A háború hamar elhozta a 400 forintos eurót

Sokadik próbálkozásra megszületett a 400 forintos euró

A háború hamar elhozta a 400 forintos eurót

Sokadik próbálkozásra megszületett a 400 forintos euró

Bank360 tartalom
2022-06-13 Frissítve: 2022-10-25
2022-06-13 Frissítve: 2022-10-25
26061064

Többszöri nekifutás kellett hozzá, de hétfő délutánra tartósan 400 forint fölé került az euró árfolyama. A kilátások nem jók, a háború kitörése után folyamatosan gyengült a forint, amely csak időnként tudott ideig-óráig visszakapaszkodni.

 

Áldhatja az eszét az, akinek még sikerült a háború kitörése előtt 360 forintnál olcsóbban vennie eurót, akár készpénzben, akár devizaszámlán tette ezt meg. A magyar fizetőeszköz februárban még a 350-360-as árfolyamsávban mozgott, de azóta tartósan nem tudott visszakapaszkodnia, és a nagy gyengülések utáni korrekciók már mindig egy rosszabb árfolyamszintet tudtak csak visszahozni.

 

A forint a múlt héten már többször is vészesen közel került a lélektani határnak tartott 400-as euróárfolyamhoz, de még sosem vitte át. Az azonban látszott, hogy olyan közel van hozzá, hogy már egy enyhe fuvallat, a pénzpiacok számára néhány rossz hír hatására is elérheti azt. A hetet ugyan egy markánsabb erősödéssel kezdte a forint, de a délutáni órákra már huzamosabb időre meghaladta a 400-as szintet, majd már csaknem 403 forintot is kellett adni a pénzpiacon egy euróért. A nap végén 401 körülire süllyedt az árfolyam.

 

A forint gyengülése az orosz-ukrán háború és a részben ezért még jobban felpörgő infláció hatására lódult meg az elmúlt hónapokban. Februárban, a háború kitörése előtti napokban még 355 forint körüli árfolyamon állt az euró. Ez a háború megindulása után pillanatok alatt 370-re ugrott, majd napok alatt 400 forintig vágtatott.

 

Március elején a pénzpiacinál magasabb árfolyamon számoló pénzváltóknál és a bankokban már megtapasztalhattuk egy rövid időre a 400 forint fölötti eurót, de ekkor még sikerült visszatéríteni a forintot. Igaz, már nem a háború előtti szintig, de április elejére kicsivel 370 alá is süllyedt az árfolyam. Innentől azonban újabb, azúttal már makacsabb gyengülés következett. Erre az volt a jellemző, hogy a nagyobb gyengülés után már midig valamivel rosszabb szintre tudott csak visszakapaszkodni a forint. Az elmúlt időszakban pedig már szinte folyamatosan 390 forint fölött volt az euró.

 

Ha a mai gyengülés tartósnak bizonyul, és 400 forint felett ragad az euró, amire megvan az esély, akkor az tovább növelheti a májusban már 10,7 százalékos inflációt, a jegybankot pedig újabb, akár nagyobb kamatemelésekre sarkallhatja, ami kihat majd a személyi kölcsönök és lakáshitelek kamataira is.

 

Bár az Európai Unió tagjaként Magyarországon elsősorban az euró árfolyamára figyelünk, a forint a dollártól még nagyobb pofonokat kapott. Február végén még 314 forint volt az amerikai fizetőeszköz a pénzpiacon, most már viszont 380 fölé ért a dollár árfolyam, ami nem is olyan rég még euróárfolyamnak is csúcsa lett volna.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!