Banálisnak hitt dolgok is gondot okozhatnak a csomagunkban

Tiltólista nyaralásra: ezt ne vigyük a csomagunkban, ha jót akarunk  

Banálisnak hitt dolgok is gondot okozhatnak a csomagunkban

Tiltólista nyaralásra: ezt ne vigyük a csomagunkban, ha jót akarunk  

Bank360 tartalom
2022-06-23 Frissítve: 2023-06-16
2022-06-23 Frissítve: 2023-06-16
27717845

Külföldi nyaralás előtt érdemes gondolni arra, hogy nem lehet bármi a csomagunkban, autónkban még az Európai Unión belül sem. Banális dolgok, akár rosszul választott emléktárgyak is nagy kellemetlenséget okozhatnak. Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat. 

 

Az uniós tagságunk óta hozzászokhattunk, hogy szabadon utazhatunk az EU-n belül, de ez azért nem jelenti azt, hogy ne kellene néhány szabályt betartani, ha másik tagállamba megyünk nyaralni vagy más céllal. EU-n kívül pedig még jobban érdemes figyelni arra, mit viszünk ki és mit hozunk haza a csomagunkban, autónkban. Ezzel sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatjuk meg magunkat. 

 

A NAV segítségével bemutatjuk a legfontosabb előírásokat, korlátokat. A szabályok közötti eligazodáshoz először is figyelembe kell venni az úti célt. Ugyanis az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak.

 

Ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Vannak azonban olyan áruk (veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek), illetve a háziállat utaztatása, amik engedélyhez kötöttek.

 

A gyógyszerekkel is vigyázni kell. Érdemes igazolást kérni az orvosuktól azoknak, akik folyamatos szednek valamilyen gyógyszert Ugyanis az EU-n belül is csak az általa előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal az utazásaikra. Az Európai Unióban háziállat kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldi utazásra, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki.

 

Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok élő és élettelen egyedeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos, vagy engedélyhez kötött. Egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél, vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, rosszabb esetben akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható, így nem babra megy a játék az emléktárgyak kiválasztásánál sem!

 

Az EU-n belül a jövedéki termékek (alkohol, cigaretta, üzemanyag) szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk. Magánszemély nem gazdasági célra adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat. Kereskedelmi mennyiségnek számít például már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő. Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári tankjaiban lévő mennyiségen felül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag. 

 

Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton például 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta, 16 liter sör, 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál – az utazás módjától függetlenül – 150 euró ez az értékhatár.

 

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Ezekről a szabályokról az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni, érdemes azok honlapjain tájékozódni először. Szétnézhetünk általában is az interneten, de fontos, hogy igyekezzünk hivatalos forrásból tájékozódni, mert azzal nem védekezhetünk majd a határon, hogy “valahol ezt olvastuk a neten. 

 

A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van – akár különböző pénznemekben –, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép. Az értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk mellett idén nyártól a legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is beleszámítanak az értékbe.

 

Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként az EU területéről kiviszi. Bővebb tájékoztatásért érdemes megnézni a NAV részletesebb leírását, vagy hívni a 1819-es infóvonalat.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!