Ha pénz kell a nyaraláshoz, segíthet egy személyi kölcsön

Mindened rámenne az idei nyaralásra? Így vadászd le a legolcsóbb segítséget

Ha pénz kell a nyaraláshoz, segíthet egy személyi kölcsön

Mindened rámenne az idei nyaralásra? Így vadászd le a legolcsóbb segítséget

Veres Patrik
2017-06-24 Frissítve: 2022-01-18
2017-06-24 Frissítve: 2022-01-18
235829


Itt a nyár, az évnek azon időszaka, amikor a magyar családok többsége pihenést tervez valamilyen külföldi vagy belföldi üdülőhelyen, ám a végeredményhez természetesen nagyban hozzájárul a família anyagi helyzete is. Pénzügyi nehézség esetén sem kell feltétlenül lemondanunk a nyaralásról, ha pedig banki segítséggel orvosolnánk az átmeneti problémát, akár még igen kedvező ajánlatokba is belefuthatunk.
 

A magyarok felénél alig többen terveznek külföldi vagy belföldi utazást a nyáron - derültek ki részletek az utazási szokásainkról a GfK felméréséből. Az adatok sajnos elszomorítóak: mindössze 10 százalék tervez külföldi pihenést, 32 százalék marad belföldön, és 12 százalék gondolta úgy, hogy külföldön és belföldön is kipiheni a fáradalmakat.
 

Egyértelmű az oka annak, hogy az ország másik fele nem tud elmenni nyaralni, vagy marad a jól megszokott Balatonnál: nagyon mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki igazán ki szeretné pihenni magát az átlagosnál kicsit jobb körülmények között, esetleg egy másik európai országban, viszont az ehhez szükséges pénz nem áll mindenkinek a rendelkezésére csak úgy bármikor.
 

Éppen az ilyen és ehhez hasonló esetekre kínálnak a bankok személyi kölcsönt, amelyet okosan felhasználva áthidalhatjuk akár a nehezebb időszakot, nagyobb pénzösszeghez juthatunk, és így a nyaralásról sem kell lemondani. Más hiteltermékekhez képest a személyi kölcsönök igénylése egyszerűbb, rengeteg opció közül választhatjuk ki a számunkra legjobbat, és akár milliós összeggel is segíthetünk magunkon.

 

De hogyan szerezhetünk pénzt a legolcsóbban?
 

A hitelintézetek általában április környékén mutatják be legújabb ajánlataikat az ügyfeleknek, és így volt ez idén is: tucatnyi személyi kölcsön és gyorshitel közül választhatunk, de már követni is nehéz, hogy melyik bank mivel rukkolt elő. Természetesen megtalálhatjuk az OTP személyi kölcsönét, a K&H és az Erste ajálatait is, de hajlamosak vagyunk mindig csak a saját bankunk háza tájáról választani, holott néha érdemes kikukkantani, mit ajánlanak a versenytársak, hátha éppen valahol kifogunk egy jobb ajánlatot.
 

Az egyszerű összehasonlítás végett érdemes a Bank360 kalkulátorát használni, ahol például arra is választ kapunk, hogy hol vehetünk fel a legolcsóbban személyi hitelt a céljaink megvalósításához. Nézzünk egy példát mondjuk a következőre: 500 000 forintra van szükségünk a nyaraláshoz, de jövedelmünk nettó 250 000 forint alatt van, ám tudjuk vállalni az egy éves futamidőt. A kalkulátor az adott bank legjobb ajánlatát jeleníti meg a feltételekhez képest, így láthatjuk, hogy a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsöne a teljes hiteldíj mutató (THM) szempontjából jó választás lehet azoknak, akik a legolcsóbb ajánlatot keresik.
 

Árgarancia? Már a személyi kölcsönnél sem lehetetlen
 

A tucatnyi hitelajánlat kiélezettebb versenyt is eredményezett, így azt sem árt észben tartani, hogy a bankok különféle kedvezményekkel és előnyökkel próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket. A már említett OTP, Erste és K&H személyi kölcsönöknél is különféle kamatkedvezményeket kaphatunk bizonyos feltételek teljesítésével, de a Cetelem vagy a Provident személyi kölcsönét is érdemes jobban szemügyre venni, hiszen nem csak a kamatkedvezmény, hanem például a CIB személyi kölcsönénél is kérhető egyszerűbb hitelbírálat is fontos lehet a hiteligénylőknek. Ennek legjobb módja természetesen, ha minél olcsóbban kínálnak hitelt. A már említett Sberbank például a kereskedelemből már jól ismert árgaranciát vállal a Fair Expressz és Fair Expressz Plusz személyi kölcsönökre.
 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha egy másik hitelintézet azonos feltételek mellett (például hitelösszeg, futamidő, elvárt jövedelem jóváírás) kedvezőbb kamattal kínál kölcsönt, akkor a Sberbank vállalja, hogy szintén hasonló kamatszinten ad kölcsön a hiteligénylőnek, ezzel garantálva a piacon elérhető legalacsonyabb kamatot. Ahhoz, hogy a Sberbankkal kötött kölcsönszerződésben megjelölt kamatot kedvezőbbre cseréljék, mindössze a másik bank hiteligérvényét kell bemutatnunk a hitelfolyósítástól számított 5 napon belül.
 

Érdemes tehát időről időre megvizsgálni, hogy milyen akciókkal készülnek a hitelintézetek, hiszen egy-egy elcsípett kedvezménnyel kemény tízezer forintokat is megspórolhatunk.
 

Amire mindenképp figyeljünk
 

Bármelyik hitelterméket is választjuk, van néhány kritikus kérdés, amelyeket mindenképp fel kell tennünk magunknak, mielőtt felelősségteljes döntést tudunk hozni:
 

  • Időben kölcsönhöz juthatok? Ha szorít az idő, nem mindegy az sem, milyen gyors a hitelügyintézés és mikor jutunk pénzhez. A folyamat gyorsasága bankonként változik, így érdemes a döntés előtt már készülni azokra a feltételekre, amelyeket az egyes pénzintézetek támasztanak a hiteligénylővel szemben. Arról is érdemes információt gyűjteni, hogy milyen ígéretek mellet kínálják a hiteleket a bankok. Végső esetben hasznos lehet akár az “árulkodó” terméknevekre is figyelni, hiszen az olyan szavak, mint a “Fair”, a “Hűség”, vagy az “Expressz” gyakran a termék jellemzőjét takarják.
     

  • Végül mennyibe kerül nekünk a kölcsön? Talán a legfontosabb dolog, hogy tisztába legyünk azzal, a végén mennyi pénzt fizetünk vissza a bankunknak. Ennek megállapításában segít, ha megnézzük a teljes hiteldíj mutató (THM) százalékos értékét, amely az összes költséget magában foglalja a kamaton felül is.
     

  • Tudjuk-e fizetni a törlesztőt? ésszerű egy kicsit számolni és előregondolkozni! Vajon néhány hónap múlva sem kerülnek veszélybe azok a bevételek, amelyekből most vidáman vissza tudom fizetni a kölcsönt? Mindig vizsgáljuk meg, hogy rendelkezünk-e elegendő tartalékkal ahhoz, hogy ne kerüljünk nagyobb pácba akár fix, akár változó kamatozást választottunk!
     

Ha ezeket a kérdéseket is szem előtt tartjuk a választás előtt, szinte biztos, hogy jól megfontolt, felelősségteljes döntés születik, amelynek gyümölcse lehet akár egy nagyszerű nyári élmény is külföldön.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!