Poggyász

Nem mindegy, mi van a bőröndben: íme a tiltólista, hogy mit ne vegyünk magunkkal nyaralni

Poggyász

Nem mindegy, mi van a bőröndben: íme a tiltólista, hogy mit ne vegyünk magunkkal nyaralni

Bank360 tartalom
2023-06-15 Frissítve: 2023-06-27
2023-06-15 Frissítve: 2023-06-27
33428936

Külföldi utazásoknál az egyik legfontosabb kérdés a poggyász. Mennyit pakolhatunk, milyen bőröndbe, milyen biztosítást kössünk rá és mi lesz, ha mégis elkeveredik vagy ellopják? Ezek fontos kérdések, akárcsak az, hogy mi az, amit viszont nem érdemes bepakolnunk az útra. Utóbbi kérdésben a NAV hasznos tanácsokat osztott meg legújabb közleményében. 

 

Nyaralás előtt sok mindent pakolunk a bőröndbe, sok esetben olyan dolgokat is, amelyekre lehet, hogy csak vészhelyzetben lesz szükség, de az is lehet, hogy végül elő sem kell vennünk. Ezek között olyan holmik is lehetnek, amelyekre korlátozások vannak, illetve az sem mindegy, hogy honnan hová szállítjuk ezeket. 

 

Ha csak az Európai Unió tagállamai között utazunk, akkor a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Érdemes azonban odafigyelni, mielőtt veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajt, gyógyszereket, vadászfegyvereket, vagy alkoholt és dohányterméket szállítanánk, ezek ugyanis vagy csak korlátozott mennyiségben szállíthatók, vagy engedélyhez kötöttek. Ugyanez vonatkozik arra is, ha háziállat utazik velünk: kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldre, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki.

 

Azoknak, akik rendszeresen szednek valamilyen gyógyszert, érdemes igazolást kérni az orvostól, mert csak a háziorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra. 

 

Speciális szabályok

 

A veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajokra, azok élő és élettelen egyedeire, valamint a belőlük készült termékekre speciális szabályok vonatkoznak. Ide tartoznak a vadásztrófeák és a preparátumok is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos, vagy engedélyhez kötött. Egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont-, teknőspáncél- vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért nemcsak természetvédelmi bírság, hanem akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.

 

A jövedéki termékeknél a mennyiségi korlátra érdemes figyelni

 

Az Európai Unión belül magánszemélynek nem szükséges engedély, ha például dohányárut vagy alkoholt szállít, de mennyiségi korlátozás vonatkozhat rájuk. A határérték a NAV közleménye szerint lehet 800 szál cigaretta, 200 szál szivar, 110 liter sör vagy például 90 liter bor, pezsgő. Üzemanyagból a gyári üzemanyagtartályban lévő mennyiségen felül járművenként 10 liter szállítható. 

 

Ez az Európai Unión belül szállításra érvényes, viszont ha kívülről viszünk be valamit egy uniós országba, akkor más szabályok érvényesek. 17 éves kor felett légi úton 200 szál, egyéb úton 40 szál cigaretta, 16 liter sör, 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, közúti és vasúti forgalomban 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál – az utazás módjától függetlenül – 150 euró az értékhatár. Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. 

 

Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként az Európai Unió területéről kiviszi.

 

A készpénzre is figyelni kell

 

Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz (valamilyen valutában) vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles azt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép. Ez vonatkozik a különböző értékpapírokra, kötvényekre, részvényekre és utazási csekkekre is. A legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is beleszámítanak az értékbe.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!