A magyar kutyás érmék a külföldi gyűjtők számára is érdekesek lehetnek

Hétfőtől indulhat a roham a harmincezres Petőfiért és a háromezres erdélyi kopóért

A magyar kutyás érmék a külföldi gyűjtők számára is érdekesek lehetnek

Hétfőtől indulhat a roham a harmincezres Petőfiért és a háromezres erdélyi kopóért

Herman Bernadett
2023-01-14 Frissítve: 2023-04-09
2023-01-14 Frissítve: 2023-04-09
31133327

Január 16-tól lehet előjegyezni az idei emlékérme-program új pénzeit. Akinek jut a legnépszerűbb sorozatokból, és jól választ, néhány év múlva akár a névérték többszöröséért válhat meg az emlékérméitől. 

 

Hétfőn reggel 9 órakor nyílik meg az előjegyzés Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei programjában kibocsátott emlékérmékre. Előjegyezni 21 naptári napon át, illetve az előjegyzési keret erejéig lehetséges, a lehetőség 2023. február 5-én délután 5-kor lezárul. A jegybank már több mint fél évszázada bocsát ki emlékérméket, az idén 14 tematikában 24 féle pénz kerül a piacra. Érdekesség, hogy ezeket az érméket elvileg ugyanúgy lehet használni, mint a többi pénzérmét, vagyis a rajtuk szereplő összegért vásárolhatnak is a tulajdonosok.

 

Ezt nyilván kevesen tervezik a díszdobozban és védőcsomagolásban kapható, limitált szériás érmékkel, nem is éri meg, hiszen a legnépszerűbb sorozatok évek múlva a kibocsátáskori névérték többszöröséért adhatók el. Az 2019-ben indult magyar pásztor- és vadászkutyák sorozat érméi például különösen felkapottak, a színes fémből készült magyar vizslás 2000 forintost a Vaterán 55 ezer forintért árulják.

 

Aki az eddigi négy kutyás (vizsla, komondor, agár és mudi) érme mindegyikét meg szeretné vásárolni, 73 ezer forintért csaphat le rájuk. Az idei kutyás érmén az erdélyi kopó szerepel majd, 3 ezer forintos színesfém érme lesz, és október 4-én hozzák majd forgalomba.

 

 

A Magyar Pénzverő Zrt. honlapján azonban a leggyorsabbak már most előjegyezhetik ezt az érmét, és persze a többit is, amely a programban szerepel. Az előjegyzés pontos szabályai is a honlapon olvashatók el, az érmék felét (20 ezres példányszámú érméknél 7 ezer darabot) lehet előre lefoglalni, egy magánszemély érménként maximum három darabot igényelhet, a többi más formában, exportra, a webáruházban adja el a Magyar Pénzverő.

 

A Himnusz érméje kivétel

Az idei program első kibocsátása január 23-án lesz, az idén 200 éves Himnusz előtt tiszteleg ezzel az MNB. 1823. január 22-én írta Kölcsey Ferenc a Himnuszt, január 22. ennek emlékére lett a magyar kultúra napja. Ezt az érmét, amelyből egy 15 ezer forintos ezüst és egy 3 ezer forintos színesfém változat is készül, nem lehet előjegyezni, de január 23-tól megvásárolható majd a Magyar Pénzverő érmeboltjában és a webáruházban is. 

 

 

A külföldi gyűjtők számára a kutyás érmék mellett a matematikusokról szóló pénzek lehetnek érdekesek, ezek március 26-án érkeznek. A 30 ezer forintos ezüst és 7500 forintos színesfém Petőfi-érmék a magyar költészet napján, április 11-én kerülnek forgalomba. A felvilágosodás korának nagy magyar költője, Csokonai Vitéz Mihály 250 éve született, ő egy 15 ezer forintos ezüst és egy 3 ezer forintos színesfém érmére kerül rá novemberben, a születésnapján. Neumann János portréját is rányomtatják az idén egy különleges négyzet alakú érmére, amelynek az érkezése júliusban várható. 

Neumann János is magyar érmére kerül

 

A legértékesebb emlékérme, a félmillió forintos névértékű aranyból készült egy unciás pénzérme augusztus 20-án érkezik, és I. András királynak állít emléket. Három változata lesz, az aranyból mindössze 500 darabot vernek, lesz egy ezüst változat, ez 15 ezer forintos lesz, és egy színesfém is, ami 3 ezer forintos névértékű. 

 

A kutyás érméhez hasonlóan sokak kedvence lehet a Magyar népmesék rajzfilmsorozat érme vagy a Hortobágyi Nemzeti Park darvas pénze. Előbbi szeptember végén, az utóbbi már áprilisban a boltokba kerül. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!