Utasbiztosítás

Utasbiztosítás: csak a járvány végében reménykedhetnek a biztosítók

Utasbiztosítás

Utasbiztosítás: csak a járvány végében reménykedhetnek a biztosítók

Veres Patrik
2021-03-10 Frissítve: 2022-04-03
2021-03-10 Frissítve: 2022-04-03
12900541

2020. márciusától a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag megszűnt a légiközlekedés, majd az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan váltak hatályossá az egyre szigorúbb határellenőrzések és szabályozások a külföldi utazásokkal kapcsolatban. 

 

Mindezek a lépések azt eredményezték, hogy az utasbiztosítás piac gyakorlatilag összeomlott: a jegybank legfrissebb adatai szerint a díjbevétel majdnem 60 százalékkal esett vissza 2020 végére 2019-hez képest. 

 

Pandurics Anett, a a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke a 2020-as adatokra reflektálva egy múlt heti sajtótájékoztatón megjegyezte, a szerződések száma csak mintegy 17 százalékkal esett vissza, ami arra utal, hogy utaztak ugyan az ügyfelek, de rövidebb időre és jellemzően belföldre, ahol az átlagdíjak jóval alacsonyabbak.

 

utasbiztosítás díjbevétel

 

Mire számítanak a biztosítók?

 

A Bank360 elemzői arra voltak kíváncsiak, hogy látják a biztosítók, visszatérhet-e az élet az utasbiztosítások piacára 2021-ben. 

 

“Az emberek alig várják, hogy a feltételek kedvezőek legyenek, visszatérjen minden a régi kerékvágásba és szabadon utazhassanak. Amennyiben a magyarok által leginkább kedvelt országok határai megnyílnak, akkor az utasbiztosítások tekintetében egy gyors felfutást várunk” - írta a Bank360 megkeresésére a K&H Biztosító, amely 65 százalékos csökkenést tapasztalt 2020-ban az egyéni utasbiztosítások díjelőírásában. 

Az Allianz az ügyfél-visszajelzések alapján arra számít, hogy a járvány hatására az ügyfelek tudatosabban választanak majd utasbiztosítást, alaposabban megnézik és utánajárnak, mire szól az adott kötvény fedezete. Az utazók közül többen mutatnak hajlandóságot arra, hogy biztosítást kössenek, vagyis azok, akik korábban nem kötöttek, most már inkább megtennék ezt.

A Groupama Biztosító 2021. második félévében számít már folyamatos visszarendeződésre, de ez nagyban függ a járványügyi helyzettől.

 

Az Union a korlátozások fokozatos és körültekintő feloldásával az utazási hajlandóság és a bizalom visszaépülésére számít az év második felében, ám a 2019-es ügyfélszámot csak 2022-re várják. 

 

A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító 70 százalékos díjbevétel-csökkenést szenvedett el 2020-ban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Úgy látják: 2020-ban a nyári részbeni nyitás hónapjai és a vállalati szektor utazásai csak minimálisan segítették a szektort. 

 

Az idei díjbevételt nagymértékben befolyásolja majd szerintük, hogy miképpen alakulnak a beoltottsági arányok itthon és a népszerűbb nyári úticélok országaiban. Amennyiben a nyár közepére a az oltottsági szint megengedi majd, hogy megnyíljanak a határok, akkor beindulhat az utazás, de ez is csak a 2019. évi díjszint 50-60 százalékáig húzhatja fel a piacot a biztosító becslése alapján.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!