Hűtő

Az Otthon Melege Program támogatás igénylése

Hűtő

Az Otthon Melege Program támogatás igénylése

Vrazsovits Rita
2021-02-04 Frissítve: 2023-12-27
2021-02-04 Frissítve: 2023-12-27
12347147

Az aktuálisan elérhető pályázatokkal kapcsolatban az Energetikai Pályázati Központ oldalát érdemes böngészni, itt az igénylésre vonatkozó információk is elérhetők. 

 

Az igénylés menete 

 

  1. Közzéteszik a pályázati felhívást a hivatalos kormányzati oldalon, a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. weboldalán - ide ügyfélkapus regisztrációval lehet belépni. Ebben lesznek benne az igénylés feltételei, illetve az is, hogy milyen munkálatokra lehet felvenni a támogatást. Az egyetlen probléma, hogy a közzététel időpontját nem lehet előre tudni. 
  2. A pályázat kiírása után legkorábban 30 nappal nyílik meg a beadási kapu - de ez az időpont nyilvános, így mindenki, aki szeretne benne részt venni, egyszerre adhatja be a pályázatát. Az Otthon Melege Programban való részvételhez akkor történhet meg a regisztráció, ha a beadási kapu megnyílt. 
  3. Az elbírálásra akár hónapokat is kell várni a pályázat beadása után, az eredményről levélben értesítenek mindenkit. A kivitelezést csak azután kezdhetik meg az Otthon Melege Program nyertesei, ha kézhez kapták a Támogatói Okiratot. A nyertesek listája szintén az NFFKÜ weboldalán érhető el. 

 

Az Energetikai Pályázati Központ oldalán lévő információk szerint az Otthon Melege Programon belül jelenleg nincs elérhető alprogram, várólistára azonban fel lehet iratkozni. Ez azért hasznos, mert a pályázatok megjelenési idejét nem mindig lehet előre tudni, a feliratkozásért cserébe viszont értesíteni fognak, ha a kitűzött célnak megfelelő pályázatot lehet beadni - így el lehet kerülni, hogy valaki lemaradjon a határidőről. 

 

A Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) oldalát már nem érdemes böngészni, mivel 2020-ban a program átkerült a már fentebb említett NFFKÜ-höz. 

Mire lehet igényelni az Otthon Melege Programot?

 

Az elmúlt években mindig változott, hogy milyen célra lehetett támogatást szerezni:

 

  • népszerű volt a családok körében a háztartási gépek (hűtő, mosógép) cseréje, erre 2015-2017 között volt lehetőség,
  • fűtéskorszerűsítésre 2017-ben volt lehetőség - ide tartozhat többek között a kazáncsere, szigetelés, nyílászáró korszerűsítés vagy a konvektor csere.
  • a családi házak korszerűsítésére 2016-ban,
  • társasházak korszerűsítésére 2015-ben,
  • okos költségmegosztásra 2019-ben,
  • konvektor cserére 2017-ben és a 2019-es újranyitás után volt lehetőség. 

 

Az Otthon Melege Programban 2022-ben a mosógépcsere és a hűtőgépcsere nincs az elérhető célok között, ahogyan a többi felsorolt ingatlancél sem. 

 

A hivatalos weboldalon szereplő tájékoztatás szerint az NFFKÜ Zrt. nem rendelkezik információval újabb pályázati konstrukcióról - a pályázatok között most a:

  1.  konvektorcsere program, valamint az
  2. okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátorcsere alprogramok 

 

jelennek meg, de jelenleg egyikre sem lehet beadni pályázatot. 

 

Az NFFKÜ oldaláról a kormany.hu oldalára irányítanak hiteles információkért, de a kormány megújult honlapján a kereső szerint egyetlen tartalom sem utal az Otthon Melege Programra a 2022-es évben. A korábbi oldal archívumában utoljára 2019 októberében említették a programot. 

 

Otthon Melege Program társasházaknak

 

Az Otthon Melege Program nemcsak magánszemélyeknek, hanem társasházaknak is igénybe vehető. Az elmúlt hat évben többször is pályázhattak támogatásra, a cél minden esetben az adott társasház energiahatékonyságának a javítása volt, fűtéskorszerűsítés útján. 

 

Regisztrált kereskedők

 

A pályázat szabályai kimondják, hogy a saját kivitelezés nem támogatható, generálkivitelezés azonban engedélyezett. A kivitelező kiválasztásában segíthet a regisztrált kereskedők listája. 

 

A pályázat kiírást ZFR kódszámmal érdemes keresni, a legutóbbi, az Otthon Melege Program 2020-as konvektor cserére vonatkozó pályázat kódszáma ZFR-KONVEKTOR/2017 volt. A 2019. évben induló konvektor cserét támogató pályázattal kapcsolatban itt érhető el számos információ. 

 

Mit tehetek, ha nem jön össze a pályázat?

 

Az Otthon Melege Program kiírása nem mindig kiszámítható, ezért nem is lehet rá felkészülni. Ha biztosra szeretnénk menni, más lehetőségek is vannak a lakásfelújításra. Január elején indult el a lakásfelújítási támogatás, amellyel akár hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is hozzájuthatnak a legalább egy gyermeket nevelő családok. Mivel a támogatást utólag fizeti ki az államkincstár, a felújítás finanszírozásához önerőre van szükség - ha ez nincs meg, a lakásfelújítási hitel nyújthat segítséget, mely fix 3 százalékos kamattal igényelhető február 1-jétől. 


A lakásfelújításra specializálódott támogatások mellett a csok meghatározott elemei továbbra is igényelhető használt ingatlan korszerűsítésére, melybe a fűtéskorszerűsítés is beletartozik.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!