Gyűrűt lehúzó párok

Mennyit számít a válás a csoknál és a babaváró hitelnél?

Gyűrűt lehúzó párok

Mennyit számít a válás a csoknál és a babaváró hitelnél?

Vrazsovits Rita
2020-12-14 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-14 Frissítve: 2022-01-18
11481197

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban minden száz megkötött házasságra körülbelül 40 válás jut, köztük pedig nagy eséllyel olyan párok is vannak, akik az elmúlt években felvettek valamilyen házassághoz között állami támogatást - például a babaváró támogatást vagy a csokot. Utóbbinál akkor kötelező a házasság, ha még nem született gyermeke a párnak. Mindkét támogatásnál két esetet néztünk meg: amikor már megvannak a gyermekek, és amikor még nincsenek.
 

Akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha már megszülettek a gyerekek?
 

Ennél a kérdésnél érdemes külön vizsgálni a két támogatást, hiszen eltérő szabályok vonatkoznak ezekre. A babaváró hitel célja a gyermekvállalás ösztönzése, így az igénybe vehető kamattámogatás úgy érvényesíthető, ha a párnak az igénylést követő öt éven belül legalább egy gyermeke születik. Ha ez megtörtént, akkor sem garantált a kamatmentesség, a futamidő ugyanis a maximális, 10 millió forintos hitelösszegnél 20 év - ha ez alatt az idő alatt elválik az igénylő pár, akkor is elvesztik a kamattámogatást - az addig igénybe vett támogatást viszont nem kell visszafizetni. A futamidő hátralévő részében büntetőkamatot kell fizetni, így a havi törlesztőrészlet megemelkedik - a válás után fizetendő összegről a folyósító bank fogja tájékoztatni a feleket.
 

A babaváró hitel feltételeiről ezen az oldalon olvashatsz, a kalkulátorral pedig különböző élethelyzetekre is kiszámolhatod a visszafizetendő összeget.
 

A csoknál a válás után visszafizetendő összeg attól függ, hogy a vállalt gyermekek közül hány született meg. Ha egy pár például két gyermeket vállalt az igénylésnél, de végül csak egy született meg, akkor a második gyermek után felvett támogatást vissza kell fizetniük. Egy új építésű lakás esetében ez kétmillió forint visszafizetését jelenti, a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével terhelve - ezt a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat alapján számolja ki a folyósító bank. 

 

Mi történik, ha nem születik gyermek a válás előtt?

 

A babaváró hitelnél a fentieken kívül azzal is kell számolni, hogy az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni, méghozzá egy összegben - erre a válás kimondásától számolva 120 napja van a párnak. Fontos azonban, hogy az elvesztett kamattámogatás akár vissza is nyerhető. Ha a válástól számított öt éven belül valamelyik elvált fél újraházasodik, akkor ismét igénybe vehetik a kamattámogatást, valamint ismét vállalniuk kell az öt éven belüli gyermekvállalást.

 

A csok esetében, ha egyik vállalt gyermek sem születik meg, akkor a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni, késedelmi kamattal együtt. Valószínűtlen, de lehetséges forgatókönyv az is, hogy akkor dönt egy pár a válás mellett, amikor a feleség még a közös gyermeket várja. A csok rendelet szerint ebben az esetben teljesül a gyermekvállalás, akkor is, ha a gyermek csak a válás kimondása után születik meg. Ezt a visszafizetendő összeg kiszámítása miatt mindenképpen jelezni kell a bank felé.

 

Mire kell figyelni, ha elválik a pár?

 

Válás esetén fontos, hogy időben tájékoztassa a pár az illetékes bankot - a válás bejelentésére vonatkozó határidő mindkét támogatás esetén 30 nap. A rendelet szerint a babaváró hitellel kapcsolatos változásokat a bankban, a csokkal kapcsolatos ügyeket pedig a kormányhivatalnál kell jelezni. 

 

A támogatás visszafizetésére is vonatkozik határidő, erről a bank ad információt, ahogy a visszafizetendő összegről is. Érdemes figyelembe venni a pároknak, hogy indokolt esetben részletfizetésre is van lehetőség, de ezt külön kérni kell, és meg is kell indokolni az okát - ennek a feltételeiről szintén a bank, illetve az illetékes kormányhivatal fog tudni tájékoztatást adni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!