Lakásbelső

Tényleg olcsóbban vehetünk lakást 2021-ben, mint idén?

Lakásbelső

Tényleg olcsóbban vehetünk lakást 2021-ben, mint idén?

Vrazsovits Rita
2020-12-12 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-12 Frissítve: 2022-01-18
11481146

Az ősszel bejelentett lakástámogatási elemek 2021. januártól lesznek elérhetőek, így nem véletlen, hogy az ingatlanvásárlás előtt állók kivárnak a jövő év elejéig. Mennyit nyerhetnek ezzel? Utánaszámoltunk, hogy pontosan mennyit jelentenek a kedvezményeket, ha újépítésű vagy használt lakást szeretne valaki vásárolni. 


Az októberben bejelentett lakástámogatásoknak köszönhetően sokan halasztották el egy-két hónappal az ingatlanvásárlást, hogy olcsóbban jussanak hozzá a választott ingatlanhoz. Foglaljuk össze röviden, melyek a legfontosabb változások, amelyekkel januártól számolni kell:
 

  • 5 százalékos lakásáfa


Az ismételt lakásáfa csökkentésnek sok vevő örült, hiszen ennek köszönhetően 2021 januárjától ismét 5 százalékos általános forgalmi adó fogja terhelni az új építésű lakásokat, a jelenlegi 27 százalék helyett. A kedvezmény azokra is vonatkozik, akik még idén aláírják a szerződést a kivitelezővel: fontos, hogy a szerződésben különüljön el a nettó ár, valamint az azon felül fizetendő áfa mértéke, ellenkező esetben a vevőnek az eredetileg tervezett 27 százalékos áfát kell kifizetniük, nemcsak az 5 százalékot. A kedvezményes áfa 2022. december 31-ig vehető igénybe. 
 

  • A csokos vevők még az 5 százalékot is visszaigényelhetik
     

Aki csok támogatás segítségével vásárolja meg vagy építi fel új lakását, annak még az öt százalékos áfát is vissza lehet igényelni. 
 

  • Visszterhes vagyonátruházási illeték elengedése
     

Csokkal vásárolt új és használt ingatlanok esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. 
 

Mennyit lehet spórolni a kedvezményekkel az ingatlanvásárlásnál?
 

Az alábbi példában egy bruttó 50 millió forintos, új építésű ingatlannal számoltunk: megnéztük, mennyibe kerül idén, és mennyibe kerülne egy 2021-es adásvételnél, ezenkívül mindkét esetben megnéztük, hogy a csok támogatás mennyit segít a vásárlásnál. 

 

Ingatlanvásárlás


Ahogy a táblázat alapján látható, sokat számít a 2021. január 1-től életbe lépő áfacsökkentés, emellett azonban a csok és a hozzá kapcsolható kedvezmények is csökkentik az új ingatlanok árát - különösen, ha két vagy három gyermek után veszi fel valaki a támogatást. A kedvezmények eredményeként 2021-ben akár több mint 20 millió forinttal olcsóbban juthat hozzá egy háromgyermekes család ugyanahhoz az 50 millió forintos lakáshoz, mintha idén vásárolnának és csokot sem vennének fel.

 

Használt lakásoknál nem ennyire szembetűnő a változás, hiszen ebben az esetben kevesebbet csokot lehet felvenni, és az áfakedvezményt sem lehet kihasználni. Az illetékmentesség azonban a használt ingatlant vásárlóknak is nagy segítség. 


Használt ingatlan kedvezményekkel

Ingatlanvásárlásnál ezek a legnagyobb költségek, emellett azonban a hiteligénylés lehetőségét is érdemes számításba venni. A Bank360.hu lakáshitel kalkulációit figyelembe véve a csok igénylők további előnyt szerezhetnek, ha az állami támogatás mellé a kamattámogatott, fixen 3 százalékos lakáskölcsönt is felveszik - a maximum elérhető hitelösszeg ebben az esetben 15 millió forint.

 

A csok kalkulátort használva könnyen megállapítható, hogy melyik lakáshitellel járhat jobban az igénylő. Húsz éves futamidővel és a maximálisan elérhető, 15 millió forintos hitelösszeggel számolva a csok hitelnél a THM 3,04 százalék, a havi törlesztőrészlet 83 190 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 19 965 600 forint.

 

A piaci lakáshitelek ennél valamivel drágább kamatlábbal érhetők el. A kalkulátor szerint 3,25 százalékos THM-mel már igényelhető minősített fogyasztóbarát lakáshitel, melynek a havi törlesztőrészlete 84 652 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 20 323 080 forint. Összehasonlítva a csok hitellel, az olcsóbb piaci konstrukciók is 3-400 ezer forinttal drágábbak.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!