Tervezgetés, előre takarékoskodás - OTP megtakarítás

OTP megtakarítás - ezek a lehetőségek

Tervezgetés, előre takarékoskodás - OTP megtakarítás

OTP megtakarítás - ezek a lehetőségek

Veres Patrik
2018-06-07 Frissítve: 2022-09-22
2018-06-07 Frissítve: 2022-09-22
1454984

Bizonyára neked is vannak jövőbeli céljaid, amelyeket el akarsz érni, és abban biztosak vagyunk, hogy ezek között bőven van olyan is, amelynek igen sok köze van a pénzhez, vagy pont maga a pénz az. Egy újabb lakás vásárlása, lecserélni a kocsit, összegyűjteni egy nagyobb utazásra vagy képzésre – ezek mind-mind olyan célok, amelyek a legtöbbünk fejében megfordul, de nagyobb összegre van szükség a megvalósításhoz.


Ebben a cikkben a megtakarítási formákat járjuk körül, méghozzá azokat, amelyeket az OTP Bank kínálatában érhetsz el. Tucatnyi olyan pénzügyi eszköz és OTP megtakarítás áll a rendelkezésedre, amely abban segít, hogy a pénzed biztonságosan dolgozzon neked az évek alatt, így nagyobb összegre tudsz szert tenni. Akár OTP lakástakarék, az  OTP Bank betétei vagy értékpapírszámlái lehetnek a segítségedre, biztosan közelebb kerülsz a célod eléréséhez. Megmutatjuk, hogy mit érdemes tudnod ezekről az eszközökről és milyen feltételekkel veheted igénybe a megtakarítási lehetőségek az OTP Banknál.
 

Az öngondoskodásnak rengeteg formája létezik, akár hosszú, akár rövid távon szeretnéd kamatoztatni a pénzedet. Az OTP Bank kínálatában is megtalálod a megannyi célra felhasználható termékeket, legyen szó nyugdíjról, lakásról, utazásról vagy vésztartalékról. Ahhoz, hogy el tudj igazodni, összefoglaljuk a kínálatban elérhető pénzügyi termékek tudnivalóit:
 

Biztonságos OTP megtakarítás, alacsony kamat – kiszámítható haladás?

 

A bank kínálatában akkor is találsz megtakarítási lehetőségeket, ha kiszámítható, aránylag kockázatmentes helyre tennéd a pénzedet. Jellemzően a bankbetétek, megtakarítási számlák és állampapírok alkotják ezt a csoportot. A jelenlegi kamatkörnyezetben ugyanakkor nagyon nehéz ezekkel az eszközökkel legalább infláció feletti hozamot elérni, hogy a pénzed ne veszítsen az értékéből.
 

  • Forint betétek: a bankbetéteknek több formája van, amelyek segítségével a pénzedet lekötheted az OTP-számládon, amely kamatozik. A kamat lehet változó vagy fix, a futamidő pedig egy hónaptól egy évig terjedhet. Lejáratkor eldöntheted, hogy újra lekötöd-e a pénzed, vagy másra használod. Dönthetsz úgy is, hogy csak a kamatot veszed ki az OTP megtakarítás után, a kezdeti tőkeösszeget pedig újra lekötöd. A minimálisan leköthető összeg 50 000 forint (Junior számla esetén 5 000 forint). A lekötött betétekkel magasabb kamatot érhetsz el, mint a látra szóló betétnél, ahol nincs lekötve a pénzed és bármikor hozzáférhetsz. Népszerű a gépkocsinyeremény betétkönyv is, amellyel havonta egy autót is nyerhetsz (vagy az árát is hazaviheted), miközben kamatozik a pénzed.

  • Deviza betétek: a forint betétekkel megegyező termékek, de itt devizában (például euró, dollár) kötöd le a pénzed, amely az aktuális kamatozás szerint gyarapodik.

