A minősített zöld fogyasztóbarát lakáshitelért több kedvezményt is adni kell

Jönnek a kedvezményes zöld lakáshitelek

A minősített zöld fogyasztóbarát lakáshitelért több kedvezményt is adni kell

Jönnek a kedvezményes zöld lakáshitelek

Herman Bernadett
2023-03-27 Frissítve: 2023-05-22
2023-03-27 Frissítve: 2023-05-22
32029703

Hamarosan jöhetnek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek. Áprilistól legalább a kezdeti költségek egy részét el kell engedniük a bankoknak az ilyen kölcsönöknél, ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelt választ az ügyfél. Kamatkedvezményt is adhatnának, de ezen a téren egyelőre nem látszik komoly tolongás. 

 

Áprilistól fordulat készül a hazai lakáshitelpiacon: kedvezőbb feltételekkel, olcsóbban juthatnak lakáshitelhez azok, aki energiatakarékos otthont vásárolnak vagy építenek. Ekkortól változnak ugyanis a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL). A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már tavaly novemberben közölte, hogy megújul az MFL-program. Ennek egyik lépéseként az MNB Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjával összhangban álló zöld hitelcélok esetében folyósítási díjat, illetve a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díjat és egyéb költséget nem számíthatnak fel a bankok a feltételeknek szerint minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél. 

 

A hitelintézetek emellett a hiteles energetikai tanúsítvány ügyfelet terhelő költségét is kötelesek egyszeri alkalommal átvállalni az ilyen kölcsönöknél. A zöld hitelcélok igazolt teljesülése esetére a hitelezőnek lehetősége lesz zöld kamatkedvezményt is biztosítani. Így az adósok az új keretek között jóval kedvezményesebben érhetik el zöld lakáscéljukat: egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, 9 százalékos kamatozású hitel esetén mintegy 100 ezer forint előnyt élvezhetnek már a hitelfelvételkor, 1 százalékpontos kamatkedvezménnyel pedig mintegy 3 millió forinttal alacsonyabb visszafizetendő összeget érhetnek el a futamidő alatt - számította ki a jegybank.

 

A díjakból engedni kell, de a kamatkedvezmény csak lehetőség

 

Az MFL-program zöldítése viszonylag puha szabály. A zöld MFL egyelőre csak lehetőség, nem kötelező nyújtani, és ha nem kínálja a bank ezt a fajta hitelt, akkor az nem érinti a korábban megszerzett MFL-minősítéseit, amelyek változatlanul megmaradnak. 

 

Zöld hitelcélnak a pályázat szerint az számít, ha a finanszírozott új építésű ingatlan primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/nm/év, a besorolása pedig legalább BB, vagy használt ingatlan esetében a felújítás végén legalább BB energetikai besorolású lesz az ingatlan. A bankok emellett kamatkedvezményt is nyújthatnak az ilyen hiteleknél, de ez nem kötelező, csak egy lehetőség. A maximális kamatmarzsot a pályázat zöld hitelek esetében is 350 bázispontban határozta meg, nem szűkítette.  

 

Magyarán a bankok, ha az ügyfél nagyon jó energetikai besorolású ingatlanra kéri a hitelt, és MFL-t választ, el kell ugyan engedjenek bizonyos díjakat, de igazából olcsóbb hitelt nem kötelező kínálniuk. A díjak elengedését viszont az MNB ellenőrizheti. 

 

Nyolc banknál van MFL, négynél zöld hitel is

 

Jelenleg nyolc hitelintézetnek van MFL minősítésű lakáshitele. Úgy tűnik, azok a bankok, amelyek részt kívántak venni a programban, már az elején, 2017 nyarán pályáztak, és meg is szerezték a minősítést. A jegybank közlése szerint a folyósított lakáshitelek mintegy 60 százaléka MFL-termék, és ezek a konstrukciók a többi, nem minősített lakáshitel feltételeire is kedvező hatással voltak. Csökkentették például a marzsokat (banki kamatfelárakat) és növelték a kamatperiódusok hosszát, ami kiszámíthatóbbá tette a hitelek törlesztését. 

 

Arról egyelőre nincs adata az MNB-nek, hogy hány bank tervez dedikáltan zöld MFL-t kínálni a következő időszakban. A jegybank most méri fel a bankszektoron belül a kedvezményes zöld MFL nyújtására várható részvételt, és ennek részletes eredményeit a 2023 májusában publikálandó éves Zöld pénzügyi jelentésében teszi majd közzé. Az előzetes adatok szerint körülbelül ugyanannyi bank kínálna majd zöld MFL-t, amennyi jelenleg is forgalmaz dedikáltan zöld hitelterméket - közölte az MNB a Bank360.hu kérdésére válaszolva. A zöld MFL nyújtásának legfontosabb hitelcélja várhatóan az új házak, lakások vásárlásának és építésének finanszírozása lesz majd. 

 

Dedikáltan zöld lakáshitel terméke jelenleg az MFL-minősítéssel rendelkező bankok közül a K&H-nak, a Takarékbanknak, a Raiffeisennek és a CIB-nek van. A kedvezmény mértéke bankonként eltér, a CIB például a honlapja szerint 0,5 százalékpont, a Raiffeisen 0,25 százalékpont a kamatkedvezményt is nyújt az ilyen kölcsönöknél. A K&H-nál nincs kamatkedvezmény, bár a honlapjuk szerint zöld lakáshitelük összhangban áll az MNB-s Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programmal. A Takarékbank az egyszeri díjakból enged el maximum 150 ezer forintot azoknál, akik úgynevezett ECO-hitel igényelnek. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!