaváró Hitel Kalkulátorban ellenőrizhetjük.

 

Szintén a gyermekszám függvényében igényelhető CSOK- és falusi CSOK-támogatás, továbbá mellé nagyon kedvező kamatozású CSOK-hitel is, amellyel itt kalkulálhatunk. 

 

Az állam továbbá a második gyermek születésétől 1, a harmadiktól 4, majd minden további gyermek után 1-1 millió forintot vállal át meglévő jelzáloghitelünkből

 

Szintén az otthonteremtést segíti elő, hogy 2022. végéig az új lakások áfája 5 százalékra módosul, de a CSOK-kal vásárlók még ezt is visszaigényelhetik, továbbá mai bejelentés, hogy a kormány 3 millió forintig támogatja a gyermekes szülők lakásfelújítását.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!