  • Takarékszámla: ha rendszeresen tudsz félretenni kisebb összeget, amelyet néha fel is használnál, az OTP megtakarítások közül a Takarékszámla a neked való. Itt nem kell a pénzt lekötnöd és kicsivel nagyobb kamatot kapsz, mintha csak a számládon tartanád a pénzt.

  • Nyugdíj-takarékszámla: szintén nem kell a lekötéssel bajlódnod, hiszen bármikor hozzáférhető pénzről van szó, bár ez nem feltétlenül jó ötlet, ha nyugdíjra tesz félre az ember. Szintén jutalom kamat jár a befizetéseid után.

  • Megtakarítási számla: nagyobb összeget tennél félre, de nem akarod lekötni? Erre szolgál a megtakarítási számla, ahol lekötés nélkül kamatozik a pénz. Ha nem forintban tennél félre, van lehetőséged deviza megtakarítási számlát nyitni.
     

Magas Hozam, magas kockázat – dinamikus növekedés befektetésekkel, értékpapírokkal

 

Ha kicsit nagyobb a hozamétvágyad és mersz kockáztatni, az OTP megtakarítási lehetőségei közt találsz hozzá megfelelő terméket. Igaz, itt már nem árt, ha tudod, hogyan működik a tőzsde, mik azok a részvények, befektetési alapok. Egyes termékeknél neked kell kezelni a pénzed, más OTP megtakarítás esetén ezt szakemberek végzik, igaz, akkor a költséged is magasabb lesz. Nézzük, milyen értékpapírszámlák és termékek közül választhatsz:
 

  • Tartós Befektetési Számla: ide egy kicsit nagyobb elköteleződés kell, 3-5 éves távra ajánlott TBSZ-t nyitni. Két fajtája van, a tartós befektetési betétszámla és a tartós befektetési értékpapírszámla. Ez utóbbinál a számlán lévő pénzt neked kell befektetned olyan eszközökbe, amiktől hozamot remélsz. Ilyen például a tőzsde, állampapír vagy befektetési alap, amelyekből összeállíthatsz a számládon egy portfóliót. Évente egy ilyen számlát nyithatsz  az OTP-nél. Az első év az úgynevezett befizetési, ekkor fizethetsz be a számlára január 1-től december végéig bármikor, utána nem. A befizetett összeget már az első évben befektetheted. A TBSZ-ek nagy előnye, hogy kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadómentes a tőkejövedelmed, ha megvárod az 5 éves lekötési időszak végét. Ha csak 3 évet vársz ki és utána hozzányúlsz a pénzhez, 10 százalékos az adó, míg, ha 3 év előtt veszed ki, 15 százalék. Azaz nagyon sok pénzt spórolhatsz az adón, ha kivárod az 5 évet. Ha nem használnád fel a pénzt 5 év után, befizetési időszak nélkül újraindíthatod a 3+2 évet.

  • Nyugdíj előtakarékossági számla: röviden NYESZ, amely egy nyugdíjmegtakarításhoz használható értékpapírszámla, ahol teljesen önállóan kell menedzselned a megtakarításod sorsát. Ennél az OTP megtakarításnál A NYESZ után a befizetéseidre kaphatsz évente maximum 100 000 forint adójóváírást is, ami a hozamodat gyarapítja. Ha kitartasz a nyugdíjig és 10 éve megvan a számlád, mentesülsz a kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adó alól. Mivel egy hosszú távú befektetésről van szó, érdemes mérlegelned, hogy évekig fent kell tartanod a számlát.

  • OTP Önkéntes nyugdíjpénztár: nem árt idejében felkészülni a nyugdíjas évekre, hiszen egyre kevésbé számíthatunk az állami ellátórendszerre. Ezért lehet jó döntés a lehető legkorábban a nyugdíjpénztári tagság. Kevesebb szaktudást igényel, mint a NYESZ, így ideális lehet akkor, ha nem akarsz elmerülni a befektetések világában. A rendszeresen félretett pénzed a költségek levonása után egy olyan portfólióba kerül, ami a számodra legmegfelelőbb kockázati szinten van. Az OTP-nél szakértők az ennek megfelelő eszközökbe fektetik a pénzt, amely hozamot termel neked. Szinté kaphatsz a befizetéseid után adóvisszatérítést, évente maximum 150 000 forintot.

