Az OTP gépkocsinyeremény betétkönyv minden hónapban esély egy új autóra

Nyerj egy új autót, vagy vidd el az árát – az OTP gépkocsinyeremény betétkönyv lehetőségei

Az OTP gépkocsinyeremény betétkönyv minden hónapban esély egy új autóra

Nyerj egy új autót, vagy vidd el az árát – az OTP gépkocsinyeremény betétkönyv lehetőségei

Vrazsovits Rita
2018-10-12 Frissítve: 2023-08-23
2018-10-12 Frissítve: 2023-08-23
2176560

Az Országos Takarékpénztár 1961-ben hozta létre a gépkocsinyeremény betétkönyvet, ami több mint fél évszázad elteltével is népszerű a lakosság körében. A Kádár-korszakban az okozta a termék kelendőségét, hogy egy új autóra akár éveket is kellett várni, mivel sokkal nagyobb volt az autópiacon a kereslet, mint a kínálat, és ha szerencsés volt a betétkönyv nyertese, előbb juthatott gépkocsihoz. Ma ez már nem jelent gondot, hiszen bőven válogathatunk az új és a használt autók piacán, a gépkocsinyeremény betétkönyv mégis vonzó pénzügyi termék ma is az ügyfelek számára. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudnod a lehetőségről.
 

Hogyan működik az OTP Bank gépkocsinyeremény betétkönyv?
 

Az OTP gépkocsinyeremény betétkönyve egy megtakarítási forma, ahol kamatozik a betéted, de a kamatot nem a betéten írják jóvá, mint a hagyományos bankbetétnél vagy takarékszámlánál, hanem abból áll össze a közös nyereményalap, amiből a nyereményautókat sorsolják ki havonta.
 

A megnyerhető autók száma nem mindig ugyanannyi, ez attól függ, hogy mekkora kamat áll össze a betétek kamataiból. Tehát minél több kamat jön össze az adott hónapban, annál magasabb értékben tud a bank nyereményeket kisorsolni. A kamatozástól függően havonta 4-8 új autó talál gazdára, de arra is van lehetőség, hogy ne az autót vidd haza, hanem az autó értékét pénzben számolva. A havi sorsolásokon felül negyedévente még egy-egy extra autót is kisorsol az OTP Bank.

 

A kamatozástól eltekintve az OTP nyereménybetétkönyvére ugyanazok a jellemzők vonatkoznak, mint egy hagyományos betétkönyvre:
 

  • a betétes személyes kizárólag természetes személy lehet,
  • a takarékbetétkönyvek névre szólóak,
  • elhalálozás esetén a betét a tulajdonos hagyatékához tartozik,
  • a takarékbetéten alapuló követelés nem évül el, ez vonatkozik a befizetett tőkére és a kamatra is.
     

Milyen előnyei vannak a gépkocsinyeremény betétkönyvnek?
 

Az egyik vonzereje a nyereménybetétnek, hogy egyszeri befizetéssel folyamatosan, hónapra hónapra adja meg az esélyt arra, hogy nyerj – és nem kell minden héten, vagy minden alkalommal költened rá, amikor játszani szeretnél, ahogy a lottóra vagy a kaparós sorsjegyre. További előny, hogy a betétkönyvedet bármikor megszüntetheted, a befizetett összeget pedig visszakaphatod, igaz, a kamatok nélkül, hiszen abból finanszírozta a bank a nyereményeket.
 

Ezek a legfontosabb tudnivalók a nyereménybetétkönyvekkel kapcsolatban:
 

  • ha gépkocsinyeremény betétet nyitottál, egészen addig részt veszel a sorsoláson, amíg vissza nem váltod a betéted,
  • megsokszorozhatod a nyerési esélyeidet, ha nagyobb értékben nyitsz betétkönyvet
  • ha egyszer már nyertél egy betéttel, nem leszel kizárva a sorsolásból, így ha nagy mázlid van, akár többször is nyerhetsz egy gépkocsinyeremény betéttel,
  • a nyeremény összege nem évül el, bármikor felvehető,
  • kockázata gyakorlatilag nincs – bármikor vissza lehet váltani a betétet, pontosan akkora összegben, amennyiért megnyitottad,
  • akkor is visszaválthatod a betétkönyvet, ha korábban már nyertél vele,
  • a gépkocsinyeremény betétet ajándékba is adhatod.
  • a  kisorsolt autók általában kis értékűek, nyerhetsz például egy Toyota Aygo 1,0 X Comfort Plus 5 ajtós, vagy egy Suzuki Ignis GL 1,2-es modellt is.
     

