Választhatunk, hogyan fizessünk: mosollyal vagy telefonnal

Nemsokára tényleg egy mosollyal fizethetünk a kasszánál

Választhatunk, hogyan fizessünk: mosollyal vagy telefonnal

Nemsokára tényleg egy mosollyal fizethetünk a kasszánál

Bank360 tartalom
2022-06-01 Frissítve: 2022-07-10
2022-06-01 Frissítve: 2022-07-10
24267892

A telefonnal fizetés után újabb sci-fi valósulhat meg hamarosan a virtuális bankkártyahasználatban. Elég lehet egy mosoly a kasszánál, és már végeztünk is.

 

A bankkártyás fizetés rohamléptekben fejlődik. Lassan már elfelejtjük, hogy a kártyánkat a fizetéshez be kell dugni egy terminálba az azonosításhoz. Az érintésmentes plasztikok után aztán éppen csak elkezdtük megszokni, hogy a bankkártyás fizetéshez nem kell magunkkal vinni a kártyánkat, elég a telefonunk vagy az okosóránk, máris készülhetünk a következő technikai ugrásra a kasszáknál. Hamarosan ugyanis nem kell többé a telefont vagy a pénztárcát keresni a fizetésnél, amikor tele van a kezünk, helyette elég lesz egy rövid mosoly vagy kézmozdulat. A Mastercard új biometrikus pénztárprogramja az arckép vagy ujjlenyomat segítségével gyorsítja fel a pénztárnál történő fizetést.  

 

A program egy világméretű kezdeményezés részeként olyan technológiai keretrendszert jelent, amely a nagykereskedőktől a kisboltokig bármilyen méretű üzletben segít szabványokat létrehozni az új fizetési módokhoz. Ezekhez a szabványokhoz pedig bankok, kereskedők és technológiai szolgáltatók is csatlakozhatnak. Így segítve a személyes adatok biztonságát és védelmét a biometrikus azonosítás során.

 

Biometrikus azonosításnak azt nevezzük, amikor valaki valamely csak rá jellemző testi jellemzőjével (arc, ujjlenyomat, szem) azonosítja magát. Ez egyrészt mindig rendelkezésünkre áll. A kártyánkkal vagy telefonunkkal szemben sosem fogjuk otthon hagyni az arcunkat vagy a szemünket. Nem is felejthetjük el, mint a PIN-kódunkat. 

 

Az azonosítás kényelmessége mellett a biztonsága is megnő, hiszen ezzel jóformán teljesen kiküszöbölhetőek a visszaélések. Magát csak nem kell letiltatnia az embernek, ezzel szemben a kártyáját annál inkább, ha elveszti vagy ellopják, és ilyenkor csak kapkodva keressük, hol is tehetjük ezt meg. (Segítünk: itt.)

 

A Mastercard felmérései szerint az emberek 74%-a világszerte pozitívan viszonyul a biometrikus technológiához, az érintés nélküli biometrikus technológia piaca pedig az előrejelzések szerint 2026-ra eléri a 18,6 milliárd dollárt.

 

A Mastercard Biometrikus Pénztárprogramjának résztvevői lehetőséget kínálnak a fogyasztóknak, hogy a boltban vagy otthonról - a kereskedői vagy a hitelesítési szolgáltató alkalmazáson keresztül -regisztrálhassanak biometrikus pénztári szolgáltatásra. A regisztrációt követően a vásárlók a pénztárnál egyszerűen csak megnézik a végösszeget, és a kamerába mosolyogva vagy egy leolvasóba integetve fizethetnek. Az új technológia gyors és biztonságos, de továbbra is lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy ők döntsenek arról, mikor és hogyan szeretnének fizetni.  

 

A kereskedők számára is számos előnyös ez a megoldás: gyorsabb tranzakciós időtől kezdve a rövidebb sorokig, nagyobb higiéniától át egészen a fokozott biztonságig. A fizetési rendszer integrálható hűségprogramokkal és személyre szabott ajánlatokkal is, amelyek segítségével a fogyasztók megtalálhatják azokat a termékeket, amelyek a korábbi vásárlásaik alapján érdekelhetik őket.

 

Az első próba projekt Brazíliában, Sao Paulóban indul, ahol a Payface technológiáját öt St Marche szupermarketben alkalmazzák. Az ezeket a szupermarketeket felkereső fogyasztók a Payface alkalmazáson keresztül regisztrálhatják arcukat és fizetési adataikat, a regisztrációt követően pedig egyszerűen mosolyogva fizethetnek a pénztárnál kártya vagy mobileszköz nélkül. A jövőben a Közel-Keleten és Ázsiában tervezik hasonló kísérleti projektek elindítását.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!