  • Befektetési jegyek: ha nem szeretnéd magadnak összeválogatni egyenként a részvényeket, választhatsz befektetési alapot is az OTP kínálatából.Bármilyen kockázati szinthez találsz eszközt, akár az európai piacoktól, árupiactól, afrikai országoktól, vagy bármi másból reméled a nagy hasznot. A befektetési alapok listáját és jellemzőiket megtalálod az OTP Bank weboldalán.

  • Részvények: az OTP-nél konkrét tőzsdei részvény megvásárlására is van lehetőséged, amelyet OTP-s értékpapírszámládon tárolhatsz. Jó, ha tudod, hogy akár részvényekkel, akár befektetési alappal kereskedsz, megvan az esélye annak, hogy elveszíted a pénzed - ez egy kockázatosabb OTP megtakarítás.

  • Certifikátok: olyan származtatott termékek, amelyek árfolyama egy vagy több másik terméktől függ. Kockázatos eszközök, ezért csak óvatosan, ha még kezdő vagy.
     

Alacsony kockázat, magas hozam? Ha lakás kell, van ilyen!

 

  • OTP Lakástakarék: kitűnő választás, ha lakáscéljaidhoz keresel valamilyen megtakarítási módot. Lakástakarékkal legalább 2 500, maximum 20 000 forintot tehetsz félre havonta 4 és 10 év között. A megtakarításaid mellé betéti kamatot kapsz, de ami még jobb, hogy évente 30 százalékos állami támogatást is, legfeljebb 72 000 forintot a befizetéseid után. Ha nem lenne elég ez az OTP megtakarítás, kedvezményes lakáshitelt is felvehetsz, így összesen akár 7 500 000 forintot is felhasználhatsz lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, felújításra vagy lakáshitel kiváltására. A lakástakarékot ráadásul az Országos Betétbiztosítási Alap védi, így a pénzedet gyakorlatilag nem veszítheted el.

FRISSÍTÉS! 2019. november 1-től az OTP Lakástakarékpénztár felfüggeszti az értékesítést. Ezután új szerződést csak két LTP-nél köthetnek az ügyfelek, a Fundamenta Lakáskasszánál és az Erste Lakástakarékpénztárnál.

 

Az OTP Lakástakarékot szinte bármire felhasználhatod. Akár az egész fürdőszobát felújíthatod, vagy kicserélheted a nyílászárókat, korszerűsítheted a teljes fűtésrendszert, sőt, akár napelemeket is telepíthetsz a rezsicsökkentés jegyében. Az egyik legjobb felhasználása jelenleg, ha hosszú futamidejű lakáshiteled felvételekor lakástakarékot is kötsz. Mivel a lakástakarék hozama magasabb, mint a hitel kamatozása, ezért a lakástakarékot a hitelbe törlesztve hamarabb fizetheted vissza a kölcsönt és még spórolhatsz is.


Változás! A lakástakarékpénztárak állami támogatásának megszűnése után 2018. október 16. után az OTP Lakástakarékpénztár visszavonta a lakáscélú megtakarítási termékeinek az értékesítését. 
 

Érdekelnek az OTP megtakarítás mellett a bank hiteltermékei is? Hasonlítsd össze az OTP termékeit más banki ajánlatokkal a kalkulátoraink segítségével. Ha pedig további információra lenne szükséged, keresd fel a Bank360 OTP-vel foglalkozó aloldalát, ahol még többet megtudhatsz Magyarország legnagyobb pénzintézetéről! Ezeket a megtakarításokat és befektetéseket ügyesen kombinálva hatalmas lépéseket tehetsz a céljaid eléréséig. Válassz okosan, válassz a Bank360-nal!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!