Ingatlanárak

Vannak olyan megyeszékhelyek, ahol egyáltalán nem épülnek új lakások

Ingatlanárak

Vannak olyan megyeszékhelyek, ahol egyáltalán nem épülnek új lakások

Vrazsovits Rita
2024-09-13 Frissítve: 2024-09-12
2024-09-13
40944712

Tavaly összesen 18 647 új lakás épült Magyarországon, ami 9,2 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző évben. A lakásépítés összköltsége a 2022-es árakhoz képest 13,7 százalékkal emelkedett. Az adatok fényében megnéztük, mi jellemzi most az új lakások piacát. 

 

lakáspiaci árak 2023-ban 6,5 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, az eladott lakások száma viszont drasztikusan, 23 százalékkal csökkent - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb Helyzetképében. Tavaly összesen 18 647 új lakás épült meg, ami 9,2 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben. Az új lakások több mint felét, egészen pontosan 11 868-at vállalkozások építették, 6689-et természetes személyek, a fennmaradó 90-et pedig egyéb kivitelező. A kiadott építési engedélyek alapján építendő lakások száma 21 501 volt 2023-ban.

 

Lassult az építőanyagok árának az emelkedése, de így is kétszámjegyű volt a drágulás

 

A lakásépítés összköltsége a 2022-es évhez képest tavaly 13,7 százalékkal emelkedett, ezen belül nagyobb arányban drágult a munkaerő költsége, átlagosan 17,7 százalékkal. Az anyagköltség 12,4 százalékkal volt drágább 2023-ban, mint az azt megelőző évben. Az egy négyzetméterre jutó lakásépítési költség 596 ezer forint volt. 

 

Az eladott lakások számából adódóan nem meglepő, hogy a lakáshitelezés is jelentősen visszaesett tavaly: a 2022-es évhez képest 45 százalékkal kevesebb lakáshitel szerződést kötöttek a magyarok, a felvett lakáshitel összege pedig még ennél is nagyobb mértékben, 49 százalékkal esett vissza. A tavalyi visszaesés mértékét és az idei fellendülést az is jól mutatja, hogy idén csak az első hét hónapban már 185 milliárd forinttal több lakáshitelre kötöttek szerződést az igénylők, mint tavaly egész évben. 

 

A lakóépületek átlagos kivitelezési ideje 2023-ban 

 

  • a lakóparki épületeknél 789 nap,
  • a többszintes, többlakásos lakóépületeknél 799 nap,
  • a családi házaknál pedig 678 nap volt. 

 

A KSH adatai szerint száznál több új lakást értékesítettek Szombathelyen, Nyíregyházán és Debrecenben, ugyanakkor Salgótarjánban, Kaposváron és Szekszárdon alig vagy egyáltalán nem került új lakás a piacra. A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben és Debrecenben volt a legmagasabb az átlagos négyzetméterár, 923 ezer, illetve 904 ezer forint. A legolcsóbb új lakásokat Nyíregyházán és Szolnokon adták el, itt még nem érték el az árak a 600 ezer forintot négyzetméterenként.

 

Mennyiért vehetünk most új építésű lakást a nagyvárosokban?

 

2023-ban az eladott új lakások 44 százaléka pedig a fővárosban talált gazdára, az átlagos alapterület 57 négyzetméter volt, ami egyetlen négyzetméterrel nagyobb, mint 2022-ben. A kínálatot ezért az 55-60 négyzetméteres új ingatlanoknál néztük meg a fővárosban. A külső kerületekben egymillió forint körüli négyzetméteráron már találhatunk új ingatlant, de érdemes minden esetben alaposan megnézni a hirdetéseket, mert az is előfordulhat, hogy 60-70 százalékos készültséggel árul valaki lakást, a vételár pedig nem tartalmazza a befejezéshez szükséges költségeket. A belvárosi vagy ahhoz közeli kerületekben akár 1,5 millió forint is lehet az új lakások négyzetméterára. 

 

A vármegyeszékhelyeken ennél nagyobb lakások találtak gazdára, átlagosan 66 négyzetméter volt az alapterülete az eladott új építésű lakásoknak. Az eladott lakások 19 százaléka valamelyik megyeszékhelyen van. A 60-70 négyzetméteres lakások között sem Debrecenben, sem Szegeden nemigen találni olyan lakást, ahol a négyzetméterár 1 millió forint alatt maradna. A legmagasabb árak között azonban lehet eltérés: Szegeden 1,2 millió forint körül van a maximum, Debrecenben azonban még 1,4-1,5 millió forintos négyzetméterárakat is lehet találni, különösen az egyik legújabb lakásfejlesztés, az Egyetem Towerben található lakások árai borsosak. 

 

Pécsen a 60-70 négyzetméteres új lakásoknál 1,1 millió forintról indulnak az árak, a választék pedig valamivel kisebb, mint a többi vidéki egyetemi városban, ami részben a város méretéből is adódik. 

 

Győrben olcsóbban, jóval egymillió forintos négyzetméterár alatt is találhatunk új építésű ingatlant, de a hirdetéseket megnézve hamar kiderül, hogy az olcsóbb ingatlanok többsége a Győrtől északra fekvő Vámosszabadi településen található. A község mindössze néhány kilométerre van a szlovák határtól, de a Győrben dolgozók is könnyen bejárhatnak a városba. Ha kifejezetten Győrben keresgélünk, akkor 800 ezer forint környékéről indulnak a négyzetméterárak az új építésű, 60-70 négyzetméteres lakásoknál, és egymillió forint környékén állnak meg. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!