pénz

3 000 milliárdos gazdaságélénkítő programot hirdetett az MNB

pénz

3 000 milliárdos gazdaságélénkítő programot hirdetett az MNB

Veres Patrik
2020-04-08 Frissítve: 2022-01-18
2020-04-08 Frissítve: 2022-01-18
8156597

 

Kamatemelésről és 3 000 milliárd forintos gazdasági csomagról is döntött a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus-járvány miatt.

 

NHP Hajrá, NKP: Hatalmas intézkedéscsomagról döntött a jegybank, amelyet Matolcsy György jegybankelnök ismertetett a Monetáris Tanács kamatdöntő ülése utáni sajtótájékoztatóján. Azért, hogy a magyar gazdaság továbbra is a növekedési pályán maradjon, 1 500 milliárd forint értékben újraindul a vállalkozások számára a Növekedési Hitelprogramot NHP Hajrá néven. A kamat maradt legfeljebb 2,5 százalék, akár 20 milliárd forint is igényelhető 20 éves futamidővel. Ráncfelvarráson esik át a Növekedési Kötvényprogram is, cégenként egy-egy kibocsátás már nem 20, hanem akár 50 milliárd forintos is lehet. A lépésekről részletesebben itt írtunk

 

Kamatemelés: Nagy Márton, a jegybank alelnöke bejelentette: szimmetrikussá tették a kamatfolyosót. Bár a jegybanki alapkamat (0,90%) és az egynapos betétek kamata (- 0,05%) változatlan maradt, de az egynapos hitel és az egyhetes fedezett hiteleszközök kamata 1,85 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a kamatfolyosó így 190 bázispontra emelkedik. Jelezte, az új egyhetes betétek kamatához - ami megegyezett az alapkamattal - nem nyúlnak, arról viszont döntöttek, hogy a kamatfolyosón belül eltérhet a kamat az alapkamattól a jövőben.

 

Egyéb intézkedések: Nagy Márton még elmondta, hogy a jegybank visszatér a jelzáloglevelek vásárlásához, illetve elindítja állampapír-vásárlási programját másodlagos piacon. A két program részleteiről később számol be a jegybank.

 

Matolcsy György elnök továbbá bejelentette, hogy 

 

 

Mindezen lépésekkel a jegybank nagyjából 3 000 milliárd forinttal segíti a gazdasági növekedés visszaállítását. 

 

Lakossági hitelhelyzet: Kandrács Csaba alelnök elmondta, sokkal jobb helyzetben van a pénzügyi szektor 2014-hez vagy 2008-hoz képest. Az új lakáshiteleket fix kamatozással veszik fel az ügyfelek, de a késedelmes hitelek aránya a korábbi 20 százalékhoz képest 5 százalékra csökkent, a törlesztési moratórium pedig megakadályozza, hogy például a nemfizetési kockázatok újra felépüljenek. Jövőre jönnek a fogyasztóbarát személyi kölcsönök is. Az MNB elvárja a bankoktól, hogy a helyzetre való tekintettel tegyék lehetővé a digitális ügyintézést, ahol csak lehet. 

 

Azonnali fizetési rendszer: nagyon sikeres volt az AFR az első hónapban. 9,3 millió átutalás ment ezalatt, közel 1 400 milliárd forint értékben. Az átutalások 99,9 százaléka 5 másodperc alatt ment, 92 százalék 2 másodperc alatt átment. Hétvégén és délután is szeretik az ügyfelek használni, az utalások 31 százaléka ekkor történt. Átlagosan 400 000 átutalás megy hétköznapokon, hétvégi napon pedig átlagosan 100 000. 

 

Matolcsy György elmondta, a jegybank hisz abban, hogy az ország idén is képes lesz a 2-3 százalékos gazdasági növekedésre.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!