Szja bevallás

2023-ban ekkortól nézhetjük meg az szja-bevallásunkat a NAV-nál

Szja bevallás

2023-ban ekkortól nézhetjük meg az szja-bevallásunkat a NAV-nál

Bank360 tartalom
2023-01-12 Frissítve: 2023-05-15
2023-01-12 Frissítve: 2023-05-15
31120892

A NAV által elkészített szja-bevallási tervezeteket 2023. március 15-étől nézhetik meg az adózók az eSZJA-oldalon. Az adóbevallási és -befizetési határidő egységesen mindenki számára május 22. Azok, akik maguk készítik el a bevallásukat, már hozzáférhetnek az ehhez szükséges webes kitöltő programhoz – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

 

Már elérhető a 22SZJA személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványa és a kitöltéséhez szükséges felület. Azok, akik maguk készítenék el bevallásukat, már használhatják a webes kitöltő programot is, ami a legegyszerűbben a NAV eSZJA-oldaláról érhető el – írja friss közleményében a NAV.

 

Papíron is benyújtható az adóbevallás

A NAV felületén azok is elkészíthetik az adóbevallásukat, akik nem az ügyfélkapun keresztül nyújtják azt be. A papír alapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatvány és kitöltési útmutató is kinyomtatható az eSZJA-oldalról, illetve beszerezhető az adóhivatal bármelyik ügyfélszolgálatán. Akiknek nem kell elektronikus kapcsolatot tartaniuk a NAV-val, továbbra is beküldhetik postán a bevallásukat.

Már nem csak a magánszemélyeknek készíti el a NAV a bevallási tervezetet. Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készül tervezet, de esetükben ahhoz, hogy abból bevallás legyen, a beküldés előtt mindenképpen ki kell egészíteniük a tavaly szerzett jövedelmek adataival - figyelmeztet a NAV.

 

Az szja-bevallás és az szja-befizetés határideje valamennyi adózó számára 2023. május 22. (A szokásos, május 20-i határidő szombatra esik, ezért az idén az ezt követő első munkanapon van a határidő.)

 

Március 15-től lehet megnézni

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, március 15-étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA-oldalon.

 

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, az március 16-ig az, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJA_adóazonosítójel_ééééhhnn,
  • az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon
  • levélben,
  • a BEVTERVK formanyomtatványon,
  • telefonon, a 1819-es hívószámon,
  • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

 

Az 1 százalékos felajánlásról is dönteni kell

Az szja civil és egyházi 1+1 százalékának felajánlásáról idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is. A rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje 2023. május 22.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!