Az OTP a gépkocsinyeremény betétkönyv mellett számtalan pénzügyi megoldással várja az ügyfeleit. Nézd meg az OTP aktuálisan elérhető személyi kölcsön ajánlatait is, és válaszd ki a céljaidnak megfelelőt! A legkedvezőbb ajánlatokért ide kattints!


 

Ezekre figyelj oda, ha nem szeretnél lemaradni az autóról
 

A bank a sorsolások után külön nem értesíti a nyerteseket, így a te felelősséged, hogy tájékozódj az esetleges nyereményről. Ezt több helyen is megteheted attól függően, hogy melyik számodra a legkényelmesebb, és hogy hol nem fogod elfelejteni megnézni a sorsolások eredményét. Több helyen is utánanézhetsz minden hónapban, hogy nyertél-e autót:
 

  • bármelyik OTP bankfiókban,
  • az OTP weboldalán,
  • az OTP Gépkocsinyeremény mobilalkalmazásával,
  • ha E-gépkocsinyeremény betétkönyved van, az OTPdirekt telefonos ügyintézői szolgáltatáson keresztül is,
  • a kisorsolt betétkönyvek számát közzéteszi a sorsolást követő napon a Blikk, a Világgazdaság és a Nemzeti Sport is.
     

A legfontosabb tudnivalók, amit érdemes tudnod a sorsolásokkal kapcsolatban:
 

  • a sorsolás havonta történik közjegyző jelenlétében,
  • átlagosan havonta 4-8 autót sorsol ki a bank a betétkönyv tulajdonosok között,
  • az első havi sorsoláson azok a betétkönyvek vesznek részt, amelyeket több, mint egy teljes naptári hónappal ezelőtt nyitottak,
  • a sorsolás minden hónap 15. napján van – ha ez munkaszüneti napra esik, akkor a 15-ét követő első munkanap,
  • negyedévente van egy extra sorsolás, ahol a havonta kisorsolt autókon felül még egy járgány gazdára talál,
  • ha egyszer már nyertél, akkor sem zárnak ki a sorsolásokból. Addig részt vehetsz a sorsolásokon, ameddig vissza nem váltod a gépkocsinyeremény betétet.
     

Érdemes egy rendszeres emlékeztetőt beállítani a naptáradba vagy a telefonodba, hogy ne felejtsd el megnézni, vajon szerepel-e a betétkönyved száma az aktuálisan kisorsoltak között.
 

Fél év után jöttem rá, hogy nyertem – elveszett a nyereményem?

 

Nem veszett el, viszont ha mindenképpen az autóra pályázol, akkor a sorsolástól számított 30 napig tudod a gépkocsit átvenni. Az átvételhez szükséges utalványt az OTP bármelyik bankfiókjában megkaphatod. Ha 30 napnál több idő telik el, akkor már csak az autó értékének megfelelő pénzösszeget fogod tudni megkapni – bár ezt nyugodtan fordíthatod autóra is.
 

Ennek a nyereménynek az egyik előnye, hogy nem évül el, így akár évekkel később is átveheted a nyereményedet, ha úgy jön ki a lépés. Az OTP jegyzéke szerint még 1982-ből is ragadt benn nyeremény, azóta nem jelentkezett az egyik sorsolás nyertese; de azóta is sok kisorsolt betétkönyv tűnik gazdátlannak. Az át nem vett nyeremények listáját itt találod. Mivel nem fizetnek kamatot az át nem vett nyereményekre, ma ugyanakkora összeget vehetne át például az 1982-ből visszamaradt nyertes, mint a sorsolás napján, 36 évvel ezelőtt. Csak érdekesség, hogy amennyiért 1982-ben még autót lehetett venni, abból ma legfeljebb egy mosógép ára telik ki.
 

Hogyan nyithatok betétkönyvet?

 

  • Bármelyik OTP fiókban – nem szükséges hozzá OTP-s bankszámla,
  • ha az OTP-nél bankolsz, az OTPdirekt felületén is elintézheted a nyitást,
  • döntsd el, hogy 5000 Ft, 10 000 Ft, 20 000 Ft vagy 50 000 Ft-ért nyitsz betétkönyvet – ne felejtsd el, hogy minél nagyobb az összeg, annál nagyobb az esélyed, hogy kisorsoljanak,
  • ha szeretnéd, ajándékozhatsz is rokonaidnak és ismerőseidnek betétkönyvet,
  • OTP direkten és netbankon keresztül, ha van bankszámlád és hozzáférsz ezekhez a szolgáltatásokhoz.
     

Ajándékba szeretném adni a betétkönyvet – mire van szükségem ehhez?

 

Ha meglepnél valakit egy betétkönyvvel, a megnyitást intézheted személyesen a legközelebbi bankfiókban, telefonon az OTP direkt telefonos ügyintézői szolgáltatáson keresztül, vagy internetbankon keresztül is. Az ajándékozásra csak betétkönyv formájában van lehetőség, e-betétet csak saját magadnak nyithatsz. A következő adatokra lesz szükséged:
 

  • az ajándékozott személy neve,
  • az ajándékozott személy születési helye és ideje,
  • az ajándékozott személy édesanyjának a neve.
     

Visszaváltanám a betétkönyvet: kell ilyenkor fizetnem?

 

Ha bemész a bankfiókba a betétkönyveddel, hogy szeretnéd visszaváltani, akkor annyi pénzt fogsz visszakapni, mint amennyit a nyitáskor befizettél. Néhány esetben viszont bizonyos költségek felmerülhetnek, ezekkel jobb, ha tisztában vagy, mielőtt döntenél. A következő esetekben kell plusz díjakkal számolnod:
 

  • ha a betét összegét készpénz kifizetési utalványon küldik ki,
  • ha a betét ellenértékét átutaltatod másik hitelintézethez,
  • ha a betétkönyvből bankon belüli átutalás történik lakossági bankszámlára.
     

Ha szerencsés voltál és kisorsoltak, az autónyeremény választása esetén számolnod kell néhány extra költséggel, többek között az autó üzembe helyezésének a költségével, valamint a forgalmi engedély, a törzskönyv és a rendszám díjával is. A nyereményből neked már nem kell adóznod, mivel a kamatot terhelő adót a bank számolja el. Így a kisorsolt nyeremény már az adóval csökkentett értéket jelenti.
 

Mikor érdemes nyereménybetétkönyvbe fektetned a pénzed?

 

Az OTP gépkocsinyeremény betétkönyv akkor lehet jó választás, ha nem vagy ellene a kockázatmentes szerencsejátéknak, és ha van olyan félretett pénzed, amit szívesen fordítanál arra, hogy folyamatos nyerési esélyt biztosítson a számodra. Ha később mégis úgy döntenél, hogy annak a pénznek jobb helyet is választhatnál, akkor gond nélkül megszüntetheted a nyereménybetétkönyvedet, és befektetheted a visszakapott összeget valami másba.
 

A szerencse forgandó – egy kedvező autóhitellel előbb célba érhetsz

 

Ha mindenképpen autóvásárlás a célod a közeljövőben, és nem szeretnéd Fortuna kegyeire bízni magad ebben a kérdésben, segítséget nyújthat egy kedvező autóhitel is. Ha szabadon felhasználható személyi kölcsönt veszel fel, az igényelt összeget autóvásárlásra is fordíthatod, illetve, ha az üzembe helyezés költségeit is külső segítséggel szeretnéd rendezni, erre is van lehetőséged, hiszen a szabadon felhasználható kölcsönök esetében nem kell igazolnod a bank felé, hogy mire költötted el a felvett pénzt.
 


Hasonlítsd össze az aktuálisan elérhető legjobb ajánlatokat a Bank360 Autóhitel kalkulátorával, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb ajánlatot! A hiteleket azok alapján a kondíciók alapján tudod sorba rendezni, amelyek számodra a legfontosabbak: ez lehet a THM, vagyis a teljes hiteldíjmutató, a havi törlesztőrészlet és a hitel teljes visszafizetendő díja is. Érdemes időt és energiát szánni a megfelelő hitel kiválasztására, hiszen egy jól megválasztott konstrukcióval akár több tízezer forintot is spórolhatsz.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!