Ha pénz kell a nyaraláshoz, segíthet egy személyi kölcsön

Mindened rámenne az idei nyaralásra? Így vadászd le a legolcsóbb segítséget

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2017.06.24
Frissítve: 2018-03-30 Létrehozva: 2017-06-24
235829


Itt a nyár, az évnek azon időszaka, amikor a magyar családok többsége pihenést tervez valamilyen külföldi vagy belföldi üdülőhelyen, ám a végeredményhez természetesen nagyban hozzájárul a família anyagi helyzete is. Pénzügyi nehézség esetén sem kell feltétlenül lemondanunk a nyaralásról, ha pedig banki segítséggel orvosolnánk az átmeneti problémát, akár még igen kedvező ajánlatokba is belefuthatunk.
 

A magyarok felénél alig többen terveznek külföldi vagy belföldi utazást a nyáron - derültek ki részletek az utazási szokásainkról a GfK felméréséből. Az adatok sajnos elszomorítóak: mindössze 10 százalék tervez külföldi pihenést, 32 százalék marad belföldön, és 12 százalék gondolta úgy, hogy külföldön és belföldön is kipiheni a fáradalmakat.
 

Egyértelmű az oka annak, hogy az ország másik fele nem tud elmenni nyaralni, vagy marad a jól megszokott Balatonnál: nagyon mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki igazán ki szeretné pihenni magát az átlagosnál kicsit jobb körülmények között, esetleg egy másik európai országban, viszont az ehhez szükséges pénz nem áll mindenkinek a rendelkezésére csak úgy bármikor.
 

Éppen az ilyen és ehhez hasonló esetekre kínálnak a bankok személyi kölcsönt, amelyet okosan felhasználva áthidalhatjuk akár a nehezebb időszakot, nagyobb pénzösszeghez juthatunk, és így a nyaralásról sem kell lemondani. Más hiteltermékekhez képest a személyi kölcsönök igénylése egyszerűbb, rengeteg opció közül választhatjuk ki a számunkra legjobbat, és akár milliós összeggel is segíthetünk magunkon.

 

De hogyan szerezhetünk pénzt a legolcsóbban?
 

A hitelintézetek általában április környékén mutatják be legújabb ajánlataikat az ügyfeleknek, és így volt ez idén is: tucatnyi személyi kölcsön és gyorshitel közül választhatunk, de már követni is nehéz, hogy melyik bank mivel rukkolt elő. Természetesen megtalálhatjuk az OTP személyi kölcsönét, a K&H és az Erste ajálatait is, de hajlamosak vagyunk mindig csak a saját bankunk háza tájáról választani, holott néha érdemes kikukkantani, mit ajánlanak a versenytársak, hátha éppen valahol kifogunk egy jobb ajánlatot.
 

Az egyszerű összehasonlítás végett érdemes a Bank360 kalkulátorát használni, ahol például arra is választ kapunk, hogy hol vehetünk fel a legolcsóbban személyi hitelt a céljaink megvalósításához. Nézzünk egy példát mondjuk a következőre: 500 000 forintra van szükségünk a nyaraláshoz, de jövedelmünk nettó 250 000 forint alatt van, ám tudjuk vállalni az egy éves futamidőt. A kalkulátor az adott bank legjobb ajánlatát jeleníti meg a feltételekhez képest, így láthatjuk, hogy a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsöne a teljes hiteldíj mutató (THM) szempontjából jó választás lehet azoknak, akik a legolcsóbb ajánlatot keresik.
 

Árgarancia? Már a személyi kölcsönnél sem lehetetlen
 

A tucatnyi hitelajánlat kiélezettebb versenyt is eredményezett, így azt sem árt észben tartani, hogy a bankok különféle kedvezményekkel és előnyökkel próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket. A már említett OTP, Erste és K&H személyi kölcsönöknél is különféle kamatkedvezményeket kaphatunk bizonyos feltételek teljesítésével, de a Cetelem vagy a Provident személyi kölcsönét is érdemes jobban szemügyre venni, hiszen nem csak a kamatkedvezmény, hanem például a CIB személyi kölcsönénél is kérhető egyszerűbb hitelbírálat is fontos lehet a hiteligénylőknek. Ennek legjobb módja természetesen, ha minél olcsóbban kínálnak hitelt. A már említett Sberbank például a kereskedelemből már jól ismert árgaranciát vállal a Fair Expressz és Fair Expressz Plusz személyi kölcsönökre.
 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha egy másik hitelintézet azonos feltételek mellett (például hitelösszeg, futamidő, elvárt jövedelem jóváírás) kedvezőbb kamattal kínál kölcsönt, akkor a Sberbank vállalja, hogy szintén hasonló kamatszinten ad kölcsön a hiteligénylőnek, ezzel garantálva a piacon elérhető legalacsonyabb kamatot. Ahhoz, hogy a Sberbankkal kötött kölcsönszerződésben megjelölt kamatot kedvezőbbre cseréljék, mindössze a másik bank hiteligérvényét kell bemutatnunk a hitelfolyósítástól számított 5 napon belül.
 

Érdemes tehát időről időre megvizsgálni, hogy milyen akciókkal készülnek a hitelintézetek, hiszen egy-egy elcsípett kedvezménnyel kemény tízezer forintokat is megspórolhatunk.
 

Amire mindenképp figyeljünk
 

Bármelyik hitelterméket is választjuk, van néhány kritikus kérdés, amelyeket mindenképp fel kell tennünk magunknak, mielőtt felelősségteljes döntést tudunk hozni:
 

  • Időben kölcsönhöz juthatok? Ha szorít az idő, nem mindegy az sem, milyen gyors a hitelügyintézés és mikor jutunk pénzhez. A folyamat gyorsasága bankonként változik, így érdemes a döntés előtt már készülni azokra a feltételekre, amelyeket az egyes pénzintézetek támasztanak a hiteligénylővel szemben. Arról is érdemes információt gyűjteni, hogy milyen ígéretek mellet kínálják a hiteleket a bankok. Végső esetben hasznos lehet akár az “árulkodó” terméknevekre is figyelni, hiszen az olyan szavak, mint a “Fair”, a “Hűség”, vagy az “Expressz” gyakran a termék jellemzőjét takarják.
     

  • Végül mennyibe kerül nekünk a kölcsön? Talán a legfontosabb dolog, hogy tisztába legyünk azzal, a végén mennyi pénzt fizetünk vissza a bankunknak. Ennek megállapításában segít, ha megnézzük a teljes hiteldíj mutató (THM) százalékos értékét, amely az összes költséget magában foglalja a kamaton felül is.
     

  • Tudjuk-e fizetni a törlesztőt? ésszerű egy kicsit számolni és előregondolkozni! Vajon néhány hónap múlva sem kerülnek veszélybe azok a bevételek, amelyekből most vidáman vissza tudom fizetni a kölcsönt? Mindig vizsgáljuk meg, hogy rendelkezünk-e elegendő tartalékkal ahhoz, hogy ne kerüljünk nagyobb pácba akár fix, akár változó kamatozást választottunk!
     

Ha ezeket a kérdéseket is szem előtt tartjuk a választás előtt, szinte biztos, hogy jól megfontolt, felelősségteljes döntés születik, amelynek gyümölcse lehet akár egy nagyszerű nyári élmény is külföldön.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve