Fizess részletre hitelkártyával! Megjött a Mastercard nagy újítása

Az ingyenhitel valósággá vált - elég hozzá egy hitelkártya

Fizess részletre hitelkártyával! Megjött a Mastercard nagy újítása

Az ingyenhitel valósággá vált - elég hozzá egy hitelkártya

Veres Patrik
2017-12-05 Frissítve: 2022-01-18
2017-12-05 Frissítve: 2022-01-18
601874

Egy csapásra könnyebbé válik azon Cetelem ügyfelek élete, akik részletfizetéssel rendeztek volna egy vásárlást. A Mastercard és a hitelintézet új fejlesztése hamarosan lehetővé teszi, hogy hitelkártyás vásárlásnál egy érintéssel eldöntsük a pénztárnál: a teljes áron vagy részletre szeretnénk vásárolni. Az Európában másodikként bevezetett fejlesztést egyelőre 2000 kiválasztott ügyfél használhatja, de 2018-ban szinte minden kártyás fizetésnél elérhető lesz a fejlesztés.

 

Villámgyorsan pénzre lenne szükséged? Akár 500 000 forint alatt is kaphatsz kölcsönt! Hasonlítsd össze kalkulátorunkkal a legjobb gyorskölcsönöket és válaszd a célodhoz leginkább illőt!

 

Hitelkártyával részletre? Miből mit fizetek?
 

Az új hiteltermék az áruhitel és a személyi kölcsön közötti űrt próbálja betölteni – hangzott el a Cetelem, a Mastercard és az Ofotért közös sajtótájékoztatóján. Így könnyen és egyszerűen vehetünk meg részletre olyan termékeket is, amire eddig áruhitelt nem vehettünk fel, de a személyi kölcsön sok lett volna. Jellemzően ilyen esemény a családok életében az iskolakezdés, ami jelentősebb pénzügyi terhet jelent, ám nem feltétlenül érdemes hitelből finanszírozni.
 

Szabó Péter, a Magyar Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója azt is hozzátette, hogy náluk a részletfizetés eddig is elérhető volt, de ahhoz az ügyfélnek telefonon be kellett jelentenie a vásárlás után, hogy részletben fizetne. Kényelmetlen, nem túl modern eljárás ez, amit most lecserél a Mastercard újítása.
 

Hogy néz ki a hitelkártyával történő vásárlás részletre?
 

  • Ugyanúgy a bankkártya leolvasásával vagy érintéssel kezdődik a fizetési folyamat.
  • A fejlesztett POS-terminálok azonban felkínálják majd a teljes vagy részletfizetést.
  • Ha részletfizetést választunk 3, 5 vagy 10 havi részletfizetési lehetőség közül választhatunk.
  • A terminálon megjelenik a hitel költségeivel megterhelt összeg, amelyet a futamidő végéig kifizetünk. Ezt jóvá kell hagynunk.
  • A bizonylaton szerepel majd a termék ára, az első kifizetett részlet, a többi részlet nagysága, a hitel kamata és az egyéb díjak.
     

Mit kell tudnia a kereskedőnek egy ilyen ügylet során?
 

  • Az új szolgáltatás használatához nincs szükség új terminál megvásárlására, hanem elég egy szoftverfrissítés.
  • A kereskedőt teljesen kifizeti a vásárló a hitelkeretéből. A részletfizetés a vásárló és a kibocsátó között zajlik.
     

Mit kell tudnia a vásárlónak egy ilyen ügylet során?
 

  • Az új szolgáltatás igénybevételéhez nem lesz szükség új kártyára.
  • Az alsó összeghatár, amit részletfizetéssel rendezhetünk, 20 000 forint, a felső határ pedig a hitelkeretünk, vagy 99 részletfizetési folyamat.
  • 3, 5 és 10 havi részletfizetési lehetőség közül választhatunk, amelyből a 3 havi kamatmentes. A 5 és 10 havi részletfizetés 28,5 százalékos THM-e pedig alacsonyabb, mint a hitelkártya közel 40 százalékos THM-e.
  • Ha a hagyományos módon használjuk a hitelkártyát, de vásároltunk részletfizetésre is, akkor legalább a minimum díjon felül a részletet is fizetnünk kell, így töltjük vissza a pénzt a kártyára.
  • Ha meglátjuk a „Mastercard részletfizetés” logót valamelyik üzleten, akkor ott tudjuk használni a szolgáltatást.
     

Ez még csak a kezdet, hamarosan mindenhol mehet a részletfizetés
 

Gyakorlatilag nincs akadálya annak, hogy a részletfizetések ne csak a hitelkártyáknál, hanem a debit, azaz a bankkártyáknál is működjön. A jövőben jöhet a fejlesztés, amikor folyószámlahitelből rendezhetjük majd a részletfizetést, de nem csak fizikai fizetéseknél vehetjük majd igénybe, hanem mobilos vagy online fizetésnél is. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy jelenleg a Cetelemen kívül 5 másik pénzintézet is teszteli a szolgáltatást, a Cetelem pedig 2018 első negyedéve után teszi széleskörűen elérhetővé a szolgáltatást az ügyfelei körében.
 

Bank360 vélemény: gyakorlatilag ezzel búcsút mondhatunk az áruhiteleknek, vagy talán úgy is fogalmazhatunk, hogy jelentős átalakuláson esnek majd át. A 3 havi kamatmentes időszak nagyon csábító lehet, hiszen a 45 napos visszafizetési ciklussal szemben itt 90 napot nyerünk. Alacsony hitelkeret esetén óvatosan kell majd bánnunk a bank pénzével, hiszen a vásárlás pillanatában a teljes összeg levonásra kerül, aztán pedig havi részletekben tölthetjük vissza a kieső pénzt. Így aki hozzászokik ahhoz, hogy hónapról hónapra felhasználhatja a teljes összeget, kénytelen lesz beérni kevesebbel, amíg vissza nem tölti az összes részletet. Mindenképpen hasznos lesz a szolgáltatás olyan esetekben, amikor nem akarunk nagyobb hitelt felvenni egy fogyasztási termék megvásárlásához. A kérdés csak az, hogy lesz-e olyan banki felület, ahol hatékonyan tudjuk menedzselni a különböző részletfizetéseinket?
 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!