Keserű pirulát kaptak karácsonyra a gyógyszergyártók, különadót fizethetnek

Új adót kaptak a gyógyszergyártók, emelték a nagy biztosítók különadóját is

Keserű pirulát kaptak karácsonyra a gyógyszergyártók, különadót fizethetnek

Új adót kaptak a gyógyszergyártók, emelték a nagy biztosítók különadóját is

Bank360 tartalom
2022-12-24 Frissítve: 2022-12-24
2022-12-24
30779507

Éhes a költségvetés, ezért növeli a kormány az extraprofitadókból származó bevételét. Új rendeletében pótadót vet ki a gyógyszergyártókra is, és csaknem duplájára emeli a nagy biztosítók által fizetendő extraprofitadót.

 

A péntek éjszaka közzétett új rendeletében a kormány jelentősen megnövelte a biztosítókra kivetett extraprofitadót. Ez a pótadó eredetileg 2023-ban a biztosítási szolgáltatás 36 milliárd forintot meghaladó része után 7 százalék, a biztosítási díjbevétel 36 milliárd forintot meghaladó része után pedig 3 százalék lett volna. Ezt a kormány az első esetben 12 százalékra, a másodikban pedig 5 százalékra emeli, azaz csaknem megduplázza.

 

Az extraprofitadók május végi bejelentésekor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy a biztosítók különadójából évi 50 milliárdot várnak. Ezt az összeg a mostani emeléssel nyilvánvalóan jelentősen megemelkedhet.

 

A bevétel azonban nem arányosan nő, ugyanis a mostani változtatás csak a legnagyobb bevételű biztosítókat érinti, a 36 milliárd forint alatti sávokban meghatározott adómértéket (2-4, illetve 1-1,5 százalék) ez nem érinti, ahogyan a 2022-es bevétel alapján fizetendő pótadót sem.

 

A kormány nem csupán a biztosítók különadóján tekert egyet a srófon, hanem egy új extraprofitadót is bevezetett. Ez alapján a gyógyszergyártó és gyógyszeralapanyag-gyártó cégeknek 2023-ban a nettó árbevételük egy részét pótadóként be kell fizetniük. Az új adó mértéke a biztosítókhoz hasonlóan sávos, itt a nettó árbevétel nagyságától függ.

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék,
  • 150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék.

 

Ezt az új adót az érintett gyártóknak már a 2022-es évre is meg kell fizetniük, majd ezután 2023-ra is.

 

A gyógyszerágazaton már eddig is volt különadó, hiszen az extraprofitadók között bevezettek egy közterhet a gyógyszerforgalmazókra. Ez alapján a társadalombiztosítási támogatásnak a termelői árral vagy importbeszerzési árral arányos részére a 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén 28 százalékos mértékű befizetési kötelezettség terheli őket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!