banán

NHP Hajrá: ezek a leggyakoribb kizáró okok, amelyekkel bukhatjuk a hiteligénylést

banán

NHP Hajrá: ezek a leggyakoribb kizáró okok, amelyekkel bukhatjuk a hiteligénylést

Bank360 tartalom
2020-10-29 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-29 Frissítve: 2022-01-18
10636595

Az NHP Hajrá támogatott hitelkonstrukció elsődleges célja a mikro-, kis- és középvállalkozások segítése a járvány miatt kialakult gazdasági válságban és azt követően. Bár az igénylési feltételek és a kamatok nagyon kedvezőek, mégis van néhány buktató, amelyek miatt eleshetünk a kedvezményes kölcsöntől. 

 

Az NHP Hajrá valóban az egyik legkedvezőbb finanszírozási lehetőség, amelyhez vállalkozások nyúlhatnak a járvány alatt: 

 

  • A hitelek kamata nem lehet magasabb 2,5 százaléknál. 
  • A hitelösszeg 1 millió és 20 milliárd forint között lehet.
  •  A hitelt fel lehet használni folyószámlahitelként, forgóeszközhitelként vagy beruházás hitelként, illetve hitelkiváltásra is használható. 
  • A futamidő a rövid távú hiteleknél három év, a beruházási hitelnél akár húsz év is lehet.

 

Természetesen mint minden hitel, az NHP Hajrá keretében hozzáférhető hitelek is feltételekhez kötöttek. Ez azt jelenti, hogy bár széles körben lehet felhasználni és a lehető legtöbb vállalkozás elérése a cél, vannak kizáró okok. 

 

 


A hitel részleteiről a Bank360.hu NHP Hajrá Kalkulátorával tájékozódhatunk, ahol akár azt is megnézhetjük, hogy vállalkozásunk milyen feltételekkel kaphat kölcsönt.


 

Egyes kizárásokat az NHP Hajrá szabályozása eleve tartalmaz, emellett azonban a bankok belső szabályzatuk alapján egyéb előírásokkal is élhetnek. Az alábbiakban a jellemzően előforduló kizárásokat vesszük sorba:

 

Méret: NHP Hajrát csak kkv igényelhet. Kkv-nak az a társaság minősül, amely kevesebb, mint 250 alkalmazottat foglalkoztat és bevétele nem haladja meg az 50 vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 43 millió eurót. Az a cég eleve labdába sem rúg, amelyik ezt a feltételt nem teljesíti, ám fontos szabály, hogy menet közben ez a korlát már nem érvényes. Azaz ha a vállalkozás épp a hitelprogram révén ugrik a nagyvállalati kategóriába, az megengedett.

 

Múlt: Az egyik legfontosabb előírás, hogy a vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább egy teljes lezárt üzleti évvel - van ahol kettővel. Vagyis nem igényelhetnek NHP Hajrá hiteleket kezdő vállalkozások. A teljes lezárt üzleti év azt jelenti, hogy legalább egy január elsejétől december 31-ig terjedő időszakról készített beszámoló szükséges. Vagyis a cégnek jellemzően több mint egy éve működnie kell.

 

Az első év tipikusan tört év, hiszen a cégek többségét nem január elsején alapítják. Később azonban az üzleti év automatikusan a naptári évhez igazodik - ez alól különleges esetben lehet eltérni, tipikusan akkor, ha a cég anyavállalata üzleti éve eltér a naptári évtől, és minden leányvállalat az anya üzleti éve szerint zárja a maga üzleti évét is.  

 

Pénzügyi háttér: A múlt önmagában még nem elegendő, a múltnak ugyanis megfelelőnek is kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásnak pozitív saját tőkével kell rendelkeznie és pozitív eredményt kell kimutatnia. A pozitív saját tőke alapvetően enyhébb is, mint a Ptk. által előírt tőkekövetelmény. A szerint ugyanis egy vállalkozás saját tőkéje nem lehet tartósan a jegyzett tőke alatt. Ha ez megtörténik, azonnal lépéseket kell tenni a megfelelő saját tőke/jegyzett tőke arány eléréséhez. Vagyis az NHP Hajrá esetében elegendő, ha ez a folyamat elindul, hiszen a követelmény csak a pozitív saját tőkéről szól.

 

Adósság: Kizáró ok a lejárt tartozás, a nem fizetett hitel. A hiteligénylő nem lehet rajta a KHR listán és nem lehet lejárt adótartozása sem, nem állhat NAV-végrehajtás alatt. Minden esetben igazolni is kell, hogy nincs adótartozása, ez alól csak azok a cégek lehetnek kivételek, amelyek szerepelnek a megbízható adósok listáján. Egyéni vállalkozók esetében ugyanúgy követelmény az adóigazolás benyújtása. 

 

Tulajdonosi háttér: Kizáró ok az igénylésnél, ha a vállalkozásban az állam vagy önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése akár külön-külön, akár együttesen eléri vagy meghaladja a 25 százalékot. Ez az igénylés időpontjára és a teljes futamidőre is vonatkozik. Ezenkívül az is elvárás az igénylő vállalkozásokkal szemben, hogy a KKV-kra vonatkozó személyi feltételeknek nem megfelelő és nem magánszemély tulajdonosok közvetlen és közvetett részesedése sem haladhatja meg a 25 százalékot.

 

Szektortiltás: A hitel törlesztője/adósa nem lehet pénzforgalmi, pénzügyi intézmény, vagy elektronikus pénzt kibocsátó cég. Emellett kikötés, hogy NHP Hajrá hitelt nem igényelhet olyan személy, aki ezeknek a vállalkozásoknak beosztott alkalmazottja.

 

Kizárt célok: A legtöbb esetben nem szól bele a bank és a szabályozás, hogy milyen célra veszi fel a vállalkozás a hitelt - az adott hiteltípuson belül - ám néhány cél eleve ki van zárva. Így nem lehet cégcsoporton belüli, kapcsolt vállalkozások közötti vásárlásra, vevőkövetelésre fordítani a hitelt. Szintén ki vannak zárva a már végrehajtott, illetve folyamatban lévő beruházások utófinanszírozása. Alapvetően nem lehet már meglévő készletek, eszközök finanszírozására költeni, erre csak nagyon szűk intervallumban van lehetőség, 30, illetve 120 napon belül.

 

Előre kell tájékozódni

 

Mindezek alapján kiemelten fontos, hogy az NHP Hajrá igénylése előtt alaposan nézze át a cég a saját helyzetét, hogy mire fordítaná a hitelt, és nem esik-e kútba valamilyen kizáró ok miatt a hiteligénylés. Mivel a hitelt a jogszabályi előírások alapján két hét alatt el kell bírálni, a vállalkozásnak van ideje mérlegelni minden szempontot, a döntést követően gyorsan le lehet zárni a hitelügyintézést.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!