NHP Hajrá

Sietniük kell a vállalkozóknak, különben nem jut az olcsó hitelből

NHP Hajrá

Sietniük kell a vállalkozóknak, különben nem jut az olcsó hitelből

Vrazsovits Rita
2020-11-09 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-09 Frissítve: 2022-01-18
10853783

Érdemes sietni azoknak a vállalkozásoknak, akik NHP Hajrát szeretnének igényelni, a rendelkezésre álló 1500 milliárd forintos keretösszeg közel kétharmada ugyanis már elfogyott a Magyar Nemzeti Bank közleménye alapján. Összefoglaltuk a legfontosabb információkat a kedvezményes vállalati hitellel kapcsolatban.

 

Közel 1000 milliárd forint forrás került a magyar kis- és középvállalkozói (kkv) réteghez az NHP Hajrá által, körülbelül fél év alatt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint ugyanis 934 milliárd forint fogyott el áprilistól október végéig a rendelkezésre álló 1500 milliárd forintos keretből. A bankok eddig megközelítőleg 14 ezer vállalkozással kötöttek szerződést. A felvett kölcsön körülbelül 50 százalékát forgóeszközök finanszírozására, egyharmadát pedig beruházásokra fordították a cégek. A felvett hitelösszeg 14 százalékát pedig a korábban felvett kölcsönök kiváltására használták fel.

 


Kedvező hitelt keresel a vállalkozásod számára? Az NHP Hajrá mindössze 2,5 százalékos kamattal igényelhető, amíg az 1500 milliárd forintos hitelkeret tart. Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait a Bank360.hu NHP Hajrá kalkulátorával és biztosítsd be minél hamarabb vállalkozásod jövőjét!


 

A kereskedelmi szektorba ment a legtöbb pénz

Az MNB közleményében az ágazati eloszlásról is közöl adatokat. Az NHP Hajrá a kereskedelmi szektorban a legnépszerűbb, oda az eddig folyósított hitelösszegből több mint 200 milliárd forint került. A második és a harmadik helyen jelenleg a feldolgozóipar és az ingatlanügyletek állnak. Ezek mellett egyedüliként a mezőgazdasági szektorban dolgozókhoz került összesen 100 milliárd forint feletti hitelösszeg. 

 

A medián ügyletméretet tekintve hitelkiváltásra veszik fel a legmagasabb hitelösszeget a vállalkozások, 89,8 millió forintot ügyletenként. Forgóeszközöknél ugyanez az összeg 20 millió forint, beruházási céloknál pedig 6,8 millió forint. 

 

Arányaiban a középvállalatokhoz került az eddig folyósított NHP Hajrá keretösszeg legnagyobb része (359 milliárd forint), ez a 934 milliárd forint 39 százalékát teszi ki. A kisvállalkozókhoz 321 milliárd forint került, ez 34 százalék, a mikrovállalkozásoknak pedig 254 milliárdot folyósítottak a bankok (27 százalék). Forgóeszközök vásárlására összesen 513 milliárd forintot fordítottak a vállalkozások, beruházásokra 292 milliárd forintot, hitelkiváltásra pedig 129 milliárd forintot.

 

Melyik régióba jutott a legtöbb forrás?

Az eddig folyósított összeg közel fele fővárosi vagy Pest megyei vállalkozásokhoz került (45 százalék, 420 milliárd forint). Ezután az észak-alföldi régiók következnek, 16 százalékkal (150 milliárd forint), a harmadik helyen a dél-alföldi régió végzett 10 százalékkal (93 milliárd forint). Dél- és Nyugat-Dunántúlon az arány 8-8 százalék (75-75 milliárd forint), Észak-Magyarországon 7 százalék (65 milliárd forint). A közép-dunántúli régióba jutott a legkevesebb forrás az NHP Hajrából, mindössze 6 százalék (56 milliárd forint).

 

Mikorra fogy el az 1500 milliárd forintos keretösszeg?

Az biztosan látszik, hogy az NHP Hajrá gyorsabban fogy annál, mint amit az MNB korábban prognosztizált - egy júniusi becslés szerint év végére érte volna el a folyósított összeg az 1000 milliárd forintot. Ez a jelenlegi igénylési kedvet tekintve a Bank360.hu kalkulációi szerint még november első felében bekövetkezhet, a teljes keretösszeg pedig az indulástól számított egy éven belül, akár már jövő márciusban elfogyhat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!