A jövő boltjában már csak vásárolnunk kell, a fizetést intézik a rendszerek

Fizetés nélkül távozni? A jövő boltjában már kassza sincs!

A jövő boltjában már csak vásárolnunk kell, a fizetést intézik a rendszerek

Fizetés nélkül távozni? A jövő boltjában már kassza sincs!

Bank360 tartalom
2022-07-10 Frissítve: 2022-07-10
2022-07-10
28243112

A jövő üzletében már se kártya, se mobil nem kell a fizetéshez. A mosolyunk, szemünk vagy ujjlenyomatunk sem kell a kasszánál. Mert nem is lesz kassza. Csak vásárlunk, kisétálunk a boltból, és kész. 

 

A mesterséges intelligencia fejlődése a vásárlásban is olyan fejlődést hozhat, amit ma szinte még el sem tudunk képzelni magunktól. Azt például alighanem a bevásárlás nélkülözhetetlen záróaktusának tartja mindenki, hogy a kasszánál fizet. Már ez a jelenet is óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. 

 

Először csak az lett természetesen, hogy a bankkártyánkat nem kell sehová bedugnunk, és kisebb összegeknél a kódunkat sem írtuk már be a terminálba. Aztán hozzászokhattunk ahhoz a kényelemhez, hogy már a kártyánkat sem kell magunkkal vinni a vásárláshoz, elég, ha nálunk van a mobilunk vagy más okoseszközünk, fizethetünk azzal is. Ráadásul sok helyen már választhatunk olyan automata kasszákat is, ahol pénztáros sincs, helyette mi intézzük magunknak a teljes fizetési folyamatot.

 

A fejlesztők eközben már azon dolgoznak, hogy a pénztárnál már se kártya, se mobil ne kelljen a fizetéshez, elég legyen az ujjlenyomatunk, vagy akár a bennünket azonosító és a vásárlást jóváhagyó mosolyunk vagy a szemünk.

 

Van azonban már egy olyan, nagyon is működő rendszer, amelynél már kassza sincs a boltban. A vásárlás befejezésekor úgy távozhatunk fizetés nélkül, hogy senki sem fog utánunk rohanni, és nem is jelentenek fel miatta. Nekünk ugyanis elég vásárolni, a fizetést már intézi helyettünk a mesterséges intelligencia.

 

Van, akinek a vásárlás élmény, van, akinek inkább a szükséges rossz. Legyen az egy hagyományos vagy önkiszolgáló kassza, a megvásárolni kívánt termékeket ki kell pakolni a kosárból a pultra vagy szalagra, egyesével be kell olvasni és végül kifizetni. Márpedig a vásárlók azt szeretik, ha ezzel a lehető legkevesebbet kell bajlódniuk, és minél rövidebb idő alatt lezajlik. A Mastercard mobil, pénztárgép nélküli, mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerekkel felszerelt konténeráruháza éppen ezt oldja meg szinte már fokozhatatlanul.

 

Az üzletben a belépéskor a vásárlóknak elég csupán elindítaniuk egy applikációt. Ezután szabadon összegyűjthetik a termékeket, majd anélkül távozhatnak, hogy bárkinek fizettek volna ezért a boltban. Az árut persze nem ingyen kapják, a fizetés a háttérben, az applikációhoz kapcsolt bankkártyával történik a távozást követően.

 

A kiválasztott termékeket akár rögtön a saját táskánkba is pakolhatjuk, nem kell senkinek megmutatnunk, a belépéshez használt applikáció gondoskodik a kassza nélküli fizetésről. Ehhez persze tudnia kell, hogy milyen termékeket választottunk, amit mesterséges intelligenciával vezérelt kamerák és súlyérzékelők segítségével határoz meg.

 

A már Magyarországon is bemutatott rendszer működik, és ugyan az elterjedéséhez még nyilván idő kell, egyáltalában nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy a belátható jövőben nemcsak a pénztáros munka szűnik meg, hanem maga a kassza is végképp nyugdíjba vonul.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!