Április 11-től megkapható a 30 ezer forintos Petőfi emlékérme

Húsvét után jön az új 30 ezer forintos Petőfi Sándorral

Április 11-től megkapható a 30 ezer forintos Petőfi emlékérme

Húsvét után jön az új 30 ezer forintos Petőfi Sándorral

Herman Bernadett
2023-04-10 Frissítve: 2023-04-09
2023-04-10
32163905

Április 11-én bocsátják ki azokat az új emlékérméket, amelyeken Petőfi Sándor és a Nemzeti dal szerepel majd. Az ezüstérme 30 ezer, a színesfém változat 7500 forintos árfolyamon kerülhet a gyűjtőkhöz.

 

A húsvéti hosszú hétvége után bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egyik talán legjobban várt emlékérméjét, a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándornak és a 175 évvel ezelőtt kitört 1848-1849-es forradalomnak és szabadságharcnak emléket állító különleges pénzeket. Az április 11-i forgalomba hozás nem véletlen, ez a dátum ugyanis a magyar költészet napja. Ha már verset nem is tudnak költeni, alighanem sokan költenek egy Petőfire.

 

Az érmét kétféle változatban vásárolhatják meg a gyűjtők. A tükörfényes ezüst változat 30 ezer forintos névértéken kerül forgalomba, ebből összesen 6 ezer darabot vernek. A színesfémből készült, selyemfényű verzió 7500 forintba kerül majd, és 8 ezer példány lesz belőle. Mindkét pénzérme szép nagy méretű, 52,5 milliméter lesz az átmérőjük. Az érmék egyik oldalán a költő arcképe látható majd, a másikon a Nemzeti dal első sorai olvashatók. 

 

Az emlékérmékkel elméletben vásárolni is lehet, de nem érdemes a boltokban ezekkel fizetni. Nem csak azért, mert alighanem nagy meglepetést okoznánk vele a kasszánál, hanem azért sem, mert idővel a limitált sorozatok értéke várhatóan emelkedni fog. Az ezer forintos arany Kodály vagy Zrínyi érmet is el kell fogadniuk elvileg a boltoknak, a tulajdonos vásárolhat belőlük például két liter tejet a közértben. Ha viszont aukcióra bocsátaná ezeket az értékes pénzeket, egy autót is vehetne az árukból, hiszen több millió forintot érnek. Persze azt azért ne várja senki, hogy az ezüst Petőfiért egy-két év múlva kocsit adnak, de a vásárlása értékálló befektetés lehet a gyűjtési szempontok mellett. 

 

Petőfi Sándor nem most kerül először magyar pénzre. A szabadságharc költője szerepelt régen a papír 10 forintoson is, amellyel először 1947. július 25-étől lehetett fizetni. Az infláció miatt a petőfis bankjegyet 1992. szeptember 30-án vonták ki a forgalomból, de sokaknál lehet még belőle elrakott emlékként.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!