Fogyasztóbarát lakáshitel

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel: hogy ne érjék meglepetések a törlesztés során!

Fogyasztóbarát lakáshitel

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel: hogy ne érjék meglepetések a törlesztés során!

Magyar Nemzeti Bank tartalom
2021-05-17 Frissítve: 2023-03-26
2021-05-17 Frissítve: 2023-03-26
14254972

Az MNB által minősített hiteltermék garantálja a kiszámíthatóságot.

 

Amikor otthonteremtés előtt állunk, számos kérdést szükséges átgondolnunk. Legfontosabb, hogy a kisebb vagy nagyobb átalakításhoz, esetleg új lakás vásárláshoz mennyi pénzre van szükségünk, és ha lakáscélú kölcsönt igényelnénk, a hitelintézetek sorra növekvő kínálatából mi alapján válasszunk. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja, hogy tovább erősítse az ügyfelek érdekeinek védelmét, a családok vagyonának biztonságát és a kiszámítható hitelezést. Ezen szigorú kritériumok mentén hívta életre a Minősített Fogyasztóbarát védjegyet. A minősítéssel rendelkező hiteltermékek töretlen népszerűségnek örvendenek a lakosság körében.

 

Lakossági hitelezés: a lakosság érdeke az első

A lakossági hitelezési folyamatokban az elmúlt években jelentős változások történtek. Jóval szélesebb lett a hitelintézetek által kínált konstrukciók köre. A hiteligénylési kedv és a bankok közötti verseny élénkülése egyértelműen az ügyfelek érdekét szolgálja. Fontos azonban, hogy a hitelek számának bővülése mellett a hitelezési feltételek is módosultak, az erősödő szabályozási környezetnek köszönhetően jóval kiszámíthatóbbá vált a hitelfelvétel és a törlesztési időszak.

 

A jegybank adósságfék rendelete 2015. január 1. napjától léptette életbe a JTM, azaz a jövedelemarányos törlesztési mutató alkalmazását. Ez a hitelfelvevő jövedelmének meghatározott arányában maximalizálja az új hitelfelvételkor vállalható törlesztési terheket. Az MNB adósságfék rendelete egy másik mutatószámot, a hitelfedezeti mutatót (HFM) is bevezetett, amely a jelzáloghiteleknél a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát. Az adósságfék szabályokkal a jegybank célja, hogy a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású hitelek felé terelje a lakosságot, csökkentve ezzel az eladósodás kockázatát és védve a háztartások fenntartható költségvetési szerkezetét.

 

Az ügyfelek pénzügyeinek biztonságát célzó eszközrendszert az MNB a fogyasztóbarát minősítéssel is bővítette, 2017-ben elsőként a lakáshitelek piacán. A kereskedelmi bankok kínálatába kerülő minősített termékekkel a jegybank célja, hogy a fix kamatterhet jelentő, hosszabb kamatperiódus mellett nyújtott hitelek minél szélesebb körben elterjedjenek, és ösztönözze a hitelek gyors és ügyfélbarát hozzáférhetőségét, valamint a digitalizációt. A fogyasztóbarát védjegyre a hazai kereskedelmi bankok és hitelintézetek pályázhatnak termékeikkel, amelyek akkor kaphatják meg a minősítést, ha megfelelnek a jegybank szigorú kritériumrendszerében foglaltaknak.

 

Fogyasztóbarát lakáshitel: akár új, akár meglévő otthonra

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek igényelhetőek új lakás vásárlásra, építésre vagy már meglévő otthon felújítására, korszerűsítésére, illetve bővítésére, sőt a hitelösszeg akár építési telek vásárlására vagy garázs, tároló építésére, megvételére is fordítható. A jegybank fogyasztóbarát védjegyét elnyert lakáshitelek hosszabb, 5, 10, 15 évre, vagy akár a teljes futamidőre rögzített kamatperiódust, ezzel kiszámíthatóságot ígérnek a törlesztésben A hitelek kedvező árazását támogatja a 3,5 %-os maximális kamatfelár is.

 

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnél rejtett költségek sincsenek. A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximális értékhez kötöttek. A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 %-a, legfeljebb 150 ezer Ft lehet, valamint az előtörlesztési díj sem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át.

 

A Minősített Fogyasztóbarát termékek mindegyikére jellemző az ügyfélbarát kiszolgálás és a lehető legtöbb ponton digitális ügyintézés, valamint fontos előnyük, hogy kiemelten gyors elbírálásra is számíthatunk. A hitelkérelem engedélyezéséről vagy elutasításáról a bank az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 napon belül köteles döntést hozni. Kedvező elbírálást és a folyósítási feltételek maradéktalan teljesítését követően pedig a hitelező legkésőbb 2 munkanapon belül folyósítja az igényelt kölcsönt.

 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és otthonteremtési kamattámogatás mellett is igényelhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnél valóban a fogyasztók érdeke az első. Széleskörű felhasználhatósága miatt is a legjobb választás, ha gyors, olcsó és kiszámítható feltételekkel ellátott hitelt keres. Számoljon a fogyasztóbarát hitelekkel 2021-ben is!

 

A cikk megjelenését a Magyar Nemzeti Bank támogatta